Tobey Maguire

27.07.1975 Santa Monica, California, USA Tobias Vincent Maguire

Sanjivih očiju i krhka izgleda kao da je stvoren za uloge zamišljenih mladića koje su mu obilježile rane godine karijere. Jedan od nadarenijih i kvalitetnijih glumaca svoje generacije.

Tobey_Maguire

Bilo da glumi otuđenog dječaka iz predgrađa u 'The Ice Storm' (1997) ili nezanimljivog mladića koji postaje superheroj u 'Spider-Manu' (2002), Maguire uvijek daje nijansirane, angažirane izvedbe. Roditelji su mu se razveli kada je imao dvije godine, a mladost provodi putujući s majkom, obilazeći rodbinu po Americi. San mu je bio postati kuhar, no majka ga je, i sama glumica, potakla na bavljenje glumom. Nakon dramske škole, mladi je glumac počeo dobivati role u reklamama, a uskoro i u humorističnoj seriji iz 1992. 'Great Scott!'.

Slijedeće godine debitira na filmu 'This Boy's Life' glumeći uz Roberta De Nira i Leonarda DiCapria. Pažnju publike i kritike privlači 1995. filmom nominiranom za Oscara 'The Duke of Groove', u kojem glumi uz Umu Thurman.

1997. se pokazala kvalitetnom godinom za mladog glumca. Radio je s dva velika režisera na dva velika filma. Prvi je Ang Leejeva adaptacija romana Ricka Moodyja 'The Ice Storm'. Glumeći uz velika imena kao što su Kevin Kline, Sigourney Weaver i Joan Allen, pridobio je i kritiku i publiku portretiranjem Paula Hooda, poslušnog, ali nesređenog dječaka. Pohvale za glumu dobiva i nakon izlaska drugog filma iz 1997. 'Deconstructing Harry' Woodyja Allena. 1998. glumi u hvaljenom uratku 'Pleasentville' te u 'Fear and Loathing in Las Vegas' Terryja Gilliama.

Status kvalitetnog glumca potvrđuje i filmom 'The Cider House Rules' Lassea Hallstroma. Riječ je o za Oscara (1999) godine nominiranoj adaptaciji romana Johna Irvinga gdje glumi mladića koji stasa pod tutorstvom Michaela Cainea. Snažna Maguireova gluma u filmu 'Wonder Boys' (2000) privukla je pažnju Sama Raimija koji ga uzima za ulogu Petera Parkera u mega-hitu 'Spider-Man' (2002). Uloga koja je zadivila i najzagriženije fanove strip-junaka katapultirala je Maguirea u sam vrh A - liste glumačkog svijeta. Nakon glume u uspješnom 'Seabiscuit', 2004. se vraća na platna u dugoočekivanom 'Spider-Manu 2'.

Što se životnog stila tiče, iako zaobilazi droge i alkohol, poznat je po cjelonoćnim tulumarenjima s Leonardom Di Capriom i društvom. Vegetarijanac je i uživa u kuhanju. Bavi se yogom. Novcem od 'Spider-Mana' kupio je vilu na Beverly Hillsu vrijednu 3.5 milijuna dolara.