Darren Aronofsky

12.02.1969 Brooklyn, New York, SAD Darren Aronofsky

Redatelj koji se opsesivno bori za svoje projekte o opsesivnim likovima, a cilj mu je raditi najmračnije moguće holivudske filmove.

Darren Aronofsky

Iako je poznat kao redatelj stiliziranih i mračnih filmova, Darren Aronofsky je kao klinac u bruklinskim kinima volio gledao hitove poput 'Ralja'. Jednom je htio pogledati hit koji je bio rasprodan, pa mu je pažnju privukao plakat za film Spikea Leeja 'She’s Gotta Have It'. Film koji se bavio njegovim rodnim Brooklynom ga je oduševio, pa je sve više počeo gledati art filmove, te će steći sklonost prema umjetničkim filmovima Fellinija i Kurosawe.

Poslije javne škole uspio se upisati na Harvard gdje je prvo počeo studirati antropologiju i baviti se društvenom teorijom. Nakon što je izgubio puno vremena na seminar o Karlu Marxu, preorijentirao se na slikarstvo jer se u djetinjstvu bavio s grafitima. Cimer mu je bio animator Dan Schrecker pa je počeo proučavati animirani i igrani film. Aronofsky je zatim režirao nagrađivani kratki film 'Supermarket Sweep', a u njemu je glumio Sean Gullette kojeg je upoznao na Harvardu. Nakon harvardske diplome, Aronofsky je magistrirao režiju na Američkom filmskom institutu, a zatim je počeo planirati svoj prvi cjelovečernji film. 

Darren je odrastao u konzervativnoj židovskoj obitelji, otac i majka su mu bili učitelji, a gimnazijski profesor matematike poučio ga je vezi matematike i mistike, što ga je inspiriralo da napravi kultni film 'Pi' (1998) u kojem je glavnu ulogu igrao kolega s faksa, Sean Gullette. Riječ je o ekspresionističkom metafizičkom trileru koji je ujedno i studija paranoje i ludila - baš kao i kasniji film Aronofskog, 'Crni labud'. Film o opsjednutom matematičaru koji pokušava razotkriti tajne svemira preko broja π nadahnut je 'Paklenom narančom' Stanleya Kubricka, 'Brazilom' Terryja Gilliama, te radovima Roda Serlinga (utemeljitelj 'Zone sumraka'!), Philipa K. Dicka, teorijom kaosa i židovskom Kabalom.

Aronofsky je film producirao preko donacija od 100 dolara koje su davali prijatelji i obitelj, te je tako skupljen budžet od 60.00 dolara. 'Pi' je sniman u New Yorku u gerilskim uvjetima, redateljeva mama je osiguravala hranu za članove ekipe, a Aronofsky je mislio da će uštedjeti ako film snimi u crno-bijeloj tehnici. Pošto je htio snimiti film s hiperrealističkom crno-bijelom fotografijom, na kraju ga je to dodatno koštalo, ali je zato film oduševio kritičare i gledatelje svojom vizualnošću, a za glazbu se pobrinuo Clint Mansell koji će raditi sve filmove Aronofskog. Film će zaraditi 3 milijuna dolara, a na kraju je Aronofsky osvojio i nagradu za najboljeg redatelja na Sundance Film Festivalu.

Nakon uspjeha niskobudžetnog hita 'Pi', Aronofsky je dobio budžet od oko 5 milijuna dolara za filmsku adaptaciju romana Huberta Selbyja Jr.-a 'Rekvijem za snove'(2000). Ova mračna drama je priča o majci ovisnoj o TV-u i pilulama za mršavljenje, te njezinom sinu koji je ovisnik o heroinu, baš kao i njegova cura i najbolji prijatelj. Veći budžet omogućio je Aronofskom da angažira glumačke zvijezde (Ellen Burstyn, Jared Leto i Jennifer Connelly), a film je ispunio i brojnim redateljskim stilizacijama. 'Rekvijem' sadrži preko 2000 montažnih rezova, scene s podjeljenim ekranom, fast-motion i slow-motion, a Clint Mansell sastavio je soundtrack koji će se pamtiti te je glazbena tema 'Lux Æterna' postala efektan lajtmotiv filma. Film je zbog ekstremnih scena zaradio visoki cenzorski rejting, pa je u ograničenoj distribuciji zaradio samo oko 7 milijuna. Ipak, stekao je odlične kritike i postao kultni film kod gledatelja, a Ellen Burstyn je zaradila nominaciju za Oscara i dobila Nagradu Independent Spirit.

