Iran bojkotira dodjelu Oscara - Hot Spot
Home      Vijesti      Filmski      Hot Spot      Iran bojkotira dodjelu Oscara

Iran bojkotira dodjelu Oscara

Zbog zloglasnog filma o Muhamedu Iran najavljuje službeni bojkot sljedećih Oscara, a već se spremaju - novi filmovi koji bi mogli razljutiti muslimane!

s.p. 26.09.2012 0 komentara

Iran bojkotira dodjelu Oscara

Iranski ministar kulture Muhamed Huseini izjavio je da Iran namjerava bojkotirati dodjelu nagrade Oscar 2013., i to u znak prosvjeda zbog filma 'Nevinost muslimana' koji je izazvao bijes i nasilne reakcije muslimana zbog vrijeđanja proroka Muhameda.

Osim što neće kandidirati film za Oscara za najbolji film na stranom jeziku, Iran očekuje i od ostalih islamskih zemalja da im se pridruže u bojkotu. Zanimljivo je da je prošle godine u toj kategoriji pobijedio baš iranski film, hvaljeni 'Nader i Simin se rastaju'.


'Nader i Simin se rastaju', trailer.

Istovremeno, u uglednom L.A. Timesu objavljeno je da se spremaju dva biografska filma o proroku Muhamedu, što bi moglo dodatno razjariti duhove. Redatelji ta dva filma su bivši muslimani, zbog čega neki sumnjaju da bi Muhamed opet mogao biti prikazan u negativnom svjetlu. Iako prikaz Muhameda nije zabranjen u Kuranu, to zabranjuje islamska tradicija, no i neki muslimani se nadaju da će filmovi o Muhamedu postati prihvaćena stvar.

Komentari

Nema komentara.