Prestiž - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Prestiž

Prestiž

The Prestige (2006.)

Warner Bros. Pictures, Touchstone Pictures/ Issa kina

128' drama, ZF, triler

Režija:           Christopher Nolan

Uloge: Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, Scarlett Johansson, Samantha Mahurin, Piper Perabo, Andy Serkis, David Bowie, Jim Piddock, Rebecca Hall, Roger Rees

Scenario:        Jonathan Nolan, Christopher Nolan, prema romanu Christophera Priesta

Producent/i:   Emma Thomas, Aaron Ryder i Christopher Nolan

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Prestiž

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.21
108
0.00

Hugh Jackman i Christian Bale natječu se tko je bolji mađioničar. A kada stvari zaguste za prvu će se čaroliju pobrinuti istinski čudotvorac – Nikola Tesla.

Redatelj Christopher Nolan, kao i u 'Mementu', opet režira film uz razne trikove no ovaj put zato da gledatelju čim bolje približi svijet – mađioničara.
Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće mađioničari su velike zvijezde a dvojica uspješnih iluzionista nalaze se u središtu skandala: slavnom mađioničaru Alfredu Bordenu (Christian Bale) sude za ubojstvo kolege, Ruperta Angiera (Hugh Jackman).

Robert Angier proslavio se kao savršen zabavljač iako nema velike trikove, dok je perfekcionist Alfred Borden kreativni genij kojem nedostaje stila da zabavi publiku. Oni su na početku prijatelji i partneri, no kada njihov najveći trik pođe po zlu, postaju doživotni neprijatelji i obojica nastoje nadmašiti i osujetiti onog drugog. Robert šalje svoju pomoćnicu Oliviju (Scarlett Johansson) da špijunira Alfreda, no ona uskoro prelazi k Alfredu i postaje njegova ljubavnica.

Alfred će pak sve fascinirati trikom u kojem se transportira s jednog mjesta na drugo, pa će Robert istim postati opsjednut. Robertov pomoćnik i tehnički savjetnik Cutter (Michael Caine) vjeruje da je tajna trika u dvojniku, a Robert će, nezdovoljan tim objašnjenem odgovor prvo potražiti u Alfredovom dnevniku, a zatim po pomoć otići čudesnom izumitelju tog doba, Nikoli Tesli (David Bowie)...

Film se začeo kada je izvršna producentica Valerie Dean pročitala roman Prestiž Christophera Priesta. Za ekranizaciju se interesirao i Sam Mendes no Priest je kao veliki obožavatelj Christophera Nolana odlučio baš njemu povjeriti dramatizaciju svog romana. Nolan je u priči o mađioničarima otkrio veliku sličnost između onoga što rade mađioničari i onoga što rade filmaši, odnosno intrigiraju publiku, pružaju im određene informacije da bi ih zatim – iznenadili.

Scenarij filma Christopher je napisao sa svojim bratom Jonathanom, autorom kratke priče i scnarija za kultni 'Memento', upamćen po briljantnom izlaganju priče od kraja prema početku. I u ovom filmu se Nolan koristi istim 'trikom' u kojem naracija kreće iz raznih smjerova da bi gledatelja uvukao u filmsku iluziju. Kao što to definira i jedan od likova filma, 'svaki veliki mađioničarski trik sastoji se od tri čina' a 'treći čin zove se Prestiž i to je dio pun obrata, kada ugledate ono što nikada prije niste vidjeli.' Kao savjet gledateljima stoga ostaje i slogan filma: 'Gledate li pozorno?'

'Prestiž' je imao iznenađujuće dobro otvaranje u američkim kinima a gledatelji su ga već uvrstili među najboljih 250 filmova svih vremena te je trenutačno 203. na listi IMDB-a. I kritičari su uglavnom sličnog mišljenja, britanski Empire uvrstio je film među najboljih 10 filmova 2006. godine, i to na visoko 6. mjesto. Redateljeva vještina pripovjedanja istaknuta je komentarom da Nolan 'čvrsto vjeruje da svaka priča mora imati početak, sredinu i kraj - samo ne nužno tim redoslijedom'.

Naročito su hvaljeni glavni glumci, posebice glavni duo Jackmana i Balea. Nakon raznih akcijskih uloga, Jackson konačno pokazuje svoju glumačku vještinu i svoju 'mračnu stranu' (Empire) a Bale opet briljira u zahtjevnoj ulozi. Baleu je inače djed bio mađioničar ali ga nikad nije vidio kako nastupa te je za savjete o mađioničarstvu morao koristiti usluge modernih mađioničara.
Uz poslovično sjajnog Michaela Cainea, pohvaljen je i Bowie kao 'zagonetni i egzotični Tesla'(Hollywood Reporter) a za najslabiju kariku proglašena je Scarlett Johansson, koja 'se previše bori s engleskim naglaskom '(Empire).

s.p.