James Cameron

16.08.1954 Kapuskasing, Ontario, Kanada James Francis Cameron

Hrabri vizionar je razvijao tehnologije, istraživao more i puno riskirao kako bi svoje zamisli mogao pretočiti u velike filmove.

James_Cameron

Već kao dječak bio je oduševljen astronomijom i znanstvenom fantastikom te je pisao vlastite kratke priče. Kao devetogodišnjak počeo se zanimati za film. Razvio je ljubav prema izradi raketa i aviona od različitih prirodnih materijala. Kao strastveni knjigoljubac stekao je verbalnu i mentalnu zrelost koja mu je omogućila da preskoči jedan razred u osnovnoj školi.

Prijelomni trenutak u njegovom životu dogodio se 1968. godine kada je pogledao Stanley Kubrickov film '2001: Odiseja u svemiru' koji ga je inspirirao da se i sam počne igrati s očevom kamerom. Nakon srednje škole, upisuje fakultet gdje studira fiziku godinu dana, a onda odustaje od obrazovanja kako bi oženio konobaricu, vozio kamion i pušio marihuanu. Iako je krenuo stranputicom, njegovo zanimanje za film i dalje je bilo snažno. Pogledavši Lucasove 'Ratove zvijezda' definitivno se odlučio napraviti sve da se probije u svijetu filma. Ostavio je svoju ženu i prestao biti vozač te preselio u Los Angeles.

Prvi Cameronov profesionalni uradak bio je dvanaestominutni znanstveno fantastični film 'Xenogenesis' (1978) koji je potvrđivao njegovu kompetenciju na polju vizualnih efekata. Taj kratki film osigurao mu je posao u produkcijskoj kući New World Pictures. Ova niskobudžetna filmska tvornica bila je savršeno mjesto za Camerona koji je imao još puno toga za naučiti. Prvi film u njegovoj režiji bio je 'Piranha II: The Spawning' (1981) za kojeg je imao strašno mali budžet i tim ljudi koji su govorili samo talijanski jezik.

Zatim piše svoj prvi scenarij pod naslovom 'Terminator' (1984). Upoznaje šeficu marketinga New World Picturesa, Gale Anne Hurd (za koju se kasnije i ženi) te je uvjerava da otkupi scenarij za jedan dolar, ali pod uvjetom da on režira film. Sa budžetom od 6,5 milijuna dolara, stručno napravljenim akcijskim scenama te izvedbom koja je uvelike unaprijedila karijeru Arnolda Schwarzeneggera, 'Terminator' je bio definitivni uspjeh sa aspekta kritike i publike.

U ranom razdoblju svoje karijere pisao je scenarije koje su drugi režirali, kao npr. 'Rambo 2' (1985). Vratio se režiranju filmom 'Aliens' (1986) koji je nastavak Ridley Scottovog znanstveno fantastičnog horora iz 1979. Cameron je gradio film oko jedine preživjele članice posade svemirskoga broda, Ellen Ripley (Sigourney Weaver) te je unio neke suvremene elemente u cijelu priču, što se naposlijetku pokazalo sasvim opravdanim jer je film doživio veći uspjeh na kino blagajnama od prvog dijela. Weaver je zaradila nominaciju, a film je dobio nagrade Oscar u kategorijama najboljih zvučnih i vizualnih efekata.

Sa već dva velika i cijenjena filma iza sebe, Cameron snima 'podvodni' triler 'Bezdan' (1989) koji prati ekipu ronilaca koje američka mornarica unajmi da spase nuklearnu podmornicu iz dubina Karipskog mora. Snimanje ovog filma bilo je izrazito mukotrpno zbog mnogih podvodnih scena. Dvoje glavnih glumaca, Ed Harris i Mary Elizabeth Mastrantonio, gotovo svakodnevno su se svađali s redateljem. Čak su svojevremeno izjavili da je rad s Cameronom strašno težak i da više nikad neće surađivati s njim. Film je loše prošao kod publike pa je i zarada bila sitna, a Cameron se suočio sa svojim prvim promašajem. Jedina utjeha bile su četiri nominacije za Oscara u tehničkim kategorijama.

1990. godine sa izvršnim producentom Larryjem Kasanoffom osniva Lightstorm Entertainment, produkcijsku kompaniju koja mu je omogućavala veću slobodu stvaranja. U to vrijeme snima 'Terminator 2: Sudnji dan' (1991) u kojem Schwarzenegger štiti dječaka koji u budućnosti treba postati vođa otpora usmjerenog protiv podivljalih strojeva 2029. godine. Film je za to vrijeme imao izvrsne vizualne efekte koje su svi hvalili, zaradio je više od 200 milijuna dolara i osvojio Oscare za najbolje vizualne efekte naravno, zatim najbolji zvuk, najbolji make-up i najbolje zvučne efekte.

Ponovio je suradnju sa Schwarzeneggerom na setu filma 'Istinite laži' (1994) za kojeg je utrošeno preko 60 milijuna dolara, no to se uspjelo i vratiti na kino blagajnama, budući da je publika bila zainteresirana za priču o muškarcu koji vodi dvostruki život. Cameron je zacementirao status legende Hollywooda svojim sljedećim projektom iz 1997., epskim filmom 'Titanic' – najvećim, najskupljim, ali u to vrijeme i najuspješnijim filmom ikad snimljenim. Cameron mu je posvetio dvije godine svog života, često dovodeći sebe, ali i sve svoje suradnike u stanje duboke iscrpljenosti. Bilo je i tu mnogo incidenata na snimanju, ukljućujući trovanje hranom cijele ekipe.

Cameron je bio preman odreći se svog honorara i utrošiti ga u film, samo kako bi on bio što kvalitetniji i autentičniji. Publika je jedva dočekala njegovo prvo prikazivanje, ponukana mnogim medijskim spekulacijama. Jednako ih je privukla legendarna priča o potonulom brodu, kao i nadasve romantična priča o dvoje zaljubljenih (Kate Winslet i Leonardo Di Caprio). Svi su bili zapanjeni neviđenim uspjehom ovoga filma – zarada diljem svijeta prelazila je milijardu dolara, a dobio je 14 nominacija za Oscara od kojih je osvojio 11 (uključujući one za najbolji film godine i najboljeg redatelja).

Nakon ovog maestralnog uspjeha odlučio se za desetogodišnji odmor od režiranja igranih filmova, no nije u potpunosti prestao s radom. U ulozi izvršnog producenta našao se na setu serije 'Dark Angel' (2000-2002) u kojoj je debitirala Jessica Alba. Snimio je još dva dokumentarca – 'Ghosts of the Abyss' (2003) i 'Alieni dubina' (2005). Tek 2009. vraća se igranim filmovima s 'Avatarom', futurističkom znanstveno-fantastičnom avanturom koju snima u najnaprednijoj 3-D tehnici, a radnja se vrti oko Zemljana koji se bore protiv stanovništva jednog udaljenog planeta u svemiru.

Kao veliki inovator, Cameron je htio napraviti pravi 3D spektakl i potrošio je preko 300 milijuna dolara na produkciju filma. Baš kao i u slučaju 'Titanica', i ovom filmu su predviđali veliku propast zbog ogromnih troškova. Ipak, Cameron se još jednom pokazao kao veliki vizionar - njegov film je na kraju zaradio preko 2 milijarde i sedamsto milijuna dolara i postao najkomercijalniji film svih vremena! Nakon uspjeha filma, Cameron je krenuo u snimanje još dva nastavka pa će 'Avatar' postati trilogija.

Uspjeh 3D 'Avatara' motivirao je ostale studije i autore da počnu snimati 3D filmove, a neki su odlučili nabrzinu prebaciti svoje 2D filmove u 3D verzije, što je dovelo do katastrofalnih umjetničkih i komercijalnih rezultata. Cameron je još jednom odlučio pokazati Hollywoodu kako se to radi pa je konvertirao 'Titanic' u 3D, ali tako temeljito da je potrošio 60 tjedana i 18 milijuna dolara, te je 'Titanic 3D' izišao u kinima na 100. godišnjicu potonuća 'Titanica'.

Baš u vrijeme premijere Cameron je još jednom otišao tamo gdje nitko nije sam kročio - na najdublju točku na planetu Zemlji! U maloj i dobro opremljenoj podmornici Cameron je zaronio na dno Marijanske brazde, 11.2 kilometra ispod površine Tihog oceana, te je sve to snimio 3D kamerama, što će iskoristiti za snimanje 3D dokumentarca koji će igrati u kinima i na televiziji. Što reći - još čekamo da Cameron obiđe i svemir i snimi ga u 3D-u!

07.04.2012.