Jodorowski na 25 FPS-u! - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Jodorowski na 25 FPS-u!

Jodorowski na 25 FPS-u!

Zajedno s 25 FPS-om gledatelji se mogu popeti na čudesnu Svetu planinu, a mogu otputovati i ravno na Mjesec!

s.p. 21.09.2012 0 komentara

Jodorowski na 25 FPS-u!

Na najavnoj konferenciji za novinare organizatorice i selektorice programa konkurencije 8. 25 FPS-a, Marina Kožul i Sanja Grbin, te programski suradnik Mario Kozina predstavili su cjelokupni program, konkurenciju i popratne programe, članove žirija (Mara Mattuschka, Sergio Fant i Daïchi Saïto) i njihove programe kojima se predstavljaju zagrebačkoj publici.

Posebna festivalska poslastica je prikazivanje kultnog filma još kultnijeg redatelja Alejandra Jodorowskog - 'Sveta planina'. Film je bio bunkeriran cijelih 30 godina te je prikazivanje na Festivalu 25 FPS njegova ekskluzivna hrvatska kinopremijera. 'Sveta planina' duboko je inspirirana tarotom i psihomanijom – psihičkim liječenjem putem magije, snimana je pod utjecajem tada iznimno popularnih psihoaktivnih droga poput LDS-a ili halucinogenih gljiva te obiluje misticizmom i kršćanskom ikonografijom. Film će se prikazati u subotu, 29. rujna u elitnom terminu u 23.00 sata u kinu SC.

U osvit 2013., za kada je najavljen prestanak proizvodnje filmske vrpce, Festival 25 FPS programom Ode filmu slavi medij s kojim je započela filmska umjetnost. U sklopu tog programa treba izdvojiti novorestaurirani 'Put na Mjesec' Georgesa Mélièsa, film s kojim je i započelo filmsko putovanje. Film se prikazuje uz novokomponirani zvučni zapis francuskog elektronskog dvojca AIR na samom otvaranju festivala u utorak, 25. rujna.


'Sveta planina', trailer.

U natjecateljski program festivala izabrana su 32 filma koja su podjeljena u 8 cjelina. Nekoliko filmaša su već bili gosti na festivalu, primjerice Matthias Müller koji je 2007. bio član žirija a ove godine u paru s Christophom Girardetom predstavlja film 'Meteor' kojim ostaje vjeran svom radu s 'found footage' filmom. Trojac iz Nizozemske Telcosystems, koji je 2008. dobio Grand Prix 25 FPS-a, ove se godine predstavlja svojevrsnim apstraktnim spektaklom, vizualnim komentarom na otkriće 'Božje čestice' odnosno Higgsova bozona. U natjecateljskom programu nalaze se i dva filma domaćih autora: 'Od do' Mirande Herceg i 'We saw nothing but the uniform blue of the Sky' Damira Očka.

Filmove u konkurenciji za glavne nagrade festivala ocjenjivat će žiri u sastavu: Mara Mattuschka - produktivna i originalna umjetnica i filmska autorica bugarskog podrijetla koja živi i radi u Beču, Sergio Fant - talijanski filmski programer za kratki i eksperimentalni film, bivši kurator programa Orizzonti na venecijanskoj Mostri te na festivalima u Locarnu i Trentu, te Daïchi Saïto - kanadski Japanac, filmski autor dobitnik Nagrade Fujifilm na 25 FPS-u 2009. godine. Svi oni predstavit će se zagrebačkoj publici posebno kuriranim programima. Žiri domaće kritike odlučivat će o najboljem filmu u sastavu: Igor Bezinović, Ivan Ramljak i Bojan Mucko. Svaki član međunarodnog žirija dodjeljuje po jedan Grand Prix, Festival 25 FPS dodjeljuje nagradu Fujifilm, a gledatelji biraju dobitnika nagrade publike.

Prošlost i budućnost filma ogledaju se u festivalskim programima Focus on Croatia i Mediteranske fosforescencije: 60 godina Kino kluba Split. Focus on Croatia prikazuje najzanimljivije domaće radove autora koji propituju film i njegove mogućnosti, među kojima se nalaze ravnopravno autori Kino kluba Zagreb (Lucija Bušić, Mare Šuljak) i već etablirani domaći autori (Marko Meštrović, Petra Zlonoga). Mediteranske fosforescencije: 60 godina Kino kluba Split prikazat će ekskluzivan i iznimno vrijedan opus ovog plodnog kinokluba, u sklopu kojeg se nalazi i biser Dunje Ivanišević, film 'Žemsko' koji je prvi hrvatski feministički eksperimentalni film.

Zvučnu pratnju ovim filmovima izvedbom uživo osigurat će domaći avant-rock sastav East Rodeo. Taj jedinstveni događaj dio je popularnog i pomalo ekstravagantnog programa Expanded Cinema u sklopu kojeg će zagrebačku publiku svojim svjetski priznatim instalacijama i performansima počastiti cijenjeni umjetnici Luis Recorder, Sandra Gibson i Olivia Block te Lis Rhodes čija dvoekranska instalacija s dva 16 mm projektora u Zagreb dolazi ravno iz londonskoga muzeja Tate. Festival 25 FPS počinje 25. i traje do 30. rujna, održava se u Kinu SC i Teatru &td u sklopu zagrebačkog Studentskog centra, a sve projekcije, kao i program Expanded Cinema, besplatni su.

Komentari

Nema komentara.