Sandra Bullock

26.07.1964 Arlington, Virginia, SAD Sandra Annette Bullock

Omiljeno lice romantičnih komedija steklo je priznanja struke i kritičara, pa je sve više  viđamo i u dramama. Najveće honorare dobiva u - četvrtom desetljeću života!

Sandra_Bullock

Sandri Bullock je dugo trebalo da je počnu ozbiljno shvaćati kao glumicu, a njezino djetinjstvo obilježila je - glazba. Rođena je 26. srpnja 1964. u američkom Arlingtonu, otac joj je bio učitelj glasa, a majka - njemačka operna pjevačica!

Bullock je do svoje 12. godine živjela u Nuernbergu, gdje je pjevala u dječjem opernom zboru. Učila je balet i pjevanje, pa je čak dobila i manje uloge u operama. Gimnaziju je pohađala u Americi, te je bila cheerleadersica, ali i članica školske dramske grupe. 1982. je maturirala i upisala East Carolina University u Greenvilleu, a pred kraj studija je odlučila započeti glumačku karijeru. Preselila se u Manhattan i pohađala brojne audicije, a preživljavala je od konobarenja i honorarnih poslova.

Uzela je dodatne tečajeve glume i nastupila u nekoliko studentskih i televizijskih filmova. Nakon toga slijedili su manje poznati filmovi kao što su 'Love Potion No. 9', 'Ljubav''Fire on the Amazon'. Presudna uloga bila je ona u akcijskom SF-u 'Razbijač' jer je nakon tog filma dobila ulogu u 'Brzini'. Zanimljivo je da je Sandra kasnije priznala da su joj svi govorili da ne prihvati ulogu u tom filmu jer je to 'film o autobusu'.

Ipak, Sandra je riskirala i to je bio potez karijere - 'Brzina' je postala jedan od najhvaljenijih akcijskih filmova svih vremena, a Bullock je počele dobijati milijunske honorare. Romantična komedija 'Dok si spavao' promovirala je kod publike njezin imidž 'dobre djevojke iz susjedstva', a iako je glumila u raznim trilerima ('Mreža'), postala je prepoznatljiva glumica tipičnih romantičnih komedija. Nastavak 'Brzine' ('Brzina 2') je jako podbacio i postigao katastrofalan rezultat i kod publike i kod kritike, pa Bullock odlučuje zapostaviti svoju 'akcijsku karijeru'. Romantična komedija o policajki-misici 'Cura sa zadatkom' poslužila je Bullockici za parodiranje svog imidža akcijske heroine.

2004. snimila je ozbiljnu dramu o međurasnim odnosima, 'Fatalnu nesreću' koja joj je donijela pohvale kritike kako je riječ o 'najboljoj ulozi njezine karijere'. Ipak, sljedeći filmovi nisu bili ni uspješni ni hvaljeni, pa se činilo da je Sandra ostala bez velikih uloga. Komedija 'Prisila na brak' vratila ju je u prvu ligu, te je film zaradio preko 300 miljuna dolara. Druga romantična komedija, 'All About Steve', bila je veliki debakl i donijela joj je nagrade za najgoru glumicu, pa tako i Zlatnu malinu.

Ipak, kod Sandre se često u isto vrijeme miješaju uspjesi i neuspjesi - drama o bjelkinji koja pomaže crnom mladiću s talentom za sport ('Priča o prvaku') snimljena je iste godine kad i 'Steve', ali s posve drugim rezultatom. 'Priča o prvaku' je već prvi vikend prikazivanja nadoknadila troškove budžeta od 30 milijuna dolara, a do kraja veljače zaradila je blizu 250 milijuna dolara u Americi. Film je konačno donio Sandri Bullock najveća glumačka priznanja: Nagradu ceha glumaca, Zlatni globus i Oscara!

U privatnom životu Sandra je od 2005. vjenčana za Jessea Jamesa koji se bavi proizvodnjom motora i vodi TV emisije o toj tematici. 2009. Bullock i James su se sporili s Jamesovom bivšom ženom i nekadašnom porno zvijezdom Janine Lindemulder, i to oko starateljstva nad Jamesovom petogodišnjom kćerkom. Uspjeli su izboriti puno starateljstvo, pa možemo reći da se Sandra sada nalazi na vrhuncu karijere, a konačno ima i pravu obitelj. Zaista sretan kraj - kao da je junakinja neke romantične komedije!

s.p., 08.03.2010.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...