Nacionalno blago: Knjiga tajni - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nacionalno blago: Knjiga tajni

Nacionalno blago: Knjiga tajni

National Treasure: Book of Secrets (2007.)

Walt Disney Pictures / Continental film

124' akcija, avantura

Režija:           Jon Turteltaub

Uloge: Nicolas Cage, Jon Voight, Harvey Keitel, Ed Harris, Diane Kruger, Justin Bartha, Bruce Greenwood, Helen Mirren

Scenario:        Cormac Wibberley, Marianne Wibberley

Producent/i:   Jerry Bruckheimer, Jon Turteltaub

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica
imdb

Nacionalno blago: Knjiga tajni

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.48
33
0.00

Povijest pišu pobjednici, ali ova verzija još nije viđena – Nicolas Cage je nova verzija Indiane Jonesa, a njegov pradeda je ubio Abrahama Lincolna.

U ovom nastavku hita 'Nacionalno blago', lovac na blago Ben Gates (Nicolas Cage) ponovno kreće u novu i uzbudljivu, akcijom prepunu globalnu potragu za skrivenom povijesti i blagom. Davno izgubljena stranica iz dnevnika ubojice Abrahama Lincolna, Johna Wilkesa Bootha, pokreće cijeli splet događaja. Sudeći prema dnevniku, jedan od glavnih zavjernika u pripremi ubojstva bio je upravo Benov pradjed Patrick Gates.

Ben je uvjeren u nevinost svog pretka i spreman je učiniti sve kako bi obranio čast i ponos svoje obitelji. Ubrzo počinje slijediti međunarodni lanac tragova koji ga vode u pregršt novih avantura i uzbuđenja. U jurnjavi od Pariza do Londona i natrag do Amerike, Ben i njegova ekipa počinju otkrivati istinu te ih ovo putovanje vodi ne samo do zapanjujućih otkrića, već i do najbolje čuvanih svjetskih tajni.


'Nacionalno blago: knjiga tajni', trailer

Redateljskog posla na ovome nastavku ponovo se uhvatio Jon Turteltaub ('Nacionalno blago', 'Dok si spavao'), koji je i producirao film uz pomoć poznatog Jerryja Bruckheimera ('Top Gun', 'Pad crnog jastreba', trilogija 'Pirata s Kariba'...). I u ovom novom nastavku glavna uloga je dodijeljena Nicolasu Cageu ('Ghost Rider', 'World Trade Center') tako da je već upoznat s likom što mu je uvelike olakšalo posao.

Zanimljivo je da ni prvi dio 'Nacionalnog blaga', što se kritika tiče, nije dobro prošao, ali je bio odlično prihvaćen od (američke) publike te je zaradio nekoliko puta trocifreni broj milijuna dolara. A vrijedi li filozofija 'lošije kritike = više love' i za ovu 'Knjigu tajni' saznat ćemo uskoro - na internet stranici Rotten Tomatoes film je dobio osrednjih 31%.

Kritičari zamjeraju inače vrlo čestu boljku filmskih nastavaka – neorginalnost i neinventivnost, ali hvale Cageovu glumu. Kyle Smith je za New York Post napisao 'još jedan od mnogih filmova s tajanstvenim mapama, putokazima i zakopanim blagom pored kojeg 'Da Vincijev kod' izgleda kao remekdjelo', a Joshua Tyler je na Cinemablend.com pohvalio glumu glavnoga glumca – 'Cage unosi toliko entuzijazma u svoj lik da je gledatelju teško ostati ravnodušan i ne uživiti se u radnju'.

U filmu se uz Cagea pojavljuju i Harvey Keitel i Helen Mirren tako da definitivno posjeduje određenu dozu šarma i karizme. Osim toga, daje jedan drukčiji pogled na povijesne događaje te je sve to ukomponirano u uvijek uzbudljivu i svim generacijama privlačnu avanturu potrage za skrivenim blagom.