Colin Firth

10.09.1960 Grayshott, Velika Britanija Colin Andrew Firth

On je utjelovljenje gospodina Darcyja i pravi romantični junak, čak i u zrelim godinama. I kad je gej i kad muca - gledatelji(ce) ga obožavaju!

Colin Firth

Colin Firth rođen je 1960. u profesorskoj obitelji, ali gluma ga je uvijek zanimala više od škole. Djedovi i bake su mu bili misionari, a on je proveo nekoliko godina djetinjstva u Nigeriji, što je vjerojatno razlog zašto se u odrasloj dobi posvetio promicanju ekologije i prava azilanata. Vrlo rano se počeo baviti glumom, završio dramsku školu i počeo nastupati u kazalištu, na filmu i televiziji. 1983. je glumio Guya Bennetta u nagrađivanoj kazališnoj drami 'Another Country', a 1984. je debitirao na filmu u istoimenoj adaptaciji te drame. Nastupao je s velikanima poput Laurencea Oliviera i talentiranim kolegama poput Kennetha Branagha, te su ga počeli svrstavati u 'novi val' britanskih glumaca, zajedno s Timom Rothom i Garyjem Oldmanom.  

No, pravi preokret u karijeri bila je televizijska adaptacija 'Ponosa i predrasuda' iz 1995. Firth je dobio romantičnu ulogu suzdržanog Fitzwilliama Darcyja, a navodno je njegov brat Jonathan to prokomentirao riječima: 'Ti Darcy? Ne bi li on trebao biti sexy?' Pokazalo se da je gledateljicama Firth ispao jako sexy pa ga je ova uloga zauvijek obilježila, a nakon nje je 2001. glumio u modernom romantičnom hitu, 'Dnevniku Bridget Jones'(i nastavku 'Bridget Jones: Na rubu pameti' iz 2004.) u kojem je preko lika Marka Darcyja nastavio zabavljati publiku s dosjetkama na račun slavnog lika Jane Austen.

Firth je postao neizostavni glumac u podžanru romantičnih drama i komedija - može ga se vidjeti u 'Engleskom pacijentu', 'Zaljubljenom Shakespeareu', 'Zapravo ljubav', 'Djevojci s bisernom naušnicom', 'Romansi u Vermontu' pa čak i u tinejdžerskom 'Sve što djevojka može poželjeti'. Kao vrhunac u Firthovim romantičnim nastupima možemo izdvojiti mjuzikl 'Mamma Mia!' koji je zabilježio rekordnu popularnost u Velikoj Britaniji, a vjerojatno je razlog tome i šarm Colina Firtha kojeg nije narušilo ni njegovo pjevanje hitova ABBA-e.

Ipak, Firth je glumio i u 'ozbiljnim' ulogama, nastupio je kao ratnik Aurelije u 'Posljednjoj legiji' i kao nacist Stuckart u remek-djelu 'Zavjera'. U 'Dobro čuvanim lažima' glumio je seksualno ambivalentnog junaka, baš kao i u 'Mamma Miji', a to iskustvo pokazalo se korisnim za pripremu uloge depresivnog gej profesora u 'Samcu'. Ova izvedba donijela mu je glumačku nagradu u Veneciji i na BAFTA-i. U hrvatskim kinima se sa zakašnjenjem pojavila Firthova romantična komedija 'Američka nevjesta' u kojoj glumi ženskaroša kojeg su uništili rat i posesivna žena, no u isto vrijeme kao i u svijetu možemo pratiti Firthov trijumf u ulozi budućeg kralja Georgea VI. u 'Kraljevom govoru'. Za ulogu mucavog kralja pripremao se uz pomoć sestre logopedice, a rezultat su brojne nagrade: još jedna BAFTA, Zlatni globus te gotovo sigurni Oscar!

U privatnom životu Firth nije veliki zavodnik kao na filmu, sve ljubavi su mu uglavnom vezane uz svijet filma. Već čitavo desetljeće je u braku s talijanskom producenticom Livijom Giuggioli koju je upoznao na snimanju serije 'Nostromo' te s njom ima 2 sina, a bio je u vezi s glumcom Meg Tilly koju je upoznao radeći na 'Valmontu' te s njom ima 20-godišnjeg sina. I dalje mu nastavljaju dodjeljivati imidž seks-simbola, iako je objavljeno da je 'opasan po život' - jednoj starici sa 103 godina zabranili su gledati 'Ponos i predrasude' jer ima visoki tlak. A žene se obično uzbuđuju kad vide sredovječnog gospodina Darcyja..

Siniša Paić, 16.02.2011. 

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...