Janet Leigh

06.06.1927 Merced, California, USA Jeanette Helen Morrison

Umrla je Janet Leigh – prekrasna blondina, glumica iz Hithcockovog 'Psiha', akterica jedne od najupečatljivijih scena filmske povijesti.

Janet_Leigh

Glumica je preminula u svom domu od vasculitisa – upale krvnih žila, od koje je bolavala zadnjih godinu dana. Njezin suprug, Robert Brandt, i kćeri koje su krenule njenim stopama, Kelly i Jamie Lee Curtis, bili su uz nju sve do tragičnog trenutka. Uživala je u svom životu te dugoj i uspješnoj karijeri glumeći u klasicima poput političkog trilera 'The Manchurian Candidate' (1962) ili klasika 'Touch of Evil' Orsona Wellesa (1958).

Ipak, njezina najznačajnija uloga koja joj je donijela i Oscara za najbolju sporednu glumicu, bila je u filmu 'Psycho' (1960) gdje ju je Norman Bates izboo pod tušem, što je antologijska filmska scena, besprijekorno izrežirana i stilizirana. 1995. objavila je knjigu gdje je priznala kako ju je bilo strah tuširati se nakon snimanja filma, a Total Film Magazine smatra tu famoznu scenu najboljim prikazom ubojstva ikada.

U svom djetinjstvu puno se selila jer je njezin otac stalno mijenjao poslove, dok je mala Janet briljirala u školi gdje je preskočila nekoliko razreda, pohađala satove plesa i glazbe te s deset godina već naveliko nastupala. Njezina rano otkrivena strast bila je kino gdje provodila sate i sate govoreći kako je kino njezina dadilja.

Jednog lijepog dana posjetila je majku na poslu gdje je praznike provodila glumica Norma Shearer koja ju je zapazila i upisala u MCA agenciju za mlade talente. Od tuda je sve krenulo, pa se Janet godinu dana kasnije već našla u filmu 'Romance of Rosy Ridge' (1947). Uskoro je postala jedna od najzaposlenijih glumica obasuta brojnim ponudama za filmove poput: 'Little Women' (1949), 'The Doctor and the Girl' (1950) i 'Scaramouche' (1952).

Udala se za legendarnog glumca Tonyja Curtisa, koji joj je bio drugi muž. Par je postao miljenik magazina i kolumnista, a u nekim filmovima poput 'Houdinija' (1953), 'The Vikings' (1958) ili 'Who Was That Lady' (1960) nastupali su zajedno. Iz kratkotrajnog je braka par dobio dvije kćeri, Kelly i Jamie Lee, koje su obe krenule putem roditeljskih profesija.

Kada se par rastao, Janet je nastavila s uspješnom krijerom glumeći rame uz rame s najvećim facama tadašnjeg Hollywooda: Frankom Sinatrom ('The Manchurian Candidate') ili Paulom Newmanom ('Harper', 1966).