25 FPS proširuje obzore - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      25 FPS proširuje obzore

25 FPS proširuje obzore

Posjetitelji Festivala 25 FPS mogu širiti granice filmskog iskustva uz program proširenog filma Expanded Cinema i 4 uzbudljiva audiovizualna performansa velikih umjetnika.

s.p. 11.09.2013 0 komentara

25 FPS proširuje obzore

I ove godine posjetitelji Festivala 25 FPS moći će širiti granice filmskog iskustva uz program proširenog filma Expanded Cinema. Riječ je o programu posvećenom praksama koje istražuju fuziju filma, vizualnosti i glazbe te koje koncept 'gledanja filma u kinu' promišljaju na nove i originalne načine. U dva bloka, u petak i subotu, 27. i 28. rujna od 22.00 sata u Teatru &TD Expanded Cinema ugostit će četiri vrlo bučna i vrlo uzbudljiva audiovizualna performansa nekih od najvećih svjetskih umjetnika koji djeluju na polju proširenog filma.

Program Expanded Cinema otvara glazbeno-filmski performans 'Split Second' umjetničkog trojca koji čine francuska glazbenica Christine Abdelnour Sehnaoui na alt-saksofonu, francuski glazbenik Ryan Kernoa na električnoj gitari i talijansko-francuski vizualni umjetnik Stefano Canapa na trostrukoj 16 mm projekciji. Pred publikom izvođači istražuju odnos slike i zvuka u međusobnoj interakciji i improvizaciji. Glazba koja povremeno podsjeća na zvučne tehnike minimalističke ili rock glazbe zapravo ne nalikuje ničemu već poznatom. Sastavljena je od višestrukih frekvencija, pulsacija i interferencija različitih harmonija što stvara specifičan dojam otkucaja. Zvuk zaposjeda prostor zasićen slikom, a gledatelj biva uhvaćen u prostor.

Program prve večeri nastavit će se uz kišu audiovizualnih meteora pod nazivom 'Space Noise (3D)' u izvedbi člana žirija 9. Festivala FPS, japanskog autora Takashija Makina. Sliku i zvuk Space Noisea potpisuje sam Takashi Makino. U performansu se ukršavaju dvostruka 16 mm i HD videoprojekcija. Videoslika i celuloidni zapis prekrivaju isto platno tvoreći novu sliku, a tu očaravajuću vizualnu kakofoniju upotpunjava suprotstavljanje buke i zvuka. Aktivacijom dimne mašine otkriva se novi prostor ispunjen duginim bojama, a dojam trodimenzionalnosti postignut je upotrebom posebnog filtra. Space Noise premijerno je izveden u programu Mind the Gap na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a u Zagreb nam stiže s nedavnog gostovanja u Manili. Takashi Makino bučan je filmaš nove generacije japanskih nezavisnih redatelja. Proizvodi apstraktne, uranjajuće i organske slike koje nerijetko prati zvuk vrhunskih glazbenika. Dvostruki je laureat 25 FPS-a, 2009. i 2011.
 
Drugu dionicu programa Expanded Cinema otvara '(SHIFT)', audiovizualni šou uživo nizozemskog dvojca Optical Machines koji čine Rikkert Brok, čija su specijalnost projektori, izvori svjetlosti i optičke leće te Maarten Haalmans, glazbenik i inženjer elektrotehnike posebno zainteresiran za analogne sintesajzere. Optical Machines koriste svjetlosnu mašinu kućne izrade kako bi stvorili apstraktnu igru svjetlosti, pri čemu zvuk nastaje u interaktivnoj igri s intenzitetom svjetlosti. Tipična scena za izvedbe dvojca Optical Machines nalikuje na razigrani laboratorij u kojem sudjeluje i publika.

 
Program Expanded Cinema zaključit će audiovizualni koncert RISC (ReducedInstrumentSetConcert). Riječ je o glazbeno-zvučnom performansu koji izvode austrijski eksperimentalni DJ i turntablist Dieter Kovačič, poznatiji pod umjetničkim imenom dieb 13, i Billy Roisz, jedna od najistaknutijih figura austrijske eksperimentalne scene, čiji radovi vrlo uspješno objedinjuju glazbu i analogni video.  
 
RISC je reducirana i tehnički unaprijeđena verzija njihova projekta NTSC (NotTheSameColour) iz 2010. u kojem niz međusobno spojenih kamera, monitora, gramofona i sintesajzera omogućuje korištenje zvučnog signala kao izvora slike i obratno, videosignala kao izvora zvuka. Proizvod tih neobičnih spojeva, buka, ujedno je i omiljeni materijal dieba 13 i Billy Roisz. Buka u slici, buka u zvuku, buka od koje obično bježimo i buka koja nastaje u međuprostorima (između dva televizora ili dva radija) pa obožavatelji njihov zajednički rad uspoređuju s istraživanjima oca video umjetnosti Nam June Paika iz 1960-ih.

Komentari

Nema komentara.