Američki filmovi - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Američki filmovi

Američki filmovi

Čak i ako ih ne volite, američke filmove teško ćete izbjeći. A one najameričkije od najameričkijih čak vrijedi i pogledati!

z.m. 02.09.2010 0 komentara

Američki filmovi

U američka kina stiže 'The American', triler u režiji Antona Corbijna ('Kontrola') u kojem glavnu ulogu plaćenog ubojice igra George Clooney. Iako je dobri, stari George izgledom više mediteranski, nego američki tip i iako se radnja filma odvija uglavnom u Europi, ovaj film je prigoda da se prisjetimo pet 'najameričkijih' filmova koji u naslovu imaju 'američki'.

'Američki san' ('American Splendor')
Priča o Harveyu Pekaru (igra ga Paul Giamatti) koji je ljubitelj jazza, opsesivni sakupljač, loša kućanica i činovnik u bolnici za veterane, a monotoniju prekida raspravama s kolegama o rock 'n' rollu, propadanju američke kulture, novim okusima omiljenih bombončića i o tome koji je smisao života uopće. On je pesimist koji se žali, sukobljava, ali i uživa u životu naoružan beskrajnim cinizmom i zajedljivim humorom.

'Vrtlog života' ('American Beauty')
Srednjovječni Lester (Kevin Spacey) proživljava tešku krizu identiteta - žena ga zanemaruje, kći Jane mrzi, a na poslu mu je dosadno i prazno. Nakon što upozna prijateljicu svoje kćeri, Lester postane opsjednut njome i odluči potpuno promijeniti život kako bi joj se svidio. Ubrzo se događaju radikalne promjene - Lester počinje pušiti travu, odjednom je opterećen svojim izgledom i tijelom, počinje dizati utege i daje otkaz na poslu, te se zapošljava u fast food restoranu. Film je osvojio pet Oscara.

'Generacija X' ('American History X')
Derek Vinyard (Edward Norton) karizmatični je vođa lokalne neonacističke skupine skinheadsa. Jedne noći hladnokrvno ubije dvojicu Afroamerikanaca i bude osuđen na tri godine zatvora. Za to vrijeme njegov mlađi brat Danny nastavlja njegovim stopama. Kad Derek izađe iz zatvora sasvim promijenjene ideologije i novih pogleda na život, cilj mu je brata udaljiti s krivog puta.

'Američki vukodlak u Londonu' ('An American Werewolf in London')
Ovaj uspješni spoj komedije i horora prati Amere Davida (David Naughton) i Jacka (Griffin Dunne), dvojicu studenata na proputovanju sjevernom Engleskom. U gluho doba noći ih napadne vukodlak - Jack je ubijen, a David teško ozlijeđen te završava u bolnici u Londonu gdje o njemu brine atraktivna sestra Alex. Redatelj filma John Landis režirao je i proslavljeni spot Michaela Jacksona 'Thriller'.

'Posljednja američka djevica' ('The Last American Virgin')
Tinejdžerska seks komedija iz ranih osamdesetih - naravno - govori o klincima koji se pokušabaju poševiti, uz sve obavezne vulgarnosti, ali ima i tužan završetak. Također ima i izvrstan soundtrack na kojem su pjesme od grupa Devo, The Cars, The Police, U2, REO Speedwagon...

Komentari

Nema komentara.