Russell Crowe

07.04.1964 Wellington, North Island, New Zealand Russell Ira Crowe (nadimak Rusty)

Robusni glumac, dobitnik Oscara 2000. za ulogu u filmu 'Gladijator', prepoznavanje na internacionalnom nivou postigao je ulogom u filmu 'Romper Stomper'.

Russell_Crowe

Njegovi roditelji zarađivali su baveći se filmskom scenografijom i često su ga vodili na posao pa je kao dječak razvio ljubav prema filmu. Prvo glumačko iskustvo imao je sa 6 godina u TV seriji 'Spyforce'.

U drami 'The Crossing' (1990) ostvaruje prvu glavnu ulogu, a zatim glumi u filmu 'Proof' (1991). Međunarodnu slavu ostvario je filmom Geoffrey Wrighta 'Romper Stomper' (1993) u kojem glumi nabrijanog australskog skinheadsa. Prva uloga u američkom filmu je u vesternu 'The Quick and the Dead' (1994) sa Sharon Stone koja je, navodno, zaslužna za njegovo pojavljivanje u Hollywoodu. Za ulogu policajca Bud Whitea u Curtis Hansonovoj kriminalističkoj drami 'L.A. Confidential' (1997) mnogi se slažu da mu je najbolje ostvarenje do danas.

Hollywoodska vrata mu se otvaraju pa dobija i značajnije uloge. Prvo u Jay Roachovom filmu 'Mystery, Alaska' (1999), a zatim u 'The Insider' (1999) za koju je dobio Oscarovsku nominaciju.

Ridley Scottov povijesni spektakl 'Gladiator' (2000), koji je osvojio čak 12 nominacija za Oscar te postigao velik financijski uspjeh, donosi mu Oscara u kategoriji najboljeg glumca.

Ulogom u 'Prof Of Life' (2000), gdje glumi s Meg Ryan, nije postigao značajan financijski ni glumački uspjeh, no sljedećom ulogom šizofreničnog matematičara John Forbes Nash Jr.-a u filmu 'A Beautiful Mind' (2002) ponovno osvaja Oscarovsku nominaciju, ali ne i samog Oscara, što nije hrabro podnio.

Rodio se u Novom Zelandu, a odrastao u Australiji, gdje je također nagrađivan za svoj rad na filmu. Australski filmski institut nominira ga za najboljeg glumca u filmu 'The Crossing' (1991). Sljedeće godine osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca za film 'Proof' (2001), a 1992. je primio nagradu za najboljeg glumca od AFI (Australian Film Critics) za svoju ulogu u filmu 'Romper Stomper (1993) i Hammers Over the Anvil (1991).

Trenutno živi u Australiji, oženjen je djevojkom iz vremena ranih glumačkih iskustava, također glumicom, Danielle Spencer. Imaju jedno dijete, sina.