Laku noć. I sretno. - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Laku noć. I sretno.

Laku noć. I sretno.

Good Night, and Good Luck (2005')

Warner Independent Pictures / Discovery film i video

93' drama, triler, povijesni

Režija:           George Clooney

Uloge: David Strathairn, George Clooney, Robert Downey Jr., Patricia Clarkson, Jeff Daniels, Tate Donovan, Ray Wise and Frank Langella

Scenario:        George Clooney, Grant Heslov

Producent/i:   Steven Soderbergh, George Clooney | Section Eight, 2929 Entertainement, Participant Productions

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site 
trailer
imdb

Laku noć. I sretno.

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.78
27
0.00

Dok čekamo Gorana Vrdoljaka Višnjića da mu se posreći više nego Radi, neki tamo E.R. Clooney izlazi s već drugim redateljskim filmom.

Ovaj put liberalnog žanra političkog. Ključne riječi: novinarstvo, povijesnost i opcija/objektivnost. Integritet novinara susreće profesionalnu etiku u povijesnom liku američkog heroja žurnalizma - Edwarda R. Murrowa.

Vrijeme je to 50ih, objave i uspona sound&vision medija, doba sveopće antikomunističke histerije i paranoje predvođene zloglasnom McCarthyjevom komisijom. Biblijska tema David protiv Golijata (ipak je western istinski i originalni američki žanr). Neustrašivi Murrow, koji nikad ne ide malen ispod zvijezda, u to vrijeme na TV-postaji CBSu uređuje i vodi emisiju 'See It Now' čija se programska politika ugledala na popularno 'Otvoreno' Čudnovate Hlo.

Iza njega je vjerna ekipa novinara s visokim moralnim načelima, kao i iskrena podrška producenta Freda Friendleyja (Clooney, Clooney). Pet prijatelja i Goonies će se suprotstaviti nedemokratskim metodama McCarthyjevog Državnog odbora za istragu protuameričke djelatnosti ilitiga lova na komuniste. Odnosno, kao što će film često isticati, težište njihovog stava je bilo upravo na osudi taktika osuđivanja bez dokaza, a ne samog percipiranja simpatije prema komunističkoj ideologiji kao automatski protudržavnog elementa (u jednom trenutku i sam će Murrow ustuknuti pred strahom da ga se ne proglasi komunističkim simpatizerom).

Nadalje, bit svake objave javnosti je u izlaganju činjenica, a ne mišljenja. Narod će kad sagleda sve aspekte, sam prosuditi (a jel'?). McCarthy krši osnovna ljudska prava, dužnost novinara je to novinarski uzeti u obzir. Murrowov trijumf finalizirat će sebe pokretanjem istrage Senata protiv McCarthyja koja će otkriti njegove laži i taktike ucjenjivanja.

No, s druge strane, senatorov poraz neće učiniti Murrowa nekakvim 'jačim novinarom', u smislu da će se ovaj i dalje boriti s dva vida novinarstva, onim ozbiljnim istraživačkim, te zabavnim, odnosno komercijalnim, ali materijalno isplativim. Drugim riječima, i dalje je Murrow prisiljen raditi intervjue sa slavnima ne bi li se prehranio, jer je to diktat tržišta i kapitala.

Film je atmosferski riješen c/b vizualnim identitetom (sniman u coloru na sivoj ljestvici, kasnije još uređen) koji dodatno pojačava romantičku nostalgiju novinarskog okružja 50ih (smanjena vidljivost od dima bezbroj cigareta, gel u kosi, uštirkana, tamna odijela i blijeda lica). Zanimljivo je da Clooney nije uzeo glumca za ulogu McCarthyja, već montirao njegove dokumentarne snimke, tako da film mjestimice odiše reporterskim, oporim tonom hladnog novinarstva. Sličnom je postupku pribjegao i s Murrowom – jednostavno preuzeo transkripte njegovih govora i emisija.   

I za kraj, s obzirom da podrijetlo naslova 'Laku noć i sretno' koji je bio Murrowov odjavni pozdrav emisije, smatramo patetičnim, ako nije prekasno, predlažemo prijemčljiviji 'Senator iz Wisconsina'.

i.č.