Proročanstva - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Proročanstva

Proročanstva

Knowing (2009.)

Summit Entertainment/Blitz

121' akcija, ZF, misterija

Režija:           Alex Proyas

Uloge: Nicolas Cage, Rose Byrne, Chandler Canterbury

Scenario:        Ryne Douglas Pearson, Juliet Snowden, Stiles White

Producent/i:   Todd Black, Jason Blumenthal, Alex Proyas, Steve Tisch

Zemlja:          SAD / Velika Britanija

Linkovi: službena stranica

Proročanstva

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.33
67
0.00

markoboban 26.08.2011 Ocjena recenzije : 4.33

Stara kodirana poruka

Godina je 1959. Na svečanosti upriličenoj u osnovnoj školi u Lexingtonu, grupa dece na papiru ispisuje kako oni vide život na Zemlji za 50 godina.Papirići bivaju zapečaćeni u vremensku kapsulu koja će se čuvati narednih 50 godina. Devojčica Lucinda u transu ispisuje na svom parčetu papira, na prvi pogled nasumično odabrane cifre, koje čini se ništa ne znače.Nakon pola veka, nova generacija učenika otvara kapsulu i čita sadržaj poruka.Mali Caleb (Chandler Canterbury) od učiteljice dobija misterioznu poruku koju je napisala čudna devojčica Lucinda. Ubrzo poruka dospeva na sto kod njegovog oca, profesora astrofizike. John Koestler (Nicolas Cage) dolazi do šokantnog saznanja, da se u kodiranoj poruci nalaze predskazanja najvećih katastrofa u proteklih 50 godina.Daljim proučavanjem ispisanih kodova, John shvata da predstoje još tri velike nesreće, od kojih poslednja može biti pogubna za ceo svet...Alex Proyas režira apokaliptični SF-triler, zasnovan na priči 'Knowing', autora Ryne Douglas Pearsona. Pisac je uz pomoć tandema, Juliet Snowden & Stiles White, adaptirao svoju priču u filmski scenario.Kako je u produkciju uloženo $50,000,000 logična stvar je da karta na koju se ovde igra jesu vizuelno raskošni specijalni efekti (prikaz nesreća).Sama radnja koncipirana je tako da imamo i nešto patetike, pre svega jake emocije između oca i sina.Svakako da film nosi i neke poruke koje se lako dovode u vezu s religijom ili ateizmom u formi naučnih objašnjenja, a deo publike možda sve ovo shvata kao metaforu koja nas podseća na brojne probleme ekološke prirode ('spasimo majčicu Zemlju'). Solidna gluma, koju demonstriraju pre svega, Cage i Rose Byrne u roli Diane, žene koja ne može da se oslobodi mračne porodične prošlosti, ipak je malo skrajnuta u drugi plan zbog potenciranja vizuelnog aspekta filmske priče.Generalno gledano, iako imamo predvidljiv kraj, u maniru viđenih brojnih hollywoodskih blockbustera, ovaj SF ima prođu kod publike, kao i kod mene, bez obzira na svoju komercijalnu suštinu.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

theMarioSisko 03.01.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Sve što je lijepo, rijetko je!

Mislim da je ovo bio jedan ishitren potez osobe koja je pisala ovaj film. Sve je to djelovalo lijepo zamišljeno do pola filma, film je bio gledljiv i zanimljiv, ali od pola filma, kao da više nije bilo ideje i kao da je ta polovica filma stavljena 'reda radi'. Da je film napola prekinut, bile bi bolje ocjene (glupo rečeno). Zbog kraja, ovaj je film jedan od onih koji je bio u kinu i n TV-u jednom i to je to od filma.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

volinzadar 30.12.2010 Ocjena recenzije : 0.0

CAGE

CAGE JE ZAKON

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

vercingetorix 26.02.2010 Ocjena recenzije : 1.0

totalni krš od filma

'Otegnuta i naporna dva sata 'Proročanstava' natjerati će vas da zbilja poželite kako vam se bliži kraj svijeta.'(New York Times) ...ovo je pravi opis filma,

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

silvijafly 07.01.2010 Ocjena recenzije : 0.0

i tako ostade malo razočarenje!

odličan početak filma...
stvarno sam sa oduševljenjem pratila film i uživala u odličnoj ulozi Nicolasa Cagea i onda alieni ma mislim čemu to!!??ok film je gledljiv i tako ali što se desilo? nisu znali kako završit film? kako sve to objasnit? ameri su ipak malo previše opterećeni smakom svijeta i postojanjem aliena!
mislim da bi film bio fantastičan da su ga samo završili bez susreta treće ili četvrte vrste

