Transformers: Osveta poraženih - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Transformers: Osveta poraženih

Transformers: Osveta poraženih

Transformers: Revenge of the Fallen (2009.)

Paramount Pictures/Blitz

147' akcija, avantura, ZF

Režija:           Michael Bay

Uloge: Shia LaBeouf, Megan Fox, Josh Duhamel, Rainn Wilson

Scenario:        Ehren Kruger, Roberto Orci, Alex Kurtzman

Producent/i:   Ian Bryce, Tom DeSanto, Lorenzo di Bonaventura, Don Murphy

Zemlja:          SAD

Linkovi:

Službene stranice
Imdb

Transformers: Osveta poraženih

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.11
37
0.00

Ozymandias 20.03.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Transformeri: Osveta poraženih

Nakon sasvim dobrog prvog dijela, od drugog sam očekivao odličan ljetni blockbuster. No dobio sam hrpu akcije, nesmislene radnje i loše glume.

Pod broj jedan, film se koristi uobičajnom