8. 25 FPS podijelio nagrade - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      8. 25 FPS podijelio nagrade

8. 25 FPS podijelio nagrade

Nagrađeni su najuspješniji audiovizualni eksperimenti osmog Festivala 25 FPS.

s.p. 30.09.2012 0 komentara

8. 25 FPS podijelio nagrade

Proglašeni su dobitnici glavnih festivalskih nagrada 25 FPS-a - Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa. Svaki od tri člana velikog žirija dodijelio je vlastiti Grand prix, a žiri kritike zajedničku nagradu. Međunarodni žiri 8. Festivala 25 FPS djelovao je u sastavu: Mara Mattuschka - produktivna i originalna umjetnica i filmska autorica bugarskog podrijetla koja živi i radi u Beču, Sergio Fant - talijanski filmski programer za kratki i eksperimentalni film, bivši kurator programa Orizzonti na venecijanskoj Mostri te na festivalima u Locarnu i Trentu, te Daïchi Saïto - kanadski Japanac, filmski autor dobitnik Nagrade Fujifilm na 25 FPS-u 2009. godine. Svaki je član žirija, po običajima Festivala 25 FPS, dodijelio zasebne nagrade, odnosno tri jednakovrijedna Grand prixa.

Mara Mattuschka je Grand prix dodijelila filmu 'Konferencija (Bilješke o filmu 05)', Norberta Pfaffenbichlera iz Austrije, a Posebno priznanje radu 'Forêt d'Expérimentation' (Austrija, Kanada) autorice Michaele Grill. Daïchi Saïto najboljim je proglasio film 'Ja sam mikro autorica' Shumone Goel i Shai Heredie iz Indije. Posebno ga se dojmio rad nizozemskog kolektiva Telcosystems, 'Uznemiren', te ga je nagradio Posebnim priznanjem. Sergio Fant je Grand prixom nagradio 'Umijeće lovljenja' autorice Jessice Bardsley iz SAD-a, dok je Posebnim priznanjem nagradio rad 'Arrastre' Nicholasa Brooksa iz Velike Britanije.
 
Članovi domaćeg žirija kritičara gledali su i birali najbolje filmove u sastavu: redatelj i kritičar Igor Bezinović, redatelj i novinar Ivan Ramljak te Bojan Mucko, filozof i etnolog. Uz opasku da su nagradili filmove koje su i sami poželjeli ponovo pogledati, glavnu su nagradu dodijelili portugalskom filmu 'Palače milosrđa' autora Gabriela Abrantesa i Daniela Schmidta. Kvalitetan program iznjedrio je i dva posebna priznanja koja su dodjeljena radovima: 'Tako svijetla budućnost' Matta McCormicka iz SAD-a i 'Oblak neznanja' Tzu Nyen Hoa iz Singapura.

Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS, ujedno i organizator festivala, Nagradu Fujifilm dodijelila je autoru filma 'Mračni vrt' Nicku Collinsu uz objašnjenje: 'U vremenu kada se govori o smrti filmske vrpce nagrađujemo autora koji nastavlja istraživati osnovu izražajne mogućnosti filma kao medija, jezika i umjetnosti da nam otkrije nove perspektive u svijetu za koji smo mislili da je istražen i jasan.' Nagrada Fujifilm sastoji se od filmskog materijala, odnosno 35 mm vrpce.
 
Dobitnik nagrade publike znat će se i objaviti u nedjelju, kad će se moći pogledati nagrađeni filmovi, i to u 18.00 sati u Kinu SC. Projekcije nagrađenih filmova su besplatne, a popis filmova koji će se prikazivati je sljedeći: 'Konferencija (Bilješke o filmu 05)' Norbert Pfaffenbichler, 'Ja sam mikro autorica' Shumona Goel i Shai Heredia, 'Umijeće lovljenja' Jessica Bardsley, 'Palače milosrđa' Gabriel Abrantes i Daniel Schmidt, 'Mračni vrt' Nick Collins.

Komentari

Nema komentara.