Neustrašiva - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Neustrašiva

Neustrašiva

The Brave One (2007.)

Warner Bros. Pictures / Continental film

122' drama, triler

Režija:           Neil Jordan

Uloge: Jodie Foster, Terrence Howard, Naveen Andrews, Mary Steenburgen

Scenario:        Roderick Taylor, Bruce A. Taylor, Cynthia Mort

Producent/i:   Susan Downey, Joel Silver

Zemlja:          SAD, Ausralija

Linkovi:

službeni site
imdb

Neustrašiva

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.63
27
0.00

markoboban 15.04.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Pravda po svaku cenu

Džodi Foster kao dvostruka dobitnica Oskara, je pravi izbor za lik Erike Bejn, njujorške radio voditeljke, žene koja je uspešna na poslu (uređuje i vodi radio emisiju "Gradska šetnja"), kao i u ljubavi, ima verenika Dejvida (Naveen Andrews, znan nam iz kultnog ''Lost''-a) koga iskreno voli, kao i on nju naravno.Ali ulice Njujorka nisu samo izvor informacija i inspiracija za njenu emisiju, već postaju njena najveća moguća noćna mora. Posle brutalnog, a ničim izazvanog napada loših momaka iz kraja, tokom zajedničke šetnje sa voljenim, Erika preživljava nekako, a Dejvid nikako. Rane na telu zaceljuju, ali ožiljci na duši ostaju zauvek. Strah od ljudi, izlazaka na ulice, razdiru joj um, tako da postaje opsednuta time (da li je neko iza, možda je neko čeka tu iza ugla).Jasno je da takvo stanje mora da prevazidje,a za tako nešto mora da se suoči sa samim strahom. Odlučuje da se pripremi, pa je nabavka pištolja – njen logičan izbor, daje joj osećaj samopouzdanja, neustrašivosti i čini joj se kao ispravan način da se zaštiti od imaginarnog neprijatelja.Ubrzo se gradom pročulo da su nastradali neki loši, žestoki momci, što u celu priču neminovno uključuje i NYPD, tačnije njujorškog detektiva Šona Mersera (Terrence Howard). Erika posle par ubistava, shvata da mora da nadje i kazni ubicu njenog voljenog Dejvida. Na putu osvete niko je ne može više zaustaviti, pa čak ni detektiv Šon Merser, naprotiv...Nil Džordan reditelj ovog socijalno kompleksnog trilera, pažljivo razradjuje pokretačku ideju filma:''Šta je ispravno, a šta je pogrešno?'' Doživljena nepravda, koju smo osetili na sopstvenoj koži, teško je merljiva, uvek se različito meri i procenjuje, zavisno iz kog ugla (strane) se posmatra. Samim tim nameće i različite načine da dodjemo do pravde (izravnamo račune), da li da sami uzmemo stvari u svoje ruke ili da strpljivo čekamo, da to odrade oni kojima je to profesija (policija, sudstvo, zatvor). Kolika je cena, da ponovo dotignemo neki duhovni mir, ako je to uopšte moguće? Dobru priču prati i kamera, fokusirana na sam grad New York (Broadway,Brooklyn),čime je ostvarena potpuna autentičnost ''imaginarnog neprijatelja'' glavne junakinje Erike.Svakako za pogledati, ko još tako nešto nije uradio.Upečatljivo, daje temu za razmišljanje.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Sinja 11.02.2009 Ocjena recenzije : 0.0

Neustrašiva

Iako je u filmu riječ o ženi koja preživi brutalan napad pljačkaša pri čemu njen zaručnik smrtno strada, ja sam ostala pomalo nedirnuta njenom mukom.
Rastužila sam se jedino na taj momenat tragično završene ljubavne priče i to je sve.
Jodie, razočarana u policiju, uzima pravdu u svoje ruke i očinje glumiti strašnu osvetnicu po ulicama Velike Jabuke.
Nije problem jel to nemoralno ili ne, bajka ili nije bajka... I Čarls Bronson je radio isto pa sam ga gotivila :)
Problem što tvorci filma nisu uboli onu pravu žicu. Ni u jednom trenutku nisam uzviknula „You go girl!“.
Jodie glumi dobro, tu nema priče, ali film je u najmanju ruku površan.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

devlishus 02.07.2008 Ocjena recenzije : 0.0

kad pms zašora

vidio sam ludih žena,al ova ih je sve zasjenila.imao sam predrasuda prema filmu,al uopce nije loš.svatko bi na njenome mjestu postupio isto i to je ono zbog čega sam oduševljen da konačno netko primi pravdu na sebe i pokuša ju barem malo ljepšom prikazat.dobro cekao sam i da hanibala zvekne,al nije se pojavio na snimanju ;)

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

burek 13.06.2008 Ocjena recenzije : 0.0

??????

damiro:"malo je dosadan , ali solidan triler". -ja te pitam da li to znači da si zaspa dok si gleda film? -s poštovanjem burek

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

damirooo 02.06.2008 Ocjena recenzije : 5.0

tak-tak

malo dosadan,ali solidan triler

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

maggie_the cat 21.01.2008 Ocjena recenzije : 0.0

sasvim obično

Slažem se, film je u prvi mah obećavao, ali ubrzo je postao nekako bezličan i predvidljiv (možda sam pogledala isuviše ovakvih „osvetničkih“ filmova). A pomalo patetični kraj mu nije nikako pomogao. Jednostavno ništa novo.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mrkemil 18.01.2008 Ocjena recenzije : 2.0

Kretenski kraj

Ovaj film valja prije svega pogledati zbog izuzetno kretenskog kraja gdje Terrence Howard molećivim glasićem zahtijeva od Jodie Foster da ga upuca. Sve sam mogao podnijeti čak i to da Jodie Foster ubija tek tako, ali nisam mogao podnijeti kretenski kraj. Stvarno loše, makar je film na samom početku obećavao.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

pepe_cisco 09.12.2007 Ocjena recenzije : 0.0

pravi prikaz američkih ulica

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

slomljeno_krilo 30.10.2007 Ocjena recenzije : 2.33

superheroj današnjice

Erica Bain je Robin Hood koji ne otima od bogatih i daje siromašnih,Superman bez Kriptona,Batman bez batmobila,Zagor bez Chica,...Ali sa vjerom u sebe...i strancom u sebi...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: