Spider-man 3 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Spider-man 3

Spider-man 3

Spider-man 3 (2007.)

Columbia Pictures / Blitz film i video

140` akcija, avantura, ZF

Režija:           Sam Raimi

Uloge: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Rosemary Harris, J.K. Simmons, Thomas Haden Church, Topher Grace, Bryce Dallas Howard, Daniel Gillies, Ted Raimi, Adrian Lester, Theresa Russell, James Cromwell, Elizabeth Banks, Steve Valentine

Scenario:        Alvin Sargent, Sam Raimi, Ivan Raimi

Producent/i:   Avi Arad, Grant Curtis, Laura Ziskin

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Spider-man 3

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.41
66
0.00

Veći, duži & mračniji, Spider-man na egotripu protiv Sandmana, Venoma i sebe samog. Srećom tu su M.J i Harry, o efektima da i ne govorimo.

Pomiriti svoj poslovni i privatni život nije problem samo običnim ljudima, već i punokrvnim hollywoodskim superjunacima. A sudeći po svemu, u tome je najviše uspjeha imao Spider-man čije su pothvate napokon počeli cijeniti i građani Velike Jabuke, dok mu u vezi s Mary Jane (Kirsten Dunst) cvjetaju ruže. Ljubavnu idilu jedino narušava Gwen Stacy (Bryce Dallas Howard), djevojka koja se s Mary Jane natječe za njegovu naklonost.

No, razdoblje mira narušava izlazak Flinta Marka iz zatvora koji tajanstvenim spletom okolnosti postaje Sandman, opaki superzločinac sa sposobnošću mijenjanja tijela u pješčanu oluju. Možda to i ne bi bio problem za Spideya da se njega nije zakačio iz svemira dospjeli simbiot, od kojeg postaje previše samopouzdan i nemaran prema ljudima koji ga najviše vole, a i odijelo mu iz crvene pređe u crnu boju i tako na vidjelo izvuče mračnu stranu njegove ličnosti. Da vam ne otkrijemo baš sve...

Jedan od najočekivanijih spektakala ove godine samo što nije zaigrao u svjetskim kinima. `Spiderman 3` jedan je od najskupljih filmova ikad snimljenih (250 $ dolara), a producenti se nadaju ponavljanjem, ako ne i nadmašivanjem uspjeha ranijih epizoda o Spidermanu (prvi je zaradio …, a drugi …). Tome bi trebala pomoći i više-manje ista ekipa ispred i iza kamere, iako je došlo do izvjesnih promjena. Set je napustio Oscarom nagrađen dizajner specijalnih efekata (`Spider-man 2`) John Dykstra, a zamijenio ga je kolega Scott Stokdyk. Zbog kreativnih razmimoilaženja s Raimijem set je napustio i Burtonov kućni skladatelj Danny Elfman, čije je mjesto zauzeo Christopher Young, poznat po mračnim partiturama za `Hellraisera`, `The Grudge` i Raimijev `The Gift`.

O filmu se po medijima puno pisalo, a euforija oko Spideya otišla je toliko daleko da je u New Yorku proglašen i Spidermanov tjedan koji uklučuje izložbe, glazbu i organizirane obilaske grada.

Reakcije na film nisu izostale. Emanuel Levy istaknuo je da je film veći (u budžetu), duži (u trajanju), impresivniji (u efektima), mračniji (zbog dominantne crne boje), a povrh svega mora se suočiti s nekoliko negativaca. Iako je više-manje solidno ocijenjen, dio kritičara zamjerio mu je dramaturšku zbrčkanost i nedovoljno razvijene likove. Todd McCarthy iz `Varietyja` rekao je da priča više podsjeća na televizijske crtane serije o superjunacima s kraja 60ih, nego kao blockbuster novoga tisućljeća te je kao takav puno slabiji od dvojke. Garth Franklin iz `Dark Horizonsa` istaknuo je da je film vizualno upečatljiv (setovi, specijalni efekti) ali ima previše podzapleta da bi funkcionirao kao kohezivna cjelina.

Spomenimo još da su producenti toliko sigurni u uspjeh ovoga filma da se o četvrtom nastavku već priča, iako Kirsten Dunst i Tobey Maguire nisu toliko sigurni u repriziranje svojih uloga. U intervjuu za `Movieweb` Magure je izjavio da će na četvrti dio pristati samo ako Raimi ostane iza kamere, a scenarij na razini. No, odustajanje zvijezda studiju i ne bi bio problem jer bi vjerojatno posegnuli za receptom `Supermana` ili `Batmana`. Nastavak je najavljen za 2009.

m.k.