Neustrašiva - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Neustrašiva

Neustrašiva

The Brave One (2007.)

Warner Bros. Pictures / Continental film

122' drama, triler

Režija:           Neil Jordan

Uloge: Jodie Foster, Terrence Howard, Naveen Andrews, Mary Steenburgen

Scenario:        Roderick Taylor, Bruce A. Taylor, Cynthia Mort

Producent/i:   Susan Downey, Joel Silver

Zemlja:          SAD, Ausralija

Linkovi:

službeni site
imdb

Neustrašiva

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.63
27
0.00

Zlikovci, čuvajte se! Baš kao i Charles Bronson 30-ak godina ranije, Jodie Foster sa svojim pištoljem hara ulicama New Yorka kako bi osvetila izgubljenu čast.

Erica Bain (Jodie Foster) rođena je Njujorčanka koja ima sve. Ljubavni joj život cvate, živi u najboljem gradu na svijetu, a posao joj je također vezan uz njezin voljeni New York. Ona, naime, vodi emisiju 'Street Walk' u kojoj osluškuje puls grada i njegovih stanovnika. No, sve se to mijenja kada zajedno sa zaručnikom Davidom (Naveen Andrews) postane žrtvom pljačkaške zasjede, uslijed čega David pogiba, a Erica teško strada.

No, iako je sačuvala život, Erica je izgubila ljubav svog života, dostojanstvo i samopouzdanje. New York se polako preobražava iz grada koji je nekoć obožavala u  nepoznato mjesto prepuno prijetnji. Osjećajući se nesigurnom, Erica nabavlja pištolj i ubrzo dolazi u priliku da ga upotrijebi. Uvjeravajući se da je postupila u samoobrani, Erica osjeća kako početna nesigurnost i strah prelaze u bijes i želju za osvetom te se pretvara u tajanstvenu osvetnicu koja ubijanjem gradskih zlikovaca i protuha pokušava vratiti ono što joj je jednom bilo okrutno oduzeto.


'Neustrašiva', r: Neil Jordan

Struja filmova koja je žarila i palila tijekom 1970-ih bila je znana pod imenom 'rape and revenge', tj. filmovi silovanja i osvete. I dok je veliki broj tih filmova spadao u domenu eksploatacije (o čemu smo pisali ovdje), neki su zaigrali i u mainstream kinima, poput 'Smrtonosne želje' (1974) Michaela Winnera s Charlesom Bronsonom u glavnoj ulozi. Priča o čovjeku koji nakon što mu brutalno ubiju ženu uzima pravdu u svoje ruke 'čisteći' grad od zločinačkog šljama izazvala je kontroverze zbog moralnih i etičkih pitanja koje je obrađivala na, po nekima, vrlo površan i senzacionalistički način.

Od tada pa naovamo, filmovi silovanja i osvete preselili su se iz područja eksploatacije u svijet arta (npr. 'Nepovratno' Gaspara Noéa), a zanimljivo je da sve više filmova ovakvoga sadržaja igra na platnima naših kina, osobito kad je riječ o nezavisnim filmovima skromnijeg budžeta, poput 'Nevinih' Dana Reeda.

'Neusrašivu' je režirao Neil Jordan najpoznatiji po postmodernističkim melodramama poput 'Plačljive igre' i 'Kraja ljubavne priče'. Pa iako mu mnogi filmovi sadrže elemente trilera, kritičari tvrde da se u ovome slučaju pogubio. 'Nikako da odluči je li riječ o eskapističkoj akciji ili o socijalnome komentaru', kaže Brian Tallerico, a sličnoga je mišljenja i Kenneth Turan iz 'Los Angeles Timesa', rekavši da je film 'zaglavljen u ničijoj zemlji između ozbiljnosti i pulp-trasha.'

S druge strane, mnogi su hvalili glumačke nastupe Jodie Foster i Terrencea Howarda, a Phil Villarreal kaže da je 'Neustrašiva' istovremeno uzbudljiv eksploatacijski film tipa djevojka-s-pištoljem, ali i angažirana feministička basna.