Da zaradi novac za sljedeće projekte, Aronofsky je pristao napisati 'Batman: Year One' koji je trebao oživiti zamrlu franšizu Batmana, a Aronofsky je angažirao originalnog scenarista Batmana Franka Millera koji mu je bio koscenarist. Ipak, ovaj projekt nije zaživio, a Aronofsokm je trebalo 6 godina da snimi sljedeći film koji je od početka bio pun problema i stalno se odgađalo njegovo snimanje. 'Fontana života' zamišljena je kao priča o znanstveniku koji pokušava spasiti ženu koja voli, a pri tome proživljava nekoliko života u 1000 godina. Originalna ideja bila je da u filmu glume Brad Pitt i Cate Blanchett, ali nakon problema s financiranjem Pitt je odustao, a Blanchett je u međuvremenu i zatrudnila. Aronofsky je ipak uspio oživiti zamrli projekt, ali je dobio duplo manji budžet, a za glavne glumce je angažirao Hugha Jackmana i Rachel Weisz, s tim da je u sporednoj ulozi opet nastupila Ellen Burstyn. Film je na kraju ispao promašaj koji je propao u kinima i dobio podjeljene kritike.

Nakon toga, Aronofsky se vratio svojim korijenima i odlučio snimiti film u manjoj produkciji, priču o propalom hrvaču jednostavno nazvanu 'Hrvač'. Jedna od prvih ideja bila je angažirati Stallonea, ali je on na kraju snimio 'Rockyja Balbou' koji je imao sličnu priču pa je Aronofsky odustao od njega, kao i od Nicolasa Cagea. Umjesto njih, Aronofsky je želio angažirati mišićavog Mickeya Rourkea koji je i sam doživio propast u vlastitoj karijeri. Svi su mu savjetovali da se riješi Rourkea pa će dobiti pare za film, ali Aronofsky je bio uporan i na kraju je uz budžet od 6 milijuna dolara napravio film u dokumentarističkom stilu. 'Hrvač' je dobio odlične kritike, oživio Rourkeovu karijeru i donio mu Zlatni globus i BAFTA-u, te nominaciju za Oscara. Film je na kraju zaradio 44 milijuna dolara, što je bio najveći komercijalni uspjeh Aronofskog. Ipak, i za sljedeći projekt Aronofsky nije lako našao financijere. 

Kada je na Sarajevo Talent Campusu najavljivao 'psihološki horor smješten u svijet baleta', mnogi studenti su se nasmijali na taj opis 'Crnog labuda', pa je Aronofsky duhovito prokomentirao: 'Evo zašto mi ne žele dati novac za ovaj film'. Ipak, kao i u 'Hrvaču', isplatila se vizija Aronofskog koji je okupio odlične suradnike i briljantne glumce. Za film se odlučio jer je njegova sestra bila talentirana plesačica, a njemu se učinilo zanimljivim da napravi horor smješten u taj svijet kojeg je tako malo znao. Pod utjecajem klasika Romana Polanskog kao što su 'Stanar' i 'Odvratnost', Aronofsky je napravio fascinantnu verziju 'Labuđeg jezera' koja je snimljena kao naturalistički psihoseksualni triler. 

Aronofsky je od 2000. poznavao Natalie Portman koja je u mladosti vježbala ples, pa je sa svojim djevojačkim izgledom bila idelana za ulogu krhke balerine koja, poput lika iz 'Hrvača', krvavo trenira da bi uspjela u poslu. Natalie je za svoju partnericu preporučila Milu Kunis, a opsesivnu majku tumačila je Barbara Hershey kojoj je Aronofsky dao zadatak da napiše ceduljice u kojima će njezin lik razmjenjivati poruke s likom Natalie Portman. Film je dobio ovacije na premijeri u Veneciji, a uz glazbu Clinta Mansella posebno je zapažen bio nastup Natalie Portman koja je dobila brojne nagrade, uključujući i Zlatni globus.

U privatnom životu Aronofsky nije imao toliko sreće - 2010. se raspala njegova veza s glumicom Rachel Weisz s kojom se zaručio na snimanju 'Fontane života', te mu je 2006. rodila sina Henryja Chancea. Uskoro bi trebalo početi snimanje filma 'The Wolverine' u kojem bi Aronofsky trebao oživiti franšizu X-mena koja je počela slabo prolaziti u kinima. Ovo i nije tako čudan izbor - Aronofsky je poznat po portretiranju opsesivnih likova u mračnim filmovima (trebao je režirati i 'Boksača'!), a nešto slično s puno uspjeha radi i Nolan koji je Aronofskom 'preoteo' oživljavanje serijala o Batmanu. Nakon balerine i hrvača - bit će zanimljivo vidjeti kako superheroj trenira za svoj posao! 

Siniša Paić, 22.02.2011.