Opsadno stanje - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Opsadno stanje

Opsadno stanje

The Siege (1998.)

20th Century Fox / Continental film

116' akcija, drama, triler

Režija:           Edward Zwick

Uloge: Denzel Washington, Annette Bening, Bruce Willis, Tony Shalhoub, Sami Bouajila

Scenario:        Lawrence Wright, Menno Meyjes, Edward Zwick

Producent/i:   Edward Zwick, Lynda Obst

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Opsadno stanje

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.11
9
0.00

Terorizam na filmu, posebice kada je riječ o New Yorku, nakon 11.9 dobiva novu dimenziju. Ovaj se politički triler bavi i etičkim pitanjima te građanskim slobodama.

Film poput 'Opsadnog stanja' danas bi teško pronašao distributera, iako je od terorističkih napada na New York prošlo već nekoliko godina. U trileru Edwarda Zwicka New York se našao na udaru bombaških, terorističkih napada nakon što su Amerikanci zarobili izvjesnog muslimanskog šeika.

Teroristički su napadi unijeli opću pomutnju među građane New Yorka koji žive u smrtnom strahu ne znajući kada će i gdje odjeknuti sljedeća ekspozija. Anthony 'Hub' Hubbard (Denzel Washington), vođa posebne antiterorističke FBI jedinice na čelu je velike istrage koja bi trebala doći do izvora napada.

Kako iza svega stoje Arapi, Amerikanci arapskog porijekla sve su nespokojniji. Među njima je i Hubov partner, Libanonac Frank Haddad (Tony Shalhoub) koji se također boji za sebe i svoju obitelj u neprijateljski raspoloženom okruženju. U istrazi im se pridružuje Elise Kraft (Annette Bening), CIA agentica i ekspert za bliskoistočna pitanja.

Alarmantno stanje u gradu prisiljava vladu na slanje vojske na ulice. Na čelu vojnih operacija je general William Deveraux (Bruce Willis), zadužen za zatvaranje svih stanovnika arapskog porijekla. Nevini su ljudi zatočeni na stadionima gdje ih se muči i zlostavlja. Iako se ne slaže sa vladinom odlukom Deveraux ju provodi bez pogovora što ga dovodi u sukob sa Hubom. Land of the Free? Yeah, right.