Gladijator - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Gladijator

Gladijator

Gladiator (2000.)

DreamWorks Home Entertainment / Blitz film i video

155' akcija, drama

Režija:           Ridley Scott

Uloge: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Richard Harris, Connie Nielsen, Djimon Hounsou

Scenario:        David Franzoni, John Logan, William Nicholson

Producent/i:   Laurie MacDonald, Walter F. Parkes, David Franzoni

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Gladijator

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.70
109
0.00

'The general who became a slave. The slave who became a gladiator. The gladiator who defied an emperor.'

Pred nama je novo izdanje Gladiatora, no ovdje ipak nije riječ samo o novom pakiranju već redateljevom izdanju jednog od najvećih hitova 2000. godine. Ova verzija je 17 minuta duža od 'Gladiatora' kojeg smo imali prilike vidjeti u kinu i na videu, a na trostrukom ćete izdanju pronaći i neke nove dodatke. 

Godina je 180. Rimski car Marko Aurelije (Richard Harris) bliži se kraju života i 16godišnje vladavine. Star i onemoćao, nastoji pokoriti germanske barbare i učvrstiti sjevernu granicu Carstva. Njegove najbolje trupe pod komandom su velikog generala, prekaljenog borca Maximusa (Russel Crowe), čovjeka od najvećeg carevog povjerenja.

To se ne može reći za carevog sina i nasljednika Commodusa (Joaquin Phoenix), pokvarenog, plitkoumnog, korumpiranog čovjeka kojem bi trebao prepustiti carstvo. Marko Aurelije u Maximusu vidi svog pravog sina i nasljednika te odlučuje njemu prepustiti krunu. Poziva ga u svoje odaje kako bi mu prenio odluku na što Maximus ostaje nemalo iznenađen. Ipak, zanemaruje svoje planove o mirnom životu na farmi sa ženom i djetetom i, kao i uvijek do sada, pokorava se carevoj odluci.

Saznavši za očevu odluku, shrvani Commodus ga ubija i daje smaknuti Maximusa i njegovu ženu i dijete. Iskusni borac uspjeva se rješiti svojih krvnika i pobjeći no njegova obitelj nije te sreće. Ranjen i onemoćao završava u sjevernoj Africi gdje postaje vlasništvo Proxima (Oliver Reed) i član njegove gladiatorske škole. Iz dana u dan dokazuje se u areni i stiče simpatije masa željnih kruha i igara. Reputacija beskompromisnog borca dovesti će ga do Rima gdje će imati priliku nastupiti pred novim carom Commodusom, ali i osvetiti mu se za nepravdu koju je počinio.

Iako je riječ o Oskarom nagrađenom filmu koji je doslovce poharao kino blagajne diljem svijeta, ovaj visokobudžetni epski spektakl nezahvalno je uspoređivati sa klasicima poput 'Ben Hura' i 'Spartaka'. 'Gladiator' je prije svega veliki spektakl koji obiluje sjajno koreografiranim i bezprijekorno prezentiranim borbama u areni i izvan nje. Demonstracija CGI efekata najbolje je vidljiva u scenama koje stari Rim vraćaju u život u punom sjaju. Ne smijemo zaboraviti ni na iznimno atmosferičnu glazbu i zvučne efekte s kojima ćete najbolje demonstrirati mogućnosti vašeg kućnog kina. Ipak, više od toga ne treba tražiti.