Tobey Maguire

27.07.1975 Santa Monica, California, USA Tobias Vincent Maguire

Sanjivih očiju i krhka izgleda kao da je stvoren za uloge zamišljenih mladića koje su mu obilježile rane godine karijere. Jedan od nadarenijih i kvalitetnijih glumaca svoje generacije.

Tobey_Maguire

Bilo da glumi otuđenog dječaka iz predgrađa u 'The Ice Storm' (1997) ili nezanimljivog mladića koji postaje superheroj u 'Spider-Manu' (2002), Maguire uvijek daje nijansirane, angažirane izvedbe. Roditelji su mu se razveli kada je imao dvije godine, a mladost provodi putujući s majkom, obilazeći rodbinu po Americi. San mu je bio postati kuhar, no majka ga je, i sama glumica, potakla na bavljenje glumom. Nakon dramske škole, mladi je glumac počeo dobivati role u reklamama, a uskoro i u humorističnoj seriji iz 1992. 'Great Scott!'.

Slijedeće godine debitira na filmu 'This Boy's Life' glumeći uz Roberta De Nira i Leonarda DiCapria. Pažnju publike i kritike privlači 1995. filmom nominiranom za Oscara 'The Duke of Groove', u kojem glumi uz Umu Thurman.

1997. se pokazala kvalitetnom godinom za mladog glumca. Radio je s dva velika režisera na dva velika filma. Prvi je Ang Leejeva adaptacija romana Ricka Moodyja 'The Ice Storm'. Glumeći uz velika imena kao što su Kevin Kline, Sigourney Weaver i Joan Allen, pridobio je i kritiku i publiku portretiranjem Paula Hooda, poslušnog, ali nesređenog dječaka. Pohvale za glumu dobiva i nakon izlaska drugog filma iz 1997. 'Deconstructing Harry' Woodyja Allena. 1998. glumi u hvaljenom uratku 'Pleasentville' te u 'Fear and Loathing in Las Vegas' Terryja Gilliama.

Status kvalitetnog glumca potvrđuje i filmom 'The Cider House Rules' Lassea Hallstroma. Riječ je o za Oscara (1999) godine nominiranoj adaptaciji romana Johna Irvinga gdje glumi mladića koji stasa pod tutorstvom Michaela Cainea. Snažna Maguireova gluma u filmu 'Wonder Boys' (2000) privukla je pažnju Sama Raimija koji ga uzima za ulogu Petera Parkera u mega-hitu 'Spider-Man' (2002). Uloga koja je zadivila i najzagriženije fanove strip-junaka katapultirala je Maguirea u sam vrh A - liste glumačkog svijeta. Nakon glume u uspješnom 'Seabiscuit', 2004. se vraća na platna u dugoočekivanom 'Spider-Manu 2'.

Što se životnog stila tiče, iako zaobilazi droge i alkohol, poznat je po cjelonoćnim tulumarenjima s Leonardom Di Capriom i društvom. Vegetarijanac je i uživa u kuhanju. Bavi se yogom. Novcem od 'Spider-Mana' kupio je vilu na Beverly Hillsu vrijednu 3.5 milijuna dolara.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...