Ako Zagreb neće Motovunu, Motovun će Zagrebu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Ako Zagreb neće Motovunu, Motovun će Zagrebu

Ako Zagreb neće Motovunu, Motovun će Zagrebu

Sljedećih tjedan dana u Zagrebu možete pogledati sažetak ovogodišnjeg Motovuna s 12 filmova, a na kraju se predstavlja i pobjednički film Festivala.

s.p. 30.07.2008 0 komentara

Ako Zagreb neće Motovunu, Motovun će Zagrebu

Motovun u Zagrebu
30.07. - 05.08.2008.
Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7

SRIJEDA, 30.07.2008.
 
20.00 Virtuozi iz Jakutije
Prvi dan programa, na otvorenju Motovuna u Zagrebu nastupaju velike ruske zvijezde, violinistički ansambl Virtuozi iz Jakutije.

ČETVRTAK, 31.07.2008.
 
20.00 'Mladi u srcu' ('The Young @ Heart'), r: Stephen Walker, Velika Britanija, 2007., 109'

The Young @ Heart je mješoviti zbor iz Northamptona u Massachusettsu. Na međunarodnoj glazbenoj sceni pročuli su se jedinstvenim izvedbama pjesama grupa kao što su Sonic Youth, Ramones i Clash. Međutim, ne radi se o grupi tinejdžera iz garaže koji prekopavaju klasičnu pankersku pjesmaricu: zbor Young @ Heart čini dvadeset i dvoje umirovljenika čija je prosječna dob osamdeset godina. Pod vodstvom dirigenta Boba Cilmana već 25 godina privlače pažnju nadahnutim a capella obradama rock'n'roll standarda. Britanski filmaš Stephen Walker proveo je nekoliko tjedana s članovima zbora dok su uvježbavali za redovni godišnji koncert u Northamptonu, a proizvod je dokumentarac koji pokazuje svu zahtjevnost njihovih proba, evocira životne priče članova zbora i slavi njihove napore da ostanu aktivni i optimistični, čak i dok zbog starosti ostaju bez prijatelja.

22.00 'PVC – 1', r: Spiros Stathoulopoulos, Kolumbija, 2007., 85',
u: Merida Urquia, Daniel Paez, Alberto Zornoza, Hugo Pereira, Patricia Rueda, Andres Mahecha, Dario Grazon, Wilmer Medina, Liz Pulido

Snimljen u jednom kadru, film 'PVC-1' nadahnut je tragedijom koja je 2000. godine doista zadesila nedužnu kolumbijsku obitelj, koja je u vlastitom domu postala žrtva terorista zbog svote od sedam tisuća dolara. Budući da nije mogla isplatiti otkupninu, ženi su stavili eksplozivnu ogrlicu i pretvorili je u hodajuću tempiranu bombu. Njena obitelj pokušava se izvući iz te neobične i jezive terorističke situacije.

PETAK, 01.08.2008.

20.00 'Reciklaža' ('Ea Adat Khalk'), r: Mahmoud al Massad, Jordan, Nizozemska, 2007., 78',

Kako nastaju teroristi? To je goruće pitanje u Zarqi, drugom najvećem gradu Jordana s gotovo milijun stanovnika. Zarqa je rodno mjesto Abu Masaba al Zarqawija, vođe mezopotamijskog ogranka Al-Qaide kojeg je 2005. godine ubila američka vojska. Mnogi su građani poznavali al Zarqawija, mnogi njegovi rođaci još uvijek tu žive, a grad je i dalje nepresušno vrelo dragovoljaca za džihad. Film dokumentarno prati svakodnevni život muslimana u jednoj od najsiromašnijih četvrti Zarqe, polako otkrivajući skrivene uzroke terorizma: neimaštinu, poniženje, nedostatak perspektive, religioznu doktrinu. Za razliku od bombastičnih crno-bijelih novinskih naslova o 'ratu dobra i zla', film sugerira kako su upravo banalne životne okolnosti uzrok neprestanog priljeva potencijalnih zločinaca.

