Propeler se zavrtio - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Propeler se zavrtio

Propeler se zavrtio

Otvoren je natječaj za 6. po redu Motovun Film Festival, koji će se i ove godine održati tijekom posljednjega tjedna mjeseca srpnja.

08.04.2004 0 komentara

Propeler se zavrtio

Zaintereseirani za sudjelovanje u festivalskoj konkurenciji prijavnice, zajedno s VHS ili DVD kopijama filma, moraju poslati do 1. lipnja. Filmovi se mogu prijaviti u dvije natjecateljske kategorije, a obe prijavnice mogu se pronaći i isprintati na službenom siteu festivala. Nažalost, prijave putem e-maila nisu moguće.

U kategoriji Motovun Online prikazuju se kratki igrani i animirani filmovi u trajanju do petnaest minuta. Druga kategorija rezervirana je za dugometražne filmove neograničenog trajanja. Svi uvjeti natječaja, kao i Pravilnik Motovun film festivala mogu se također pronaći na službenom siteu.

Ovogodišnje izdanje festivala, koji se u samo nekoliko godina uspio afirmirati kao najjači međunarodni fest na domaćem tlu, održati će se, naravno, u Motovunu :) od 26. do 30. srpnja. Organizatori smatraju da su prošlogodišnjim, jubilarnim, petim izdanjem zaključili jednu životnu etapu festivala pa ove godine spremaju mnoštvo programskih inovacija.

Najveća novost je nova nagrada u kategoriji kratkog filma - Jameson Short Film Award, koja će se dodijeljivati najboljem hrvatskom kratkom filmu. Ova nagrada je, doslovno, dolutala u Hrvatsku jer se iz godine u godinu seli svjetskim filmskim festivalima.

Jameson Short Film Award se uvijek dodjeljuje na različitom mjestu, ali pod istim uvjetima - da u konkurenciju ulaze svi rodovi kratkog filma (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni) koji moraju biti domaće produkcije. Najbolji rad nagrađuje se novčanim iznosom od 6 tisuća eura, koje u suradnji osiguravaju Europska koordinacija filmskih festivala i Jameson Irish Whisky.

Položaj Motovuna oduševio je, bez iznimke, sve koji su ga posjetili

Ove godine će petnaest svjetskih festivala dodijeliti ovu nagradu, a ona grantira da ćemo u Motovunu imati prilike pogledati kvalitetnu i reprezentativnu selekciju domaćih filmova kratkog metra. Također, ovaj 'sajam iluzija', kako ga je nazvao umjetnički ravnatelj festivala Ratko Grlić, ove godine dobiti će i svoju 'Zemlju partnera'.

Zemlja partner je, ne baš tako daleka, Dalmacija. Tijekom festivala u Motovunu planiraju se razne izložbe, preformansi i predstavljanja različitih kulturnih projekata koji bi duh Splita i Dalmacije trebali dovesti u Istru. Organizatori žele da se nakon festivala i Istra predstavi Dalmaciji pa planiraju izbor iz filmskog programa, obogaćen drugim sadržajima, prikazati i splitskoj publici u ljetnom kinu Bačvice.

Dalmacija je odabrana kao 'zemlja partner' jer su i ravnateljica festivala Olinka Vištica i premijer (Ivo Sanader) oboje iz Splita, šaljivo je obrazloženo na konferenciji za novinare. Organizatori su najavili i slične buduće suradnje drugim 'zemljama', primjerice poput Zagreba, Slavonije ili Beča.

Cijeli program festivala moći će se saznati sredinom lipnja, nakon završetka festivala u Cannesu. Već se sada zna da će biti prikazano dvadesetak vrhunskih novijih ostvarenja svjetske produkcije i cijeli niz kratkih filmova. Također, ove godine će u tradicionalnom predstavljanju nacionalnih kinematografija biti prikazana i indijska ostvarenja.

Dakle, svi oni koji su zainteresirani za uživo praćenje ovog festivala - ruksak na leđa, šator pod ruku i put pod noge pa u Motovun!

Komentari

Nema komentara.