U vrtlogu igre - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      U vrtlogu igre

U vrtlogu igre

State of Play (2009.)

Universal Pictures/Continental film

127' krimi, drama, triler

Režija:           Kevin Macdonald

Uloge: Russell Crowe, Ben Affleck, Rachel McAdams, Robin Wright Penn, Jason Bateman, Jeff Daniels, Helen Mirren

Scenario:        Matthew Michael Carnahan, Tony Gilroy, Billy Ray

Producent/i:   Andrew Hauptman, Tim Bevan, Eric Fellner

Zemlja:          SAD / Velika Britanija / Francuska

Linkovi: službena stranica

U vrtlogu igre

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.35
17
0.00

Baziran na hit miniseriji BBC-ja, film donosi priču o poznatom kongresmenu i neumornom novinaru koji se nađu u napetoj igri političkih laži i intriga.

Mlad, naočit i beskompromisan kongresmen američke vlade po imenu Stephen Collins (Ben Affleck) predstavlja budućnost svoje političke stranke. On je časna i moralna osoba koja momentalno obavlja dužnost predsjednika odbora koji nadgleda sredstva koja su namjenjena za Ministarstvo obrane. Sve oči uprte su u ovu 'zvijezdu' u usponu, pogotovo zato što se bliže izbori za predsjednika SAD-a i, ako se kandidira, biti će jedan od najjačih 'natjecatelja' u predizbornoj utrci. No, tada njegova pomoćnica Sonia biva brutalno ubijena, a za cijeli slučaj zainteresira se iskusni washingtonski novinar Cal McAffrey (Russell Crowe).

On je dobar prijatelj s Collinsom, a znaju se još iz studentskih dana kada su bili cimeri. Upravo je to jedan od razloga zašto je nemilosrda i beskompromisna urednica Cameron (Helen Mirren) postavila McAffreya na 'slučaj'. Kako on i njegova partnerica Della pokušavaju otkriti identitet i motive ubojice, tako McAffrey polako shvaća da je ušao u jednu od najvećih zavjera i pokušaja zataškavanja u američkoj povijesti. Tada otkriva da kada su na kocki milijarde američkih dolara, u gradu gdje vladaju imućni političari i 'ljudi iz sjene', čast, ljubav i ljudski život nemaju gotovo nikakvu vrijednost.


'U vrtlogu igre', trailer

Kada se pogleda popis glumaca, mnogi će pomisliti da je ovaj zvjezdani niz poznatih hollywoodskih faca najjači adut filma. No, oni su samo djelomično u pravu jer tu je i poznati škotski režiser Kevin Macdonald koji je u svojoj karijeri imao nekoliko sjajnih naslova – svjetsku slavu i oskarovsko priznanje stekao je političkim dokumentarcem 'One Day in September' (2000.) koji govori o napadu palestinskih terorista na židovske sportaše (mjesto radnje je, naravno – 'Munchen'), a njegov dokumentarni 'Dodirnuti vrh' proglašen je najboljim britanskim filmom u 2004. godini.

Scenarij su napisali Matthew Michael Carnahan ('Jaganjci i lavovi'), Tony Gilroy (Bourne serijal) i Billy Ray ('Pukotina'), a producentski tim radio je na mnogim poznatim projektima – 'Frost/Nixon', 'Spaliti nakon čitanja', 'Okajanje', itd. Kao što se vidi iz priloženog, filmska ekipa koja je radila na 'U vrtlogu igre' dobro zna svoj posao te se vrlo lako može pogoditi kakvo će biti stanje na internet stranici Rotten Tomatoes. Konsenzus kritika kaže kako je ovo jedan hrabar i sjajno odglumljen politički triler, čije sitne greške padaju u sjenu inteligentnog scenarija i snalažljive režije.

Sukladno tome, ocjena glasi 84% (tu je negdje i ona običnih gledatelja), a ovako komentiraju pojedinci – 'Alarmantna i detaljno iskonstruirana priča koja progovara o ozbiljnim stvarima kao što su novinarstvo i politika.' (San Francisco Chronicle), 'Naslov koji svojim gledateljima nudi jedino apsurd i klišeje.' (New York Post), 'Sjajan triler utemeljen na uroti koji publici nudi nekoliko sjajnih izenađenja, izvrsnu režiju te briljantna glumačka ostvarenja.' (Newark Star-Ledger), 'Producenti, režiser, scenaristi i glumci odradili su sjajan posao. Pred nama je film koji se jednostavno ne propušta.' (Washington Post).

zl.m.