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

johnny08 23.11.2009 Ocjena recenzije : 2.75

I Bog je uz Cagea

Nicolas Cage je sada već davne 1996. dobio Oscara te je od toga trenutka radio na tome da se njegovo ime uobičajeno veže za blockbuster. Bilo je tu i uspješnica ali i par katastrofalnih filmova u kojima je Cage dovodio svoj ugled na kocku ('The Wicker Man', 'Ghost Rider', 'World Trade Center'...). Najnoviji 'Knowing' se na prvi pogled čini kao solidan film s dobrom idejom no kako se bližimo kraju vidimo ispraznost pa čak i glupost scenarista koji nam 'podvaljuju' ovu blockbuster glupariju. Početnih 45 minuta je odlično, napeto, zanimljivo, ostavlja puno pitanja, a onda dolazi prazan hod filma koji traje do kraja i saznanja da su "ljudi koji šapću" ustvari anđeli/izvanzemaljci (kako vam drago) došli po djecu da se nastavi ljudska rasa?! Nije čak ni zaćuđujuć odabir redatelja Proyasa koji je davno snimao dobre, gotovo nezavisne filmove poput 'The Crow' ili 'Dark City'; no nakon 'I, Robot' i 'Knowinga' i Proyas se definitivno prodao. Također pomalo su me i razočarali specijalni efekti koji nisu uopće specijalni u padu aviona i/ili u željezničkoj nesreći, te su u tim djelovima i loši (posebno vatra kod aviona koja ne izgleda stvarno pa čak i Cage gura ruke u nju:D); ipak treba pohvaliti završne scene razaranja Bostona koje su skupe i vrhunski napravljene. Ukratko, 'Knowing' je trebao stati nakon početnih 45 minuta i poštediti gledateljima ostatak filma koji je pun predivnih vrijednosti u kojima je bolje zagrliti se s obitelji i čekati da nas Svevišnji uzme a ne pokušati preživjeti. Jednostavno razočaravajući završetak filma koji je imao potencijala.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

blazi17 21.11.2009 Ocjena recenzije : 3.0

onako...

slaožio bih se sa većinom koji su ocjenjivali ovaj film. dobar početak, u sredini se malo gube i pretjeruju s patetikom, a kraj su uništili alienskim trikovima i scenama u kojima se mari samo za efekte. Nicholas Cage mi je jedan od najdražih glumaca, i ako ste gledali "Čovjek bez lica" ili "Opasan let" znate da čovjek zna besprijekorno glumiti, ali u ovom je filmu katastrofalan, međutim nije on kriv, nego redatelj koji je zanemarivao glumu i klasično se zadovoljavao scenama sa što više efekata kako bi zaradio, a to je danas,nažalost Hollywoodska realnost. Ispodprosječan film.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

anamiek 23.10.2009 Ocjena recenzije : 0.0

Apokalipsa

Iako je film podijelio kritiku i publiku, vjerujem da će se naći na policama većine filmofila SF žanra. Iako je to još jedan u nizu apokaliptičnih filmova, donosi jedan svoj osobni dio u tu temu. Zanimljiv uvod u cijelu priču, klasičan rasplet, ali onda film počinje pomalo "štekati" i razvodnjavati se.
Pohvala prvom kraju koji je predvidljiv, a onaj konačni završetak filma je jednostavno mogao biti preskočen, jer odskače od ukupnog dojma.
Sve u svemu, negjde između 3 i 4, moglo je i bolje, ali je bolji od dosta drugih filmova.
Velika pohvala djeci glumcima, koji su i opet odigrali izvrsno.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

lelaslo 04.10.2009 Ocjena recenzije : 1.0

odlican 5

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

carlitobrigante 01.10.2009 Ocjena recenzije : 1.0

preloše..

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

prettywoman 15.09.2009 Ocjena recenzije : 3.0

šta reći

Ni sama ne znam kako da ocjenim ovaj film, prije nego sam ga pogledala čitala sam ovdje recenzije i nisu mi bile jasne podjele na tri djela o kojima se govorilo, ali kad sam pogledala film sve mi je postalo jasno. Prvi dio je odličan, početak zanimljiv i obećavajući, ali onda se nešto desi sa redateljem i scenaristom i naprave totalnu katastrofu. Rastegnuto, dosadno, nezanimljivo, a tek kraj.... Očekivala sam da će zanimljivu priču s početka puno bolje iskoristiti, ali nažalost kako je jedan od vas rekao, malo su se pogubili.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

call09 12.09.2009 Ocjena recenzije : 1.0

Knowing

već duže vrijeme Nicolas Cage neme neki dobar film..bas kada sam mislio da ce ovaj biti nesto
bio sam poprilično razočaran...neki su djelovi jako naivno složeni i u puno situacija je predvidljiv..

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Det._Harry_Callahan 01.09.2009 Ocjena recenzije : 2.6

Spriječite Cagea!

