Može li Wikipedija predvidjeti hit? - Hot Spot
Home      Vijesti      Filmski      Hot Spot      Može li Wikipedija predvidjeti hit?

Može li Wikipedija predvidjeti hit?

Znanstvenici mogu izračunati koji film će postati hit u kinima - samo im dajte malo vremena da proanaliziraju Wikipediju!

s.p. 10.11.2012 0 komentara

Može li Wikipedija predvidjeti hit?

Grupa znanstvenika s budimpeštanskog sveučilišta kreirala je matematički model koji im pomaže u predviđanju gledanosti filmova. Fizičar Taha Yasseri je u suradnji s kolegama analizirao broj posjetitelja i suradnika koji uređuju Wikipedijine stranice predstojećih filmova i utvrdio da i mjesec dana prije premijere s velikim uspjehom može predvidjeti posjećenost filmova u prvom vikendu prikazivanja.

Znanstvenici su predvidjeli hitove u čak 77% slučajeva, a za velike filmova poput 'Iron Mana 2' i 'Početka' točnost predviđanja je bila viša od 90%. Yasseri je zaključio da  bi njegov matematički model mogao biti korišten od strane studija u svrhu predviđanja potencijalnog uspjeha njihovih filmova, a naglasio je i važnost medija kao što su Twitter i Facebook.

Ipak, javili su se i prvi kritičari koji su primijetili da ovaj model i nije naročito inovativan. Filmovi koje se puno reklamira i o kojima se puno priča (oko kojih se stvara takozvani hype) će sigurno privući pažnju ljudi pa će ti filmovi bilježiti veliku aktivnost na Wikipediji i ostalim mrežama, te vjerojatno imati solidnu gledanost prvi vikend. A kakva će na kraju biti gledanost filma i reakcija publike - to je već drugo pitanje...

Komentari

Nema komentara.