Oliver Twist - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Oliver Twist

Oliver Twist

Oliver Twist (2005.)

Sony Pictures / Blitz film i video

130' drama, obiteljski

Režija:           Roman Polanski

Uloge: Ben Kingsley, Barney Clark, Leane Rowe, Edward Hardwicke, Mark Strong, Jamie Foreman, Harry Eden

Scenario:        Ronald Harwood

Producent/i:   Daniel Campagnon, Michael Schwarz

Zemlja:          Velika Britanija, Češka

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Oliver Twist

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.58
24
0.00

markoboban 10.01.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Beg iz bede

Roman Polanski ("Pijanista"), odlučio je da napravi filmsku ekranizaciju klasičnog romana "Oliver Twist" (Charles Dickens) koji je za potrebe snimanja adaptirao u scenario Ronald Harwood. Pratimo avanture mršavog dečaka Olivera (Barney Clark, 11-godišnji školarac iz Londona) koji je po rođenju ostao bez roditelja, pa je osuđen na siromaštvo i mukotrpan život u sirotištu viktorijanske Engleske. Beg iz sirotišta dovodi ga u London, gde ubrzo upada u nove nevolje. Pada u ruke lukavog Fagina (Ben Kingsley), ''mozga'' male bande džeparoša koju čine tek nešto stariji dečaci od Olivera - Dodger i Charley. Sticajem povoljnih okolnosti uspeva da se izbavi iz Faginove jazbine i dospeva u kuću bogatog Mr. Brownlowa (Edward Hardwicke) koji postaje njegov dobrotvor, jer shvata da je dečak oličenje dobrote i poštenja. Ali njegova sreća je bila kratkog veka. Fagin je uplašen da dečko ne progovori o svojoj bliskoj prošlosti, tako da su mu ubrzo na tragu opaki krimos Bill Sykes (Jamie Foreman) i njegova devojka Nancy. Olivera odvode sa ulice kod Fagina i siroti dečko biva uvučen u okrutni svet kriminala, gde su nečiji životi ugroženi. Ubrzo je i njegov život doveden u opasnost, kada Biil odlučuje da ga ućutka. Tada Nancy shvata da je počinila grešku i čvrsto rešena odlučuje da mu pomogne, ma koliku cenu morala da plati...Ova uzbudljiva i dramatična priča, koja nam u suštini govori o vekovnoj borbi dobra i zla, odiše atmosferom sivila, magle, beznađa. Davno prohujala epoha velike UK , verno je dočarana na lokacijama širom Praga, kao i u čuvenim Barrandov Studios. Budžet od €50,000,000 svakako da je omogućio i adekvatan izbor glumačke postave. Odlična scenografija i kostimografija (maska Bena Kingsleya je zaista odlična), korektan posao kamere, uz zahvalno štivo (doduše već nekoliko puta ekranizovano) svakako da doprinose visokom kvalitetu filma. Biti siromašan ne znači da onda moraš ''po defaultu'' biti i lopov (i da kradeš od bogatih). Dobrota je blagoslov koja može biti svojstvena i ljudima na margini društva, kao što je slučaj sa Oliverom. Preporuka svima, iako ovo definitivno nije najbolje što nam je dao Polanski.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

kikib 02.11.2006 Ocjena recenzije : 0.0

hvala....

ej, ljudi, hvala vam svima.. uz pomoc vasih komentara sam uspio napisati zadacu iz bosanskog - imali smo napisati recenziju upravo na taj film......

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Roxy 13.06.2006 Ocjena recenzije : 2.33

Film u biti nije los.. jeste da je vec vidjen 100 puta.. ali je vec odavno poznato da je Hollywood izlapio i ostao bez ideja ! Vjerovatno ce mo vidjeti za jedno 2 godine novu verziju Oliver 2 -nove pustolovine .. pa onda Oliver 3.. pa 4 .. i tako dalje .. ..!!Ma uglavnom prica je ostala ista .. samo sto je djete koje glumi Olivera u ovom slucaju jos mrsavije i zgoljavije.. Njegovo jadno i blijedo lice izaziva sazaljenje .. kako trci po ulici.. imam osjecaj da za njim ispadju rebra .. Uglavnom najbolje se drzati knjige koja je u svakom slucaju vjerodostojnija i zanimljivija od bilo koje verzije filma!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

kiks 04.04.2006 Ocjena recenzije : 0.0

lijepo

samo sve već viđeno,neznam zakaj se ne drže one stare,ako nije potrgano nemoj popravljati.Dobar režiser,dobri glumci ,mislim da je snimano u Pragu,ali kaj kad znaš kaj se bu dogodilo.To je bil i problem s Trojom i Pasijom i King Kongom.Taman zavoliš Pitta koji rastura sve oko sebe,a znaš da bude poginul i misliš pa možda nebude ,budu nekaj promijenili a onda dobi strelicu u guzicu.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

ipaj 27.12.2005 Ocjena recenzije : 2.0

solidan film

Film je sasvim solidno napravljen, iako se od Polanskog vise ocekivalo.

Osobno mi je najbolju ulogu ostvario Dugoprstić Fagin (Ben Kingsley).

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

sone 20.12.2005 Ocjena recenzije : 4.5

slatko i već viđeno

Svi koji odete u kino na Olivera nemojte kao što san ja , očekivati nešto novo, neku nepoznatu čaroliju. polanski je krasno režirao film, glumci su bili uvjerljivi, dopadljivi i sve skupa daje dojam dobre, tople priče koja je na žalost već ispričana. Nekako se ne mogu oteti dojmu da nešto fali, ali je teško razlučit da li je to zbog sveprisutnog deja-vu u filmu ili je režiser ipak ostao bez kreativnog nadahnuću u nekim rješenjima, pa se samo ponavlja tekst davno ekraniziranog Dickensa. Svejedno dobro će doći za jedno hladno kišno popodne kada budetet zamotani u deke ispred svog dvd-ija.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: