Nema YouTubea za Britance - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Nema YouTubea za Britance

Nema YouTubea za Britance

Najbolji svjetski spotovi više neće biti dostupni Britancima jer se s njima You Tube spori oko naknada za autorska prava.

s.p. 10.03.2009 1 komentara

Nema YouTubea za Britance

Od ovog ponedjeljka You Tube je počeo blokirati pristup glazbenim spotovima korisnicima iz Velike Britanije. To se dogodilo nakon što je propao dogovor između You Tubea i britanskog Društva za izvođačka prava (Performing Right Society - PRS). YouTube plaća naknadu PRS-u koji kao britanski ZAMP ubire naknadu za korištenje glazbenih djela u ime tri glavne izdavačke kuće i brojnih nezavisnih izdavača.

Predstavnik You Tubea izjavio je da su iz britanskog PRS-a tražili pretjeranu naknadu koja bi za You Tube bila financijski neodrživa jer bi imao velike troškove poslije puštanja svakog spota. 'Tjubovci' se žale i na netransparentnost PRS-a koji ne navodi koji bi izvođači bili pokriveni ugovorom pa kažu da bi to bilo 'kao da kupcu nudite prazni CD na prodaju, a ne želite mu reći što je snimljeno na njemu'.


Spot Katy Perry na You Tubeu - samo za Hrvate i ostale, no ne i za Britance.

Stoga se You Tube odlučio za blokadu Britanca, a iz PRS-a su izjavili da su 'šokirani i razočarani ovom odlukom koja kažnjava britanske potrošače i autore čije interese zastupaju'. Izjavili su da uopće nisu bili upozoreni da će se ovo desiti i da se to dogodilo 'usred pregovora', te pozivaju You Tube da hitno razmotri ovu odluku. Prokomentirali su i da You Tube i njihov vlasnik Google imaju značajno povećanje posjećenosti, ali ipak žele autorima i vlasnicima autorskih prava platiti manje nego što zaslužuju.

U svakom slučaju, YouTube je odlučan da nastavi s bojkotom Britanaca, najavljuju da 'nisu spremni za dogovor po svaku cijenu' i da se bore za interese svih internetskih poduzetnika koje ugrožava postojeće stanje. Stoga će Britanci morati potražiti spotove na drugim serverima - a i You Tube će izgubiti hrpu korisnika koji će otići na druge stranice sa spotovima poput ove.

Komentari
A: metalhead 13.03.2009 Pogledaj profil

Te stranice opcenito cesto blokiraju ip adrese izvan SAD-a, sto ukljucuje i Hrvatsku. Youtube ponajmanje blokira pristup. Na objavljenom linku ne mogu naci puno prilicno poznatih metal izvodjaca, koje mogu naci na youtubeu. Kad ih najdem cesto mi je blokiran pristup jer ne zivim u SAD-u. Vjerujem, da je slicno i sa nekim drugim vrstama glazbe. Pozdrav!