Vitez tame - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Vitez tame

Vitez tame

The Dark Knight (2008.)

Warner Bros. Pictures

152' akcija, krimi, drama

Režija:           Christopher Nolan

Uloge: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Michael Caine, Morgan Freeman

Scenario:        Jonathan Nolan, Christopher Nolan

Producent/i:   Christopher Nolan, Charles Roven, Emma Thomas

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službena stranica
imdb

 

Vitez tame

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.30
146
0.00

Došao je iz noći i ima krila, novo fancy odjelo i hrpu novih gadgeta. Naravno, on je novi Batman i nekako liči na Christiana Balea.

'Vitez tame' se nastavlja tamo gdje je 'Batman: Početak' stao, a u glavnoj ulozi opet imamo impresivnog Balea. Naravno, preko noći on je gothamski dobročinitelj i heroj broj jedan – Batman – a preko dana je Bruce Wayne, uspješan businessman koji živi luksuznim životom. Cijela priča počinje kada se Batman udružuje s policijskim narednikom Jamesom Gordonom (Gary Oldman) i odvjetnikom Harveyem Dentom (Aaron Eckhart) kako bi zajedničkim snagama, jednom zauvijek, očistili Gothamske ulice od kriminala i nasilja. Trojka je isprva učinkovita, no uskoro postaje plijenom sve snažnijeg kriminalca poznatog jedino pod nazivom Joker (Heath Ledger). On gura Gotham u anarhiju i tjera Viteza tame sve bliže tome da prijeđe tanku liniju između herojstva i odmetništva.

Scenarist i režiser Cristopher Nolan ('Prestiž', 'Memento') dobro je upoznat s glavnim herojem, te ostalim likovima koje u sebi krije Gotham City jer je upravo on sjedio na režiserskoj stolici kada se snimao 'Batman: Početak' i svi su bili oduševljeni njegovim radom – kritičari, publika, ali i producenti koji su mu odlučili ponovo povjeriti Batmana u ruke. U ovom novom poglavlju serijala o Batmanu on vraća legendarni lik njegovom početku, ponovno prikazujući kako je milijarder Bruce Wayne postao enigmatični borac protiv kriminala, svijetu poznat pod imenom Batman. Već samim svojim postojanjem promijenio je Gotham City, ali ne nabolje, jer je svojom odlučnom borbom protiv kriminala privukao još veće zlo i još teže posljedice.

Što se tiče Baleove glume, od njega smo navikli samo na najbolje. Svojim je filmovima ('Američki psiho', 'Nestajanje') dokazao da svome poslu pristupa maksimalno ozbiljno i da uvijek daje sve od sebe. Za potrebe filma i kako bi bio što uvjerljiviji nije mu nikakav problem skinuti trideset i pet kila, ili pak izgledati kao da je sišao s naslovnice nekog fitness magazina. Prema tome, bilo je realno za očekivati kako će i ulozi 'Viteza tame' pristupiti na isti način. Bale je otišao na tečaj iz borilačke metode Keysi (Keysi Fighting Method - KFM) kojom se Batman bori protiv svojih neprijatelja. To je relativno nova borilačka vještina, odnosno način intuitivne borbe s naglaskom na mentalnu usredotočenost, a trenirao je dva do tri sata svakog dana.


'Vitez tame', trailer

Još jedan od razloga zašto će ovaj film ostvariti veliki uspjeh je činjenica da glavnog negativca Jokera glumi tragično preminuli Heath Ledger ('Planina Brokeback', 'Braća Grimm'). Ovo je bio njegov zadnji film koji je snimio prije svoje smrti, a svojevremeno je izjavio kako mu je bilo iznimno teško glumiti ovaj lik te da mu je inspiracija i uzor u interpretaciji bila 'Paklena naranča' legendarnog Stanleya Kubricka. Kritičari i publika su oduševljeni njegovom izvedbom te se svi slažu kako je zbilja otišao baš na vrhuncu svoje karijere, a mogu se čuti i šuškanja o tome da će mu se posthumno dodijeliti Oscar za ovu ulogu.

To što je ova uloga pripala Ledgeru razljutilo je Jacka Nicholsona koji je igrao Jokera u prvome 'Batmanu' te je izjavio: 'Nije mi jasno zašto nisu mene odabrali kad ja jako dobro znam kako to treba raditi.' Nicholson se uvrijedio, a Tommyju Lee Jonesu nije jasno kako to da se lik odvjetnika Harveya Denta, kojega je on glumio i koji umire na kraju 'Batman zauvijek', ponovno pojavljuje u 'Vitezu tame'. No, on nije previše razočaran jer ionako ne bi ponavljao svoju ulogu zbog toga što kaže da mu je bilo teško glumiti uz svu tu šminku.

Eto, neki su uvrijeđeni, neki zbunjeni, a kritičari su ovoga puta, za divno čudo, složni – 'Vitez tame' je mračan, kompleksan i nezaboravan film. Tako glasi opće mišljenje na internet stranici Rotten Tomatoes (94% pozitivnih ocjena), a čitatelji IMDB-a su ga čak izabrali za najbolji film svih vremena - trenutačno je na 1. mjestu po ocjenama gledatelja. Pohvale padaju na sve strane, a mi vam donosimo samo neke od njih.

Washington Post i USA Today posebno hvale Ledgera te tvrde da je upravo njegov lik ono što daje dušu ovome filmu. Toronto Star kaže: 'Ovo je najbolji film u 2008. do sada, a vjerovatno će tako i ostati do kraja godine. Predviđamo mu nekoliko nominacija za Oscara, između ostaloga i za najbolji film i režiju.' Newsday tvrdi: 'Iako je ovaj film nastao po uzoru na strip ipak uspjeva funcionirati kao mračna i kompleksna drama.' Minneapolis Star Tribune posebno hvali Nolana i posao koji je obavio režirajući ovaj film, a New York Observer jednostavno tvrdi: 'Nevjerovatno zabavan film.'

zl.m.