U boj, u boj - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      U boj, u boj

U boj, u boj

Dva veterana hvataju se mračnih lekcija iz američke ratne povijesti - Lucas segregacije crnih vojnika, a Stone najvećeg ratnog zločina u Vijetnamu.

s.p. 29.08.2007 0 komentara

U boj, u boj

Nema odmora dok traje obnova. Čim dovrši dugoočekivanog 'Indianu Jonesa 4', George Lucas će producirati 'Red Tails', film o 'Tuskegee pilotima'. Riječ je o američkoj postrojbi sastavljenoj isključivo od crnačkih pilota, koja se borila za vrijeme Drugog svjetskog rata i stekla kultni status. Postrojba je ispočetka osnovana zbog reklamnih razloga, ali su se njezini vješti piloti itekako iskazali na bojištima Italije i sjeverne Afrike. Lucas je taj projekt počeo najavljivati prije par godina i baš kad je izgledalo da ga je prekrila prašina, potvrdio je Varietyu, da se stvar - ipak kreće.

Angažirao je i iskusnog scenarista, Johna Ridleya, autora priče za 'Tri kralja', hvaljeni satirični (anti) ratni film o Zaljevskom ratu. Ridley (koji je i sam crnac) porazgovarao je s preživjelim članovima postrojbe o njihovim dogodovštinama i problemima od kojih su mu kao najveći, očekivano, istakli – rasizam. Sličnu priču je 1995. snimio HBO kao TV film ('The Tuskegee Airmen'), u kojem su glumili i zvijezde kao što su Laurence Fishburne i Cuba Gooding Jr., a  koje će glumce i kojeg redatelja za svoju verziju angažirati Lucas, još se ne zna.

Rata se, ali onog vijetnamskog, opet dohvatio i Oliver Stone. Nakon terorističkih napada 11. rujna, Stone je snimio ultradomoljubni  World Trade Center i dao bar ratobornih izjava pa su ga njegovi ljevičarski obožavatelji već svrstali (Lucasovski rečeno) 'na mračnu stranu'. 

Možda se i zbog toga Stone odlučio vratiti provjerenom receptu i svojoj vječnoj temi – suočavanju sa Vijetnamskim ratom i zločinima koji su tamo počinjeni. Nakom 'Odreda smrti' /naslovna/, 'Rođenog 4. srpnja', i 'Neba i zemlje', Stone opet 'odlazi' u Vijetnam, i to istražiti najpoznatiji američki ratni zločin – pokolj u selu My Lai. 1968. je tamo okrutno ubijeno stotine vijetnamskih civila, a kako izašto ispitat će Stoneova drama - 'Pinkville'.  Generala Williama R. Peersa, koji je nadzirao istragu o zločinu glumit će Bruce Willis.  Drugi glavni lik filma bit će Hugh Thompson, pilot helikoptera koji je cijelu priču prijavio i spasio preživjele civile, a glumit će ga Channing Tatum, koji je nedavno glumio i u filmu o iračkom ratu 'Stop Loss'. Zanimljivo je da bi jedan od likova mogao biti i Colin Powell, prethodnik Conoleeze Rice i general, koji je nakon MyLai pokolja bio jedan od istražitelja tog ratnog zločina. 

Za scenarij je zadužen Mikko Alanne, čiji je jedini dugometražni projekt dosad priča za 'Notorious', TV film o ubojstvima repera Notoriousa B.I.G.-a i Tupaca Shakura, i to u režiji – Sylvestera Stallonea.

'Pinkville' se počinje snimati sljedeće godine, i kako je to kod Stonea uobičajeno, očekuje se da će izazvati - dosta kontroverznih reakcija.

Komentari

Nema komentara.