Proročanstva - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Proročanstva

Proročanstva

Knowing (2009.)

Summit Entertainment/Blitz

121' akcija, ZF, misterija

Režija:           Alex Proyas

Uloge: Nicolas Cage, Rose Byrne, Chandler Canterbury

Scenario:        Ryne Douglas Pearson, Juliet Snowden, Stiles White

Producent/i:   Todd Black, Jason Blumenthal, Alex Proyas, Steve Tisch

Zemlja:          SAD / Velika Britanija

Linkovi: službena stranica

Proročanstva

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.33
67
0.00

Akcijski triler o profesoru koji slučajno nailazi na zastrašujuća predviđanja o budućnosti te daje sve od sebe kako bi spriječio njihovo ostvarenje.

Godine je 1958. Kao dio ceremonije otvaranja nove osnovne škole, grupa učenika dobiva na zadatak napraviti crteže o tome kako oni vide budućnost. Njihovi crteži zapečatit će se u vremensku kapsulu i spremiti na period od pedeset godina. Međutim, jedna tajanstvena djevojčica popunjava svoj papir redovima naizgled nasumičnih brojeva za koje tvrdi da joj šapuću nevidljivi ljudi.

Pola stoljeća kasnije, nova generacija učenika proučava sadržaj kapsula i šifrirana poruka tajanstvene djevojčice završava u rukama mladog Caleba Koestlera. Međutim, Calebov otac, profesor astrofizike John Koestler (Nicolas Cage), dolazi do zapanjujućeg otkrića – šifrirana poruka sa savršenom preciznošću predviđa datume, broj žrtava i koordinate svake velike katastrofe u zadnjih pedeset godina.

Kako otkriva sve više tajni dokumenta, John otkriva da se tri katastrofe tek trebaju dogoditi, a posljednja nagovještava razaranja na globalnoj razini. Pokušaji Johna da upozori vlasti na nadolazeće katastrofe završavaju u slijepoj ulici, a njegovi se strahovi pojačavaju kada shvati da je Caleb na neki način povezan s misterijem. Uz pomoć Diane Whelan i Abby, kćerke i unuke autorice tajanstvene poruke, on započinje uzbudljivu i neizvjesnu utrku s vremenom.


'Proročanstva', trailer

Alex Proyas ('Ja, robot'), dokazani hollywoodski redatelj egipatskog porijekla, odabran je za režisera ovog znanstveno-fantastičnog akcijskog trilera. Zahvaljujući svom jedinstvenom stilu i inovativnosti, koje usavršava još od  'Vrane' kojom se 1994. probio na internacionalnu filmsku scenu, upravo je njemu povjerena redateljska stolica. Scenarij je napisao trojac kojeg je vodio i usmjeravao Ryne Douglas Pearson, autor orginalne priče i premise prema kojoj su nastala 'Proročanstva', a glumačku ekipu predvodi oskarovac Nicolas Cage ('Ghost Rider', '8MM').

Iako film razvija neke jako interesantne ideje i raspolaže s nekoliko dobrih scena, to ipak nije dovoljno da bismo zaboravili na apsurdan zaplet te pretjeranu i isforsiranu ozbiljnost. Tako kaže konsenzus kritika internet stranice Rotten Tomatoes, a ocjena se smjestila na skromnih 34% uspjeha. Kod obične publike situacija je puno bolja. Većini se film svidio, a iz komentara je jasno vidljivo kako su svi zbog posebno interesantne priče spremni filmskoj ekipi 'progledati kroz prste' što se tiče svih propusta i grešaka.

Sljedeći redovi namjenjeni su onima koji više cijene profesionalno mišljenje – 'Otegnuta i naporna dva sata 'Proročanstava' natjerati će vas da zbilja poželite kako vam se bliži kraj svijeta.' (New York Times), 'Poprilično je teško ostatak filma shvatiti ozbiljno kada u jednom trenutku vidite zapaljenog losa koji u slow motionu trči prema kameri.' (San Francisco Chronicle). No, nije sve tako crno, jer ima i onoh koji su uživali u filmu, a među nima je i Roger Ebert, novinar Chicago Sun-Timesa, koji odgovorno tvrdi: 'Ovo je jedan od najboljih znanstveno fantastičnih filmova koji sam ikada pogledao – zastrašujuć, napet, inteligentan i na trenutke briljantan.'

zl.m.