22.00 'Jednom' ('Once'), r: John Carney, Irska, 2007., 85',
u: Glen Hansard, Markéta Irglová, Hugh Walsh, Gerard Hendrick, Alistair Foley, Geoff Minogue

Koliko ljudi ima sreću da susretne savršenog partnera? Glavni junak filma pomaže ocu u malom servisu za usisavače, ali sanja o snimanju albuma i diskografskom ugovoru. Svirajući jednoga dana na glavnoj ulici u Dublinu upoznaje djevojku, doseljenicu iz Istočne Europe koja radi kao čistačica kod nekih bogataša i nada se da će pronaći bolji život. Par mladih autsajdera prepoznaje se kroz zajedničku ljubav prema glazbi koja ih s lakoćom spaja.

SUBOTA, 02.08.2008.

20.00 'Teret 200' ('Gruz 200'), r: Aleksej Balabanov, Rusija, 2007., 90'
u: Agniia Kuznetsova, Aleksei Poluian, Leonid Gromov, Aleksei Serebriakov, Leonid Bichevin, Natal'ia Akimova, Iurii Stepanov, Mikhail Skriabin, Aleksandr Bashirov.

Sovjetski Savez 1984. godine. Provincijski gradić proživljava posljednje godine komunizma. Kći sekretara lokalnog partijskog komiteta neobjašnjivo nestaje tijekom noćnog izlaska. Nema svjedoka, niti osumnjičenih. Iste večeri u kući na rubu grada počinjeno je brutalno ubojstvo, a izgleda da je krivac vlasnik kuće. Obje istrage vodi okorjeli policijski kapetan Žurov.

22.00 '14 kilometara' ('14 Kilometros'), r: Gerardo Olivares, Španjolska, 2007., 95',
u: Adoum Moussa, Illiadou Mahamadou Alzouma, Aminata Kanta

Mlada Malijka Violeta nema se čemu nadati u svom selu uz rijeku: čeka je samo ugovoreni brak s vulgarnim starcem. Zato odlučuje pobjeći. Istovremeno u susjednom Nigeru mehaničar Buba nadaren je nogometaš. Brat Mukela ga nagovara da se okuša u Europi, gdje 'nitko ne umire od gladi'. Njih dvojica susreću Violetu u kamionu prepunom ljudi, u središnjem Nigeru. Ambiciozno prateći utaban pustinjski put triju izbjeglica od Zapadne Afrike prema Španjolskoj, '14 kilometara' pripovijeda o dugom putovanju koje počinje mnogo prije nego što dospije u vijesti.

NEDJELJA, 03.08.2008.

20.00 'Posljednji fragment' ('Late Fragment'), INTERAKTIVNI FILM, r: Daryl Cloran, Anita Doron, Mateo Guez, Kanada, 2007., 90'
u: Krista Bridges, Michael Healey, Jeffrey Parazzo, Peter MacNeill, Kim Coates, Tatiana Maslany

Faye, Kavin i Théo – troje problematičnih stranaca, tri života uništena nasiljem. Ne poznajući se međusobno kao što ne poznaju ni same sebe, oni sudjeluju u grupnim sesijama Centra za restorativnu pravdu. To je postupak u kojem kriminalci i žrtve nasilja razorenih života traže cjelovitost, mir, oprost, sigurnost, a ponekad i iskupljenje. U takvom okruženju Faye, Kevin i Théo suočavaju se s vlastitom prošlošću. Njihove se priče isprepleću u jedinstvenom filmskom iskustvu u kojem vi igrate kreativnu i interaktivnu ulogu. Navigirajući kroz film, uz pomoć autora i daljinskog upravljača otkrivate njihove tajne i sami sastavljate filmsku priču dok je gledate.

