30 kratkiša u konkurenciji Motovuna Online - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      30 kratkiša u konkurenciji Motovuna Online

30 kratkiša u konkurenciji Motovuna Online

Izbornik Andrej Korovljev i ove je godine zasukao rukave u potrazi za zanimljivim kratkišima. Moći ćete ih pogledati onlajn od 25. do 29. 07.

filmski.net 14.07.2005 0 komentara

30 kratkiša u konkurenciji Motovuna Online

Kategorija kratkih filmova na motovunskom festivalu već tradicionalno ima najveći broj gledatelja. Naravno, zahvaljujući njihovom prikazivanju onlajn, svi s malo kvalitetnijom internet vezom mogu se njima 'osladiti'. Od trideset ponuđenih animiranih i igranih priča u trajanju do 15 minuta (ponekad i koju minuticu više:) o najboljem će odlučivati tročlani žiri u sastavu:
Stefan Arsenijević iz Beograda,
Nenad Puhovski iz Zagreba i
Benjamin Filipović iz Sarajeva.

U dolje izlistanim naslovima skrili su se zaista gledanja vrijedni filmovi od kojih su se neki već i okitili brojnim vrijednim nagradama sa svjetski priznatih festivala do nominiranih za šminkerskoga Oscara, ali i malih slatkih iznemađenja. Preporučamo sve! (Sinopsisi filmova preuzeti su od MFF-a).
NAPOMENA!!! Filmove ćete onlajn moći pogledati od 25. do 29. srpnja!

7.35 UJUTRO / 7:35 DE LA MAÑANA / 2004 / r. Ignacio Vigalondo / nominiran za Oscara 2005 i za Najbolji europski kratki film
Jutro je. Jedna djevojka dolazi u svoj omiljeni bar na doručak. Sve je tiho. Nema razgovora. Nešto je čudno u zraku. Odjednom, začuje se pjesma...

BABY BLUES / Nizozemska / 2004 / r. Tami Ravid
Jedno jutro u životu jedanaestogodišnjega Davida. Gledamo kako se on, zato što im je majka zauzeta, brine za svoju sestricu. Intiman pogled na malo, tiho domaćinstvo.

BATLER / BUTLER / Švedska /2005 / r. Erik Rosenlund / animirani
U njihovu braku ponestalo je one nekadašnje živosti. Samo im dobar batler može pomoći.

BERT PRENTICE, C.E.O.  r. Kevin Nibley

BERT PRENTICE, C.E.O. / 2005 / SAD / r. Kevin Nibley / igrani
Jedan dan u životu korporacijskog dupelisca.

BIKINI / 2004 / Švedska / r. Lasse Persson / animirani (naslovna)
mjuzikl o mladiću koji se boji priznati da je gay. Radnja je smještena u ‘60-godine, na plažu na kojoj dvoje veselih blizanaca i njihova prijateljica vole ljetovati.

CAIRO CALLING / Kanada / 2005 / r. Xiaodan He / igrani
Ahmedov miran život u Kanadi uskovitla posjet majke iz Egipta. Mora se pripremiti na to da se tijekom njezina boravka ponaša pristojno. Ahmed nagovara svoje poznanike da mu pomognu u pretvaranju, uvjeravajući ih da će majčin posjet kratko trajati. No mama ima drukčije planove... ona je žena s misijom i ostat će dok je ne ispuni. Ustvari, ima povratnu kartu na neodređeno vrijeme!

CHYENNE / Švicarska / 2004 / r. Alexander Meier / igrani
Na bezličnoj tratini između dviju zgrada djevojka Chyenne kao da se izgubila u letargičnu sivilu oblačnog popodneva. Uspijeva se neopazice prikrasti jednom gavranu i iznenaditi ga. Gavran joj se pridruži u igri i pretvara je u čudan dvoboj. A tko će u toj borbi pobijediti, ostaje neizvjesno do samog kraja.
 
DOK KIŠA PADA / RAIN IS FALLING / Njemačka / 2004 / r. Holger Ernst / igrani
U dalekom, stranom, nemilosrdnom svijetu jedna djevojčica s mukom nosi preteške kante s vodom. Iako ih izdaleka nosi, ne jadikuje jer mora ih donijeti svojoj bolesnoj majci u njihov trošni dom. Dirljiva humana priča u kojoj voda igra dvostruku ulogu.