Sean Penn imao je pravo kada je prije 10-tak godina bez pardona izjavio ''Nicolas Cage više nije glumac'', nakon što se precijenjeni i razmaženi Coppolin nećak odao infantilnom mainstreamu. Od 1996. Cage svakim svojim filmom redefinira pojam loše glume, pa čak i ako se radi o malim i ambicioznijim projektima (Šibicari, Prognostičar... ta dva jedina korektna nastupa!), a da stvar bude gora, sudeći po odličnim komercijalnim uspjesima Ghost Ridera i Nacionalnog Blaga, nećemo ga se tako skoro riješiti. Proročanstva vam se definitivno neće svidjeti upravo zbog njega, jer to je njegov dosadni 'one man show'.
A sa druge strane, radi se i o prvom velikom kreativnom promašaju kultnog Alexa Proyasa, zaslužnog za inteligentne i vizionarske poslastice poput Vrane i (mojeg favorita) Grada Tame. Sve negativne kritike stoje na mjestu - reciklirani scenarij, jeftina patetika i naivna relgijska propaganda nije ono što smo navikli od Proyasa, mada je daroviti filmaš očito žrtva hollywoodske komercijale obzirom da se zbog kreativnih razlika odrekao posljednjeg filma I,Robot.
Zaobići.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

rapptor 31.08.2009 Ocjena recenzije : 3.2

Knowing...

Skinuo sam Neta i pregledao podavno.Pregledao opet skoro.Zanimljiv taj Nikolas.Ima stvarno zanimljive filmove,nekako vecina sa SF prizvukom.Ovakve filmove volim-iskreno.Volim ove misticne price,koje imaju solidan uvod,da i laik vidi o cemu se radi.Da,jeste malo usporen,ali to je nekako opustajuci SF.Ima svoje retoricke,karizmu i sve ostalo.Dobar zaplet,mada ne ubistven,i stil snimanja me podsjeca na onaj novi film Keanu Rivsa...kako se zvase,da,Dan kada je zemlja stala.Slicna mistika,osim sto je ovaj film radjen vise stepensato,i nekako mi logicnije ide.Naravno kritika,onih negativnih ima,pogotovo u odnosu,njega i one zenke,ali ipak...uhvatio je prikljucak za finu,jaku cetvorku.Pa,tako ga i ocjenjujem..slovom i brojem 4 (četiri).

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

violeta 29.08.2009 Ocjena recenzije : 1.0

proročanstva

previše otegnuta priča sa neočekivanim završetkom ,al nešto fali...zanimljiva priča, napeta,ok

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

artemida 18.07.2009 Ocjena recenzije : 5.0

Proročanstva

Početak zanimljiv. Daljnji tijek filma donekle intrigantan, ali već nešto ne valja. Kasnije sve gore. A tek kraj... Šta opet neka aliensko - Noina arka... Ma na kraju loše, moglo je to puno bolje s obzirom na stvarno zanimljivu ideju!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

movies.love 05.07.2009 Ocjena recenzije : 0.0

buuu

Kad sam vidjela trailer ponadala sam se nekoj zanimljivoj intrigantnoj akciji, a kad ono...
Kao da su počeli sa super idejom i onda već na sredini vidiš da se gube, da nemaju pojma ni oni kako da sve to završe i na kraju katastrofa nad katastrofama.
Kao da su dječica napisala kraj.. jako loše

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

sdrvodel 02.07.2009 Ocjena recenzije : 0.0

jako dobar

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

bestija 27.06.2009 Ocjena recenzije : 0.0

jako loše

Ja kao ljubitelj ovakvih filmova ne mogu naći ništa u ovom filmu šta vrijedi(eventualno scena pada zrakoplova i njegov pokušaj spašavanja preživjelih).Loša gluma ,dosadan,bez uvjerljive priče itd..
Nisam odavno pogledao nešto ovako loše.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

GiaC 25.06.2009 Ocjena recenzije : 3.0

Zanimljiv, u najmanju ruku

Unatoc losim kritikama, film je jako dobar.Samo ga treba shvatiti od pocetka do kraja. Brilijantno osmisljen pocetak, i uvod u cijelu pricu.Svida mi se usto i detalj koji , vidim mnogi nisu shvatili a to je, kako je papir koji je napisala mala Lucinda, dosao u ruke sina od znanstvenika, to je sve moguce protumaciti kao sudbinu, cisti sudinski trik, sto je itekako moguce u zivotu.Medutim dio koji mi se ne svida, je to da sve zavrsava na SF-u. I nije bas razjasnjeno zasto je Lucinda umrla, zasto i po nju nisu dosli mali zeleni-tj.visoki plavi kako su prikazani ovim filmom?!? Pravo je osvjezenje za ne-ljubitelje Sf-a,poput mene, jer je puno bolji od ostalog sf smeca koje nam se nudi.Ima i svoju dozu emotivnosti,bezuvjetna ljubav oca prema svom sinu, i bilijun sitnih detalja zbog kojih se , svakako treba pogledati ovaj film.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: