Najisplativija gluma(d) - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Najisplativija gluma(d)

Najisplativija gluma(d)

Najkomercijalniji je tajni agent Matt Damon, pirat Johnny Depp je pravo blago, a vrijedan je i cijeli ljubavni četverokut Jolie – Pitt – Aniston - Vaughn.

s.p. 08.08.2007 0 komentara

Najisplativija gluma(d)

Časopis za bogate i one koji to žele postati, Forbes, napravio je listu dobro plaćenih glumaca i izračunao koliko novaca oni vrate natrag u blagajne. Forbesovi eksperti popisali su kino i DVD zaradu zadnjih filmova u kojima su holivudske zvijezde glumile, oduzeli troškove filma da izračunaju netto prihod, a zatim usporedili omjer zarade filmova i plaća superstarova. 

I pokazalo se  da su producentima, dakako, najisplativije zvijezde koje puno zarađuju, ali 'malo' uzimaju. Tako je na prvom mjestu top liste nova akcijska zvijezda – Matt Damon. Njegov zadnji film o Bourneu, 'Bourneov ultimatum', ima rekordno kino otvaranje za vikend u mjesecu kolovozu, te Damonovi filmovi u prosjeku zarade 29 puta više od njega samog!  

Brad Pitt također je magnet za publiku, 'G. i gđa. Smith' zaradili su gotovo 200 milijuna dolara, a 'Troja' oko 500 milja u cijelom svijetu, dok će dobri rezultati Oceanove trilogije možda produžiti i taj uspješni serijal. Na trećem mjestu najkomercijalnijih zvijezdi je Johnny Depp, koji je počeo kao indenpedent zvijezda Tima Burtona, a sada je Bruckheimerov as iz rukava, koji mu pomaže da s 'Piratima iz Kariba' ostvari nazamislive prihode. Na vrhu je i Vince Vaughn, koji je dosta zaradio s komedijama srednjeg budžeta, kao što su 'Lovci na djeveruše' i 'Prekid'.


'Prekid', r: Peyton Reed, isječak s Jennifer Aniston i Vinceom Vaughnom

Njegova kolegica iz 'Prekida' je i njegova bivša partnerica, Jennifer Aniston, koja stoji uz Vincea i na ovoj top listi. Aniston je najisplativija od svih glumica, jer, kao i Vince, glumi u niskobudžetnim komedijama koje ostvaruju veliki profit, oko 17 puta veći od njenog honorara. Nakon Pitta i Aniston, njima se opet prišuljala i Angelina Jolie, koja glumi i u potresnim dramama ('A Mighty Heart') i u akcijskim pustolovinama ('Beowulf'), a dobra strana joj je što ne traži veliki honorar, njeni zahtjevi kreće se od 'pišljivih' 4 do 10 milijuna dolara. 

Od ostalih glumica tu su oskarovke Renee Zellweger i Reese Witherspoon, koje imaju solidno uspješne filmove, a njihove zarade ne premašuju velike iznose. Akcijski hitovi Toma Cruisea,Willa Smitha i Denzela Washingtona zaradili su 11 puta više nego što je uloženo u njihove plaće, što svrstava te glumce u srednju kategoriju uspješnih zvijezdi. Veliko razočarenje za producente su i dobro plaćeni komičari; Adam Sandler, Will Ferrell i Jim Carrey ne zarađuju osobito dobro, bar ne u svjetskim kinima. Analitičari pretpostavljaju da američke komedije nisu toliko razumljive i duhovite i stranoj publici, jedini koji ima uspjeha i u Americi i u svijetu je Ben Stiller, čija 'Noć u muzeju' se dobro prodala i djeci i odraslima. 

Na samom dnu je Russell Crowe, koji je nakon velikih blockbustera zabilježio pad, zadnja njegova tri filma zaradila su samo tri do pet puta više nego što su morali platiti stasitom Australcu. I sunarodnjakinja Nicole Kidman je po Forbesovom mišljenju preplaćena glumica, jer u zadnje vrijeme glumi u spektaklima koji nisu komercijalni. Ukratko, najboljim investicijama se pokazuju hit – komedije s niskim budžetom, kao što su 'Lovci na djeveruše', 'Junfer u četrdesetoj' i 'Borat', a najbolje zvijezde su one koje su poput azijskih automobila – malo troše, a puno daju.

 

Komentari

Nema komentara.