DON QUIJOTE U JERUZALEMU / DON KISHOT BE’YERUSHALAIM / Izrael / 2004 / r. Dani Rosenberg / igrani
Don Quijote i Sancho Pansa dolaze u Izrael 2004. godine. S brijega nedaleko od Jeruzalema gledaju zid koji dijeli Izraelce od Palestinaca. Vitez i njegov vjerni paž u dubokoj su starosti. Don Quijote jedva se penje na konja, a Sancho Pansa teško izlazi nakraj sa svim naoružanjem. Usprkos svemu, Don Quijote spreman je za napad.

HORIZONT / ZGVIS DONIDAN / Gruzija / 2004 / r. George Ovashvili / igrani
Djevojčica i dječak po prvi put otkrivaju iskrene osjećaje koje gaje jedno prema drugom. Na kratkom izletu vlakom u planine djevojčičini osjećaji se mijenjaju jer se dječak uporno i tajanstveno poigrava njenom ljubavlju.

DON QUIJOTE U JERUZALEMU, lijevo, HORIZONT, desno

HRVANJE / LOTTA LIBERA / Italija / 2004 / r. Stefano Viali / igrani
Svake nedjelje, u predvečerje, dva mladića se susreću u praznome stanu. Kroz čudan pripovjedni mehanizam i nakon mnogo iznenađenja polako se otkriva stvarni razlog njihovih susreta. Bore se, sjećaju, trude povratiti izgubljeno vrijeme. Dilema je uvijek ista: biti. Ali što je cijena, koji su uvjeti? Oslobađaju osjećaje i u hrvačkom meču svu svoju žudnju, bijes i intimna pitanja ne uspijevaju razriješiti pod pritiskom neumoljivog eroticizma...

IŠČEKIVANJE POKRETA / WAITING FOR MOVEMENT / Velika Britanija / 2005 / r. Hong Khaou / igrani
Dok mladi par raspravlja o prestanku pušenja, do stana im dopiru zvukovi svađe iz susjedstva. Svađa ih potiče na to da preispitaju svoj brak, ali ništa ne poduzimaju oko svađe u susjedstvu. Za to vrijeme, pubertetlija koji se pokušao iskrasti na tulum svađa se s majkom. Kako bi ga nagovorila da ostane kod kuće, majka ga ucjenjuje osjećajem krivnje.

JEDAN DOBAR DAN / EN GOD DAG / Švedska / 2005 / r. Per Hanefjord / igrani
Nils zaustavlja automobil nasred tračnica. Za tri minute trebao bi proći vlak. Zavaljen u sjedište, Nils mirno iščekuje smrt. Tada se niotkud na svom traktoru pojavi Gösta.

KROZ MOJE DEBELE NAOČALE / GJENNOM MINE TYKKE BRILLER / Norveška, Kanada / 2004 / r. Pjotr Sapegin / animirani
Djevojčica se mora odjenuti ako se želi igrati vani. Ona to odbija, a ne bi li je nagovorio, djed joj priča o svojoj neobičnoj nezgodi koju je doživio u ratu.

LJUDSKO TIJELO / MENSCHENKÖRPER / Njemačka / 2004 / r. Tobias Frühmorgen / igrani
Adaptacija Kafkine priče 'Seoski liječnik'. Dr. Anton pozvan je da potpiše potvrdu o smrti jednog dječaka. Susreće njegovu čudnu obitelj: nametljivu sestru, glupu majku, senilna djeda i, konačno, dječaka koji se ne doima ni mrtvim ni bolesnim.

LJUDSKO TIJELO, r. Tobias Frühmorgen

MALI TERORIST / LITTLE TERRORIST / Velika Britanija, Indija / 2004 / r. Ashvin Kumar / igrani / nominiran za Oscara 2005.
U potrazi za izgubljenom loptom za kriket, pakistanski dječak slučajno prođe kroz minsko polje koje dijeli Pakistan i Indiju. U pomoć mu pritekne hinduski učitelj.

MILOST / MERCY / Velika Britanija / 2004 / r. Candida Scott Knight / igrani
Ben je osjetljiv jedanaestogodišnji dječak. U školi ga maltretiraju, a kod kuće zapostavljaju. Benova majka jedva izlazi nakraj s vlastitim problemima i uopće ne razumije njegove. Jedne noći majčin kolega Bena zaključa u napušteno skladište kako bi nju prisilio na rad. Ben više ne može podnijeti okrutnost svijeta odraslih i za svoje probleme pronalazi jezivo rješenje.

MJESTO POD SUNCEM / LAHNA LALHIH / Maroko, Francuska / 2004 / igrani / Rachid Boutounes
Primivši poziv iz gradske uprave, šezdesetogodišnji marokanski imigrant Ahmed sprema se za odlazak u općinu.

