Vitez tame - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Vitez tame

Vitez tame

The Dark Knight (2008.)

Warner Bros. Pictures

152' akcija, krimi, drama

Režija:           Christopher Nolan

Uloge: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Michael Caine, Morgan Freeman

Scenario:        Jonathan Nolan, Christopher Nolan

Producent/i:   Christopher Nolan, Charles Roven, Emma Thomas

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službena stranica
imdb

 

Vitez tame

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.30
146
0.00

kapucino 02.02.2016 Ocjena recenzije : 0.0

Hvala ti Nolane

Nolane hvala ti na svemu , hvala ti na jednoj od najećih triologija , a pogotovo na ovom najboljem središnjem nastavku . Što si ti napravio od Batmana pa to je za ne vjerovati , od superjunaćkog filma napraviti nešto tako stavrno . Respect !

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mr blond 03.12.2012 Ocjena recenzije : 0.0

Revolucionarni blockbuster

Smatram da kritika i publika još nisu u potpunosti shvatili Nolanov utjecaj na modernu kinematografiju.
Christopher Nolan je čovjek zbog kojih su blockbusteri prestali biti samo trivijalna zabava za publiku koja želi pustiti mozak na pašu.Svojom Batman trilogijom je unio umjetnost u blockbustere pretvorivši ih u djela koja će zadovoljiti i publiku i kritiku.Mračan,realističan i ozbiljan pristup scenariju koji je započeo filmom Batman Begins je uveo revoluciju u žanr blockbustera.Tada je pokrenut trend mračnih blockbustera čiji su glavni elementi realistična i mračna priča i kompleksni,slojeviti likovi te vraćanje na početak serijala ili obnavljanje neke franšize.Napamet mi padaju filmovi poput Casino Royale i Skyfall iz James Bond franšize,Iron Man i Sherlock Holmes sa Robert Downey Jr.,Igre Gladi,X-Men:First Class,The Amazing Spiderman,Rise of the Planet of the Apes te zadnji nastavci Harry Pottera.Ti su filmovi rađeni po Nolanovoj formuli,odnosno kao mračne,kompleksne drame u kojima je akcija stavljena u drugi,a priča i likovi u prvi plan.Iako cijenim Burtonovog Batmana zbog njihove stripovske atmosfere smatram da se ipa nemogu mjeriti sa Nolanovim.Kompleksnost koju je Nolan unio u Batman filmove je nevjerovatna.Nolanov Batman nije za klince jer je zbog kompleksnosti priče i likova idealan za zahtjevniju,odnosno zreliju publiku.Pogledajte samo likove koje je Nolan kreirao u Vitezu Tame.Tko je prije recimo 20 godina mogao zamisliti da će se tako slojeviti likovi nalaziti u jednom visokobudžetnom filmu?Uzmimo za primjer lik Harveya Denta kojeg je briljantno odigrao Aaron Eckhart je tragičan,šekspirijanski junak.Pratimo njegovu promjenu iz junaka koji živi u nepoštenom svijetu u zlikovca,no način na koji je to prikazano je,smatram,prezahtjevan da bi ga tipična blockbuster publika cijenila.Joker,od kojeg je Heath Ledger stvorio jednog od najupečatljivijih zlikovaca u povijesti kinematografije,nije prikazan crno bijelo već je i njemu dana odlična psihološka karakterizacija.Batman pak nije prikazan kao superheroj bez mana već kao ljudsko biće koje se bori sa svojim unutarnjim demonima.Viteza Tame preporučam svim ljubiteljima filma jer je riječ o revolucionarnom filmu zbog kojeg su blockbusteri postali ozbiljna,umjetnička djela u kojima mogu uživati i najzagriženiji filmofili.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

The Incredible Hulk 25.03.2012 Ocjena recenzije : 0.0

remek djelo!!!!

sto reci o ovome filmu nego da je cisto remek djelo!genijalan reziser i glumci!!!jedva cekam the dark knight rises!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

marezu 25.02.2012 Ocjena recenzije : 0.0

osvježenje

Nakon toliko smiješnih i traljavih filmskih obrada, priča o batmanu napokon dobiva pažnju kakvu i zaslužuje, a dokaz su dva posljednja remek djela C. Nolana, Batman: Početak i Vitez tame. Vitez tame, stvarno odličan film sa kvalitetnom pričom i glumom na zavidnom nivou, ne čudi što dobiva toliko pohvala sa sviju strana. Tko još uvijek nije, a cijeni izuzetno napetu radnju i neizvjesnost koja prati film od samog početka pa do kraja, mora obavezno pogledati.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

The Incredible Hulk 30.01.2012 Ocjena recenzije : 0.0

Vitez Tame!!!

sto reci nego da je ovo jos jedan genijalan film c.nolan-a.čovijek je vrhunski režiser i scenarist,a bome zna i atmosferu napraviti.glumcima sve pohvale,svi su za 5 odglumili.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Ajla.Ceric 10.01.2012 Ocjena recenzije : 0.0

Odlican film!

