Oliver Twist - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Oliver Twist

Oliver Twist

Oliver Twist (2005.)

Sony Pictures / Blitz film i video

130' drama, obiteljski

Režija:           Roman Polanski

Uloge: Ben Kingsley, Barney Clark, Leane Rowe, Edward Hardwicke, Mark Strong, Jamie Foreman, Harry Eden

Scenario:        Ronald Harwood

Producent/i:   Daniel Campagnon, Michael Schwarz

Zemlja:          Velika Britanija, Češka

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Oliver Twist

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.58
24
0.00

Od prekaljenog Polanskog dolazi nam već mnogo puta ispričana priča Charlesa Dickensa. Viktorijansko sivilo, okrutnost i siromaštvo u svom punom sjaju!

S Oliverom Twistom (Barney Clark) se nije ništa promijenilo. Napustiše ga svi živi još kao bebu, sirotište mu je jedino okruženje koje poznaje, a ovisi samo o sitnim mrvicama sudbine. Iako šarmantan, nadasve je naivan te je, nakon bijega u London, igrom slučaja (kao uvijek), podlegnuo slatkoriječivosti lokalnog krimosa. Dugoprstić Fagin (Ben Kingsley) mu isprva djeluje kao olakšanje i rješenje svih životnih nedaća, no potpuno mu novu perspektivu donosi poznanstvo s gosponom Brownlowom (Edward Hardwicke) koji kroz neuglednu vješinu vidi njegov pravi karakter i potencijal…

Kako pretpostavljamo da znate kraj klasično lektirske priče, bacamo se na produkcijske detalje. Polanski je u nekoliko navrata izjavio da se Dickensa prihvatio zbog svojih vlastitih klinaca, a da se pomamio govori slijedeći podatak – set je bio toliko glomazan da ga je obilazio na scooteru! U relevantnim svjetskim medijima mogu se naći paralele između stoput ispričane priče i teškog djetinjstva redatelja (pobjegao je iz varšavskog geta) što definitivno budi simpatiju ili dvije.

Plus su i vizuali koji savršeno prenose tugaljivu atmosferu predgrađa i Londona onog vremena (iako uglavnom nisu snimani u Velikoj Britaniji već u Pragu), kao i genijalna izvedba Bena Kingsleya te 11-godišnjeg Barneya Clarka. Mišljenja o filmu prisutna u svjetskim medijima najčešće su kontrastna – dok Guardian navodi da Polanski nije uspio ponovno iskopati sve čari knjige, NY Times se kune u vrlo emocionalnu, duboku i iskrenu ekranizaciju.