Motovunsko-zagrebačke vijesti - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Motovunsko-zagrebačke vijesti

Motovunsko-zagrebačke vijesti

Ken Russell dolazi u Motovun po nagradu za buntovnike, a festival otvara srpski fantasy. Ni Zagreb ne spava, sprema reviju neprofesijskog filma.

s.p. 23.07.2008 0 komentara

Motovunsko-zagrebačke vijesti

Ken Russell gostuje u Motovunu, a već mu je osigurana festivalska nagrada. Russell će biti prvi dobitnik nagrade Motovun Maverick, koju organizatori namijenjuju 'autorima koji su zadužili filmsku povijest kršenjem tabua, izvrtanjem ustaljenih normi i proširivanjem granica filmskog izričaja'. Zvuči kao odličan opis Russellovog lika i djela, britanskog filmaš je šezdesetih i sedamdesetih snimao spektakularne i raskošne, pretežito biografske filmove, koji su uglavnom završavali cenzurirani i zabranjeni.
  
Njegove 'Zaljubljene žene' poznate su po sceni hrvanja golih Olivera Reeda i Alana Batesa, a zbog 'blasfemičnih' 'Demona' dizale su se i sudske tužbe. U Italiji je glavnim glumcima tog filma bio zabranjen ulazak na tri godine, iako je film trijumfalno prikazan u Veneciji i osvojio nagradu Društva talijanskih kritičara. Proglašavan 'dekadentnim stilistom', Russell zadnjih desetljeća nije imao šansu za stvaranjem velikih filmova, ali danas o svom trošku snima filmove digitalnom tehnologijom i direktno ih distribuira preko interneta. Motovun Film Festival mu odaje priznanje dodjelom nagrade i svečanom projekcijom njegovog poznatog filma 'Tommy', koji je ekranizacija slavne rock opere grupe The Who.


'Tommy', r: Ken Russell, trailer

Prilikom otvorenja 10. Motovuna sprema se i specijalna projekcija srpskog fantasy spektakla 'Čarlston za Ognjenku'/naslovna/. To je debitantsko djelo Uroša Stojanovića, a u njemu glume Katarina Radivojević, Sonja Kolačarić, Olivera Katarina i Nada Šargin ('Nije kraj'). Film se prikazuje izvan konkurencije, kao 1. međunarodno prikazivanje filma koji uz podršku Luca Bessona planira pohod na svjetsko tržište. Riječ je o bajci na tragu Harryja Pottera i 'Gospodara prstenova', u kojoj u Srbiji iz 19. stoljeća muškarci odlaze na front, a žene ostaju same. Ne mireći se s tom sudbinom, Ognjenka i njena sestra Mala Boginja kreću na put... Premijeri u najvećem motovunskom kinu – kinu Trg, prisustvovat će brojni članovi glumačke i autorske ekipe.

Motovun ugošćuje i suvremene hrvatske likovnjake, koji se već deset godina okupljaju na motovunskom brdu filmova. Izložba privatne zbirke Filip Trade pod nazivom 'U drugom filmu' nudi djela brojnih autora među kojima su Lovro Artuković, Ivan Fijolić, Ines Matijević, Viktor Popović, Marko Tadić, Slaven Tolj i Vlasta Žanić.

Isječak sa snimanja filma 'Školica' Darija Juričana.
U Zagrebu je počelo i snimanje kratkog igranog filma 'Školica', u režiji Darija Juričana. 'Školica' je film o dvije prijateljice, Emi i Lizi koje bezbrižno igraju školicu, a kad se pojavi Emin otac, nevina dječja igra pretvara se u središte kladionice. Naslovne uloge tumače Damir Šaban, Marinko Prga, Goran Koši te Goran Vrbanić, a za dječje uloge su izabrani Ema Crnečki, Lovro Dokić i Silba Ljutak. Posebnost ovog filma je i prvo hrvatsko snimanje s vrhunskom američkom tehologijom - kamerom Red One koja snima u vrlo visokoj rezoluciji od 4k (4096x2304), nekoliko puta višom od standardne HD kamere.

Organizatori jubilarne 40. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva pozivaju filmske autore iz Hrvatske da prijave svoje neprofesijske filmove u natjecateljski revijski program. Rok za prijavu filmova istječe 11. listopada, a pravilnik Revije i prijavnicu za filmove možete pronaći na službenim stranicama Hrvatskog filmskog saveza. Revija se svake godine organizira u drugom gradu, a ove je godine domaćin grad Zagreb, u kojem 80. obljetnicu slavi najstariji neprofesijski filmski klub u ovom dijelu Europe - Kinoklub Zagreb. Čestitke slavljeniku, a mi javljamo sve u vezi filmskih proslava obljetnice.

Komentari

Nema komentara.