MOJI RODITELJI / MEINE ELTERN / Njemačka / 2003 / r. Neele Leana Vollmar / igrani
Marie ima problem. Novi dečko želi upoznati njezine roditelje. Sve bi bilo u redu da mu ona nije rekla kako su cool, ludo zaljubljeni i prilično liberalni. Moš’ mislit.

OPROŠTAJNO PISMO / AL FINAL / Španjolska / 2003 / r. José Luis Montesinos / igrani
Manuel u životu misli samo na jednu stvar: smrt. Još od djetinjstva živi među dosadnim i depresivnim ljudima s previše problema. No u jednom trenutku uviđa da svoju opsesiju može prilagoditi situaciji u kojoj živi. Počinje zarađivati za život pišući samoubilačke poruke.

NEDJELJOM POPODNE / SUNDAY AFTERNOON / Italija / 2005 / r. Gaia Adduchio / igrani
Mlada žena sjedi na kauču usred jezera, čekajući brata, pjeva staru uspavanku...

PAS ČUVAR / GUARD DOG / SAD / 2005 / r. Bill Plympton / animirani
Zašto psi laju na tako nevina stvorenja kao što su golubi i vjeverice? Čega se boje? Film odgovara na ova vječna pitanja.

PUT PRASETA, r. Péter Mészáros

POSLIJE KIŠE / ПОСЛЕ ДОЖДЯ / Rusija / r. Dušan Gligorov / 2004 / igrani
Ponekad u životu damo sve od sebe, ali ni to nije dovoljno...

PRINC OD PAPIRA / THE PAPER PRINCE / Srbija i Crna Gora / r. Marko Kostić / 2005 / igrani
Kad izlaze van, sedmogodišnju Juliju roditelji ostavljaju samu u kući. Jednom Julija u kuću pušta sumnjiva stranca. Kroz razvoj njihova odnosa otkrivaju se identiteti aktera, ali i vladajuća društvena formacija, kao i mjesto Julijinih roditelja u njoj.

PUT PRASETA / A DISZNÓ ÚTJA / Mađarska, Njemačka / 2004 / igrani / r. Péter Mészáros
Spašavanje praščićeva života.

ŠTAKOR IZ TUNELA / RATA DE TÚNEL / r. Španjolska / r. J.M. Asensio /  igrani / 2004
Lopov pokušava doći do dragocjenosti. Namjerava proći kroz uski otvor za ventilaciju, ali uskoro otkriva da je mnogo duži nego što je mislio. Prolazak se pretvara u noćnu moru koja ga polako proždire dok puzi k neizvjesnoj budućnosti.

TAMA TÜ / SONS OF TÜ / Novi Zeland / 2004/ igrani / r. Taika Waititi
Europa za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Šestorica mladih vojnika 28. maorskog bataljuna među ruševinama bombardirane kuće u Italiji čekaju da padne noć. Vrijeme krate na dječački način, uz šalu i smijeh. No onda, usprkos njihovim pokušajima da zaborave ratno okruženje, pojavljuje se Tohu, sablasni znak koji ih podsjeća na svijet mrtvih.

VICTORIA PARA CHINO / VICTORIA PARA CHINO / SAD, Meksiko / 2004 / igrani / r. Cary Fukunaga
U svibnju 2003. kamion s hladnjačom prevozio je u unutrašnjost Teksasa preko meksičke granice više od 80 ilegalnih imigranata. Smrtonosni spoj gužve i vrućine doveo je do tragedije.

VRIJEME UMIRANJA / SO-MYOL-EUI SI-GAN / Republika Koreja / 2004 /  igrani / r. Je-hui Lee
Film tematizira svijest o prolasku vremena u trenucima prije i nakon što smrt posjeti samrtnu postelju na kojoj se umirući posljednji put obraća očevicima svoje smrti koji će kasnije morati izvršiti obred. Ovi bitni trenuci života i smrti prelamaju se s vizurom dječaka koji sanja tijekom popodnevnog odmora. Što je film bliže svršetku, sve nam je manje jasno sanja li dječak trenutak svoje smrti ili se starac prisjeća trenutaka svoga djetinjstva.

ZADNJI DAN KUĆNOG LJUBIMCA / Hrvatska / 2004 / igrani / r. Jasna Zastavniković
Melodrama o djevojci i njezinu ljubimcu smještena u zadnji dan njegova života.

Komentari

Nema komentara.