Dodir zla - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dodir zla

Dodir zla

Touch of evil (1958)

Universal International Pictures

95 min krimi, ratni, noir

Režija:           Orson Welles

Uloge: Charlton Heston, Janet Leigh, Orson Welles, Joseph Calleia

Scenario:        Orson Welles

Producent/i:   Albert Zugsmith, Rick Schmidlin

Zemlja:          SAD

Linkovi: IMDB

Dodir zla

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.60
5
0.00

Snažna, neobična priča o ubojstvu, otmici i policijskoj korupciji u američkom gradiću na meksičkoj granici...

Ramon Miguel Vargas, šef meksičkog narko odjela, trenutno boravi u malenom gradiću na meksičko američkoj granici uživajući u medenom mjesecu sa ljupkom suprugom Susan. Istovremeno mu je za vratom narko boss Joe Grandi koji se nada da će ga putem zastaršivanja odgovoriti od svjedočenja koje bi ga moglo stajati glave.

Medeni mjesec  mladog para je prekinut, jer nedaleko njihovog hotela, eksplodira automobil prilikom čega je ubijen jedan od meksičkih moćnika. Vargas se upliće u istragu, međutim Quinlanu, mjesnom šefu policije koji je preuzeo ovaj slučaj, to smeta.  Njegove metoda otkrivanja zločinaca su prilično nebične i ne baš u skladu sa zakonom. On ih naime otkriva prema intuiciji, a kada dokaza pofali, on ih podmetne. Tako mu Vargasovo upitanje u slučaj smeta i pošto poto ga s njega želi skinuti, te ne preza od svojih podlih metoda. Udružuje se s gorespomenutim šefom mafije, Joeom Grandijem, i njih dvojica čine sve kako bi okaljali Vergasovu besporijekornu karijeru.

Legendarni film genijalnog Orson Wellesa, u kojem se on pojavljuje u čak trostrukoj ulozi, kao redatelj, scenarist i naravno glumac. Iako ne toliko dobro prihvaćen od publike, ulazi u filmsku povijst zbog odlične glumačke ekipe, dobrih kritika stručnjaka i trominutnog uvodnog kadra "u kojem je bez montažnog reza uz efektnu glazbu Henryja Mancinija nanizao događaje ključne za razvoj priče o licu i naličju zakona".