Parfem - povijest jednog ubojice - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Parfem - povijest jednog ubojice

Parfem - povijest jednog ubojice

Das Parfüm - Die Geschichte eines Mörders, Perfume: The Story of a Murderer (2006.)

Constantin Film / Blitz film i video

147' horor, triler, povijesni

Režija:           Tom Tykwer

Uloge: Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman, Rachel Hurd Wood, Corinna Harfouch, Birgit Minichmayr, Sian Thomas, Sam Douglas, Karoline Herfurth, Carlos Reig, Sara Forestier, Jessica Schwartz, John Hurt

Scenario:        Andrew Birkin i Bernd Eichinger prema romanu Patricka Süskinda

Producent/i:   Andrew Birkin, Bernd Eichinger i Martin Moszkowicz

Zemlja:          Francuska, Španjolska, Njemačka

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Parfem - povijest jednog ubojice

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.90
125
0.00

Jean-Baptiste Grenouille ima savršeni njuh i to ga čini odličnim parfemistom, ali da bi napravio savršeni miris fali mu ključni sastojak - mlade djevojke!

Pariz, 18. stoljeće. Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw) rođen je s neobičnim darom savršenog njuha. Kao siroče proživljava teško djetinjstvo. Jedino što ga zanima u životu je traženje dobrih mirisa, a ono što ga najviše pogađa je to što ne može uhvatiti i zadržati miris mlade žene. Uspijeva se zaposliti kod parfemista Giuseppea Baldinija (Dustin Hoffman) kojemu pomaže da napravi najbolje mirise na svijetu. Uskoro Grenouille napušta majstora i odlazi u potragu za savršenim parfemom, a da bi ga načinio postati će serijski ubojica mladih djevojaka...

Kada se pedesetih godina prošlog stoljeća Hollywood borio da zadrži gledatelje u kinu izumio je tehniku 'Smell-o-Vision', koja je omogućavala publici da u kinu osjeti onaj miris o kojem je riječ na filmu. Iako se od tog izuma odustalo, bio bi jako koristan na ovom filmu, koji pokušava dočarati iskustva čovjeka savršenog njuha.

Film je ekranizacija jednog od najuspješnijih romana na njemačkom jeziku, kojeg je 1985. napisao Patrick Süskind. Njegov 'Parfem' je 15 godina pokušavao ekranizirati ugledni scenarist i producent Bernd Eichinger, što mu je 2006. i uspjelo. Eichinger se već proslavio uspješnim ekranizacijama ('Ime ruže', 'Hitler - konačni pad') pa je i sad uspio osigurati vrhunsku produkciju (50 mil. eura). Pričalo se da su film trebali režirati Ridley Scott i Tim Burton (davno prije se interesirao i Stanley Kubrick), ali je na kraju izabran ugledni njemački redatelj Tom Tykwer.

Kritike se, kao i uvijek kada je riječ o ekranizaciji, uglavnom bave razlikama između kultnog djela i filma, pa se tako ističe da je lik Grenouillea u filmu prikazan simpatičnijim nego u knjizi. Kritičar  'Varietya' hvali film, ali ističe da je i previše vjeran knjizi, te da je previše vremena posvećeno liku Baldinija i da bi ga skraćivanje od 20 minuta poboljšalo, no njemački 'Mehrfilm' ga već svrstava među najbolje njemačke filmove svih vremena. Svi se slažu da je Ben Whishaw u ulozi šutljivog i opsjednutog Grenouillea napravio ulogu karijere.

s.p.