Necu puno komenirat jer nema potrebe! Izvrstan film, glumci, redatelj...ma sve je za 10! Svaka cast svima koji su sudjelovali u nastanku ovog fantasticnog filma! :)

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Robert Hrkac 21.12.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Zadivljen

Oduvijek sam bio fan Batman serijala,međutim niti jedan film prije Christophera Nolana nije spadao u sferu "realnog filma"..Dakle sve je to bilo namjenjeno više-manje teenage populaciji.Međutim nakon fijaska Joela Schumachera i njegovog Batmana i Robina bilo je uistinu hrabro preuzeti palicu redatelja.I to je učinio jedan Nolan poznat po svojim kompleksnim filmovima.Prvo je uz Balea napravio izvrstan Batman Početak..Međutim ovaj Vitez tame što je napravio spada u najbolje filmove desetljeća i definitivno najbolji film o superherojima ikad...Heath Ledger ,bez obzira što je umro i što je Akademija pala pod utjecaj da mu treba dati oscara ,stvarno je zaslužio Nagradu i pokazao je kao se glumi ozbiljan lik u filmovima o herojima...Pohvalan je i Aaron Echkart kao i Maggie Gyllenhall

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

jack bauer 12.11.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Vrhunsko ostvarenje

Fenomenalan film !!!: A stvarno je Nolan nadmašio samog sebe. Vidjelo se je to još i na prethodniku. A ovdje je otišlo još stepenicu više. Ovo je ogledni primjer kako se rade vrhunske ekranizacije istih takvih stripova. Gluma fenomenalna, sve ostalo također na svom mjestu. Ne bih imao baš velikih zamjerki. Tko će dočekati slijedeću godinu i novi nastavak .....

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

theMarioSisko 04.01.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Sve što je lijepo, rijetko je!

Kada su rekli da bi mogli nagradit posthumno Heath Ledgera Oscarom, pomislio sam odmah: "Kakvog li dodvoravanja i pretjerivanja?!" Ali nakon odgledanog filma sam tek prozborio: "Skidam kapu majstore!" Majstorska izvedba Ledgera. Što se Cristophera Nolana tiče, jedan njegov tipičan film - kvalitetan! Iskreno, malo mi je predug film i na trenutke mi je bio zamoran. Darežljiv sam, ali ipakj ocjena 4!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

lincoln_osiris(RDJ) 18.12.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Zapanjujuća izvedba Heata Ledgera

Svaka čast Cristopheru Nolanu, Christianu Baleu, Michaelu Cainu i ostalim ljudima zaslužnim za nastanak ovog filmskog remek-djela, ali meni će ovaj film zauvijek ostati u sjećanju po majstorskoj izvedbi Jokera genijalnog Heatha Ledgera (koji je zasluženo nagrađen Oscarom). Ledgerova izvedba ostavila me bez daha. Nije ni čudo što je, vidjevši Ledgerovu izvedbu, Michael Caine zaboravio svoj tekst! jedinaa zamjerka koju imam je predugo trajanje filma, ali sve u svemu, film je pravi klasik i svakako ga vrijedi pogledati!!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

lincoln_osiris(RDJ) 18.12.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Zapanjujuća izvedba Heata Ledgera

Svaka čast Cristopheru Nolanu, Christianu Baleu, Michaelu Cainu i ostalim ljudima zaslužnim za nastanak ovog filmskog remek-djela, ali meni će ovaj film zauvijek ostati u sjećanju po majstorskoj izvedbi genijalnog Heatha Ledgera (koji je zasluženo nagrađen Oscarom). Kada sam, nešto prije izlaska filma, pročitao izjavu Michaela Cainea u kojoj je rekao da je Ledgerova lghkjkgizvedba

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Raleosijek 25.08.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Savršeno

jedina zamjerka filma što je nolan izbacio futuristički izgled grada!!!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