22.00 'Moj Winnipeg' ('My Winnipeg'), r: Guy Maddin, Kanada, 2007., 79'
u: Darcy Fehr, Ann Savage, Amy Stewart, Brendan Cade, Wesley Cade, Louis Negin

Jeste li ikada poželjeli ponovno proživjeti djetinjstvo i učiniti stvari drugačije? Guy Maddin odgovara na to pitanje šašavim i dirljivim oproštajnim pismom od grada u kojem je proveo djetinjstvo. Ova 'dokufantazija' isprepliće osobnu i mjesnu povijest s nadrealnim slikama i mitskim alegorijama. Prisjeća se požara u gradskom parku zbog kojeg je kasnije nastalo zaleđeno jezero iz kojeg su virile užasnute konjske glave, ali i intimnih obiteljskih scena koje u zapanjujuće iskrenoj dramatizaciji dobivaju novo značenje.

PONEDJELJAK, 04.08.2008.

20.00 'Sirena' ('Rusalka'), r: Anna Melikian, Rusija, 2007., 115'
u: Maša Šalaeva, Jevgenij Tsiganov, Maria Sokova, Nastja Doncova, Irina Skriničenko, Veronika Skugina

Bila jednom jedna sirena... samo tako može početi nevjerojatna priča o pustolovinama mlade Alise na ulicama Moskve. Alisa je nekoć živjela na moru. Htjela je postati balerina. Pjevala je u dječjem zboru i išla u posebnu školu jer je sa šest godina naglo prestala govoriti. Sve to ne bi bilo ništa posebno da nije imala i neobičan dar: mogla je ispunjavati želje. U osamnaestoj godini napušta svoj primorski gradić i dolazi u Moskvu, a sudbina je ubrzo dovodi do Njega, čovjeka kojemu na čelu piše da mu je potreban spas i zaštita. Alisa ga uzima za ruku – i to u potpunosti promijeni njen život.

22.00 '24 takta' ('24 Mesures'), r: Jalil Lespert, Francuska, Kanada, 2007., 85'
u: Benoît Magimel, Lubna Azabal, Sami Bouajila, Bérangère Allaux, Archie Shepp

Radnja se odvija tijekom Božićne noći i prati slučajan susret četvero posve različitih ljudi. Taksist Didier slučajno upoznaje Helly, majku koja se bori za skrbništvo nad sinom. Niz nezgoda povezuje ih s Marie, provincijalkom koja je došla u Pariz s velikim ambicijama. Sve troje odlučuje zaputiti se prema moru, gdje susreću jazz bubnjara Chrisa. Četvorka završava na improviziranom tulumu. Tu pronalaze neočekivano ohrabrenje jedni u drugima i privremeni zaklon od nevolja u sudbinskome susretu koji će im zauvijek promijeniti život.

UTORAK, 05.08.2008.

20.00  NAGRAÐENI FILM
22.00 'Tommy' /naslovna/, r: Ken Russell, Velika Britanija, 1975., 111'
u: Oliver Reed, Ann-Margret, Roger Daltrey, Elton John, Eric Clapton, John Entwistle, Keith Moon, Paul Nicholas, Jack Nicholson, Pete Townshend

Tommyjev otac, kapetan Kraljevskih zračnih snaga Walker, bori se s Nijemcima u Drugom svjetskom ratu. Nestaje u akciji prije Tommyjeva rođenja. Poslije šest godina žalovanja Tommyjeva majka ulazi u vezu s Frankom Hobbsom, čovjekom kojeg je susrela u jednom ljetovalištu. Jedne večeri kapetan Walker, koji je ipak preživio udes, iznenada dolazi kući. Tommy ide za njim do sobe gdje Walker zatiče svoju suprugu i Hobbesa u strastvenom zagrljaju. Podlim udarcem svjetiljkom po glavi Hobbes ubija Tommyjeva oca. Zatim mu prijeteći kaže kako 'ništa nije vidio, ništa nije čuo, i ništa nikome neće reći'. Traumatizirani dječak se povlači u sebe i postaje gluh, nijem i slijep. Tijekom odrastanja pokušavaju ga izliječiti bizarni likovi poput Kraljice Acida, Propovjednika i Specijalista. Usprkos svom hendikepu, Tommy u fliperu pobjeđuje Fliperskog čarobnjaka i postaje šampion, kojeg obožavatelji slave kao 'Mesiju'.

Komentari

Nema komentara.