Da li bi Dalija? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Da li bi Dalija?

Da li bi Dalija?

Evo nadrealne kombinacije: istovremeno se rade 3 Dalijeve biografije. Tko će biti bolji i luđi Dali – Peter O ‘Toole, Al Pacino ili Johnny Depp?

s.p. 14.06.2007 0 komentara

Da li bi Dalija?

Biografija Salvadora Dalija takva je da vapi za fillmskom adaptacijom. No, osim nama ista je ideja pala na pamet svoj sili hollywoodskih producenata koji sad mahnito traže originalne scenarije i dovoljno karizmatične glumce koji bi mogli iznijeti film.

Da je živ, Dali bi se sigurno aktivno uključio u ekranizaciju svog života, jer je taj španjolski slikar uživao biti u centru pažnje. Nadrealistički guru je i sam sudjelovao u raznim filmskim projektima, od Hitchcockovog ‘Spellbounda’ do kultnog Bunuelovog ‘Andaluzijskog psa’, a mi smo vas podsjetili da su uz njega i TV reklame izgledale zanimljive. Nedavno je u Londonu postavljena izložba ‘Dali i film’, koja je istražila ulogu filma u Dalijevoj umjetnosti, a na kojoj su prikazani i dijelovi njegovog nedovršenog filma za Disney, 'Destino' koji je prije dvije godine vidjela i publika u pulskoj Areni.


Destino

Trenutno se tri holivudska projekta bore da prvi isporuče film o Daliju: producent David Permut, zaslužan za ležernu komedijicu ‘Dragnet’ s Tomom Hanksom, priprema ‘Goodbye Dalí’ s Peterom O’Toolom kao potencijalnim glavnim glumcem.

Drugi, i po svoj najizvjesniji dalijevski projekt je 'Dali and I - The Surreal Story’ kojeg će režirati Andrew Nicol prema ispovijestima trgovca umjetninama Allana Richa, koji je u mladosti prijateljevao s Dalijem, pa je prema vlastitoj biografiji napisao i scenarij  Redatelj Niccol za ulogu velikog slikara angažirao je Al Pacina s kojim je već surađivao na filmu ‘Simone’.

Pacino je oduševljen projektom izjavio kako je pročitao scenarij, koji je 'izvanredan', te dodao 'Nadam se da ćemo to napraviti. Već dugo se želim okušati u toj ulozi, a mislim da je sad konačno došlo vrijeme za nju'. 

No, nije uloga Dalija jedina biografska na koju je Pacino bacio oko. Kako je izjavio MTV-ju, u planu ima zaigrati još jednog, ahem, osobenjaka, i to ni više ni manje nego Napoleona. Potvrdio je i da već postoji scenarij za taj projekt, no detalje je ostavio za neku drugu prigodu.

A kad smo već kod scenarija, recimo i da je  redatelj hororaca Philippe Mora (‘Zavijanje 2’) napisao je scenarij za film ‘Dali’, a u čijoj bi naslovnoj ulozi, kaže, želio ni manje ni više nego Johnnya DeppaProducent tog projekta, Peter Rawley, ponudio je i objašnjenje otkud takva poplava projekata o slikaru koji je umro prije 18 godina. Kaže Rawley da su filmaši 'pokupili iste vibracije', te da je u jednom trenutku u planu bilo čak devet projekta o naadrealnom slikaru.

E, pa mi čekamo da nam isporuče barem jedan.

Komentari

Nema komentara.