zokap 10.08.2010 Ocjena recenzije : 1.0

Film o Jokeru

Sa veeelikim zakašnjenjem i ja odgledah ovaj film.Šta reći o filmu koji je zaradio preko milijardu dolara i pobrao lovorike od kritike?Bale,Freeman,Caine,Oldman,Ladger, pod dirigentskom palicom Nolana-strava.Ljestvica je dignuta do neba.Dok sam čitao o pripremama za snimanje filma,pitao sam se ko će imati hrabrosti da glumi Jokera poslije Nicholsona.Ladger se usudio-jedan bod.Sve se svodi na pokojnog Ladgera"koji je maestralan u ulozi jokera".joker je pomahnitali šizofrenik,inteligentni kriminalac,luđak.Ladger se trudi, ali ludilo ne izbija iz njega.Nicholson podigne obrve i ja se pitam da li glumi ili je stvarno lud. Ladger se trudio-jedan bod. Ostaje pitanje kako bi se odnosili prema filmu da je Ladger živ.Veeliki upitnik.O mrtvima sve najbolje-jedan bod.I to je to.Joker i 2face su bizarni pomaknuti likovi koji se ne uklapaju u ovaj Nolanov Gotham City,koji se kupa u suncu i izgleda kao grad iz romantične komedije.Batman mi je plošan,bledunjav,skoro pa stidljiv.Ne dominira kada je u kadru,kao da je sporedni lik(što pošteno govoreći i jeste).Muči se dok govori,stalno očekujem da se zakašlje.Dent i Batman se bore za ljubav žene za kojom se nikad ne bih okrenuo na ulici.Ne očekujem i ne tražim realnost u filmu,ali ako neko glumi labuda,trebao bi biti labud.Nolan je super režiser koji je napravio bitno drugačijeg Batmana.Da li mi se to svidjelo?Da to nije film o Batmanu,puo bi mi se više svidio.Ovako baš i ne.Donja ocjena je nategnuta,zbog Nolana.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Alexandar-II 31.01.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Fenomenalno

Film je fenomenalan, od poceta do kraja zanimljiv i sto je jos jako velik plus filmu, da nije toliko centriran sto se tice glavnog glumca tj batmana. I na kraju, pa tko je mogao ocekivat takav kraj :)

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Filmski Fan 20.12.2009 Ocjena recenzije : 1.0

Komentar

Svaka čast filmu koji je zaradio milijardu dolara, ali film i nije nešto posebno. Može se pogledati. Uloga Jokera u ovom filmu je zasluženo pripala Heathu Ledgeru (koji je osvojio Oskara)

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mr blue 10.10.2009 Ocjena recenzije : 1.0

KAPA DOLJE

Odlična režija Christophera Nolana,odličan scenarij i odlične glumačke izvedbe svih po redu,pogotvo Heatha Ledgera koji je opravdano dobio oscara.Iako ovo više nije pravi Batman,onaj sa stripovskim ugođajem kakvog preferiram odličan je i mračan film koji se mora pogledati.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Sir Lancelot 20.06.2009 Ocjena recenzije : 2.75

Od Nolana se očekivalo da će preporoditi serijal, da će doći do renesanse. To se dogodilo s 'Početkom' a nastavlja se i s 'Vitezom tame'. No 'Početak' mi je više urezan u pamćenje, 'Vitez tame' je prerazvikan. Vitez je film koji sam po sebi nije ništa specijalno, ali su producenti i Warner B. spoznali marketing u Ledgerovoj smrti. Njegova uloga je odlična, on dominira filmom bacajući sjenu na Batmana. Film se proglašava remek-djelom upravo zbog njega, da nije umro film se ne bi toliko uzdizao do nebesa. Možda sam očekivao više, ali radnja kao da krene pa stane pa Jocker nešto pametuje pa se opet nastavi radnja...Priča o mafiji, novcu je uvijek perspektivna, ali ju je Nolan zanemario pokazujući Jockera. Zašto se pobogu film naziva 'Vitez tame', od viteza ni V, Batman nešto trčkara, tuče se, ali je plošan. Film se treba zvati 'Jocker' jer je on glavni lik, Batman stoji na marginama i uskoči ponekad. Ponovo su ubačena dva zlikovca: Jocker i Two-Face, i oni ne daju Batmanu da se razvija. To je ono negativno što se javljalo i kod Burtona. Priča o dobru i zlu, sukobu i njihovom prožimljanju je solidna, ali razvučena u duga dva sata i nešto. Da nisam puno očekivao dao bih mu veću ocjenu, ali ovako je nešto između tri i četiri.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

athemia 15.02.2009 Ocjena recenzije : 1.0

no big deal...

ništa posebno.. definitivno prerazvikan film. ono sto ga cini ok i gledljivim je dobra glumacka postava. Ledger je savršeni Jocker, a sve ostalo je prosjecno.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

dnsoft 29.01.2009 Ocjena recenzije : 2.33

Ništa, pa ništa!

Tu se nema što vidjeti, pa čak niti efekti nisu besprijekorni. Da jadni "jocker" nije skončao, ni po čemu ovaj film ne bi pamtili! Ako volite junake stripa - kupite strip!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Kritičar 18.01.2009 Ocjena recenzije : 2.25

Razočarenje

Ostao sam šokiran kad sam pogledo film. Koliko ga se je najavljivalo, a na kraju... Jedina stvar koja film drži kakvim takvim je gluma Heath Ledger!! Svaka mu čast. Šteta što je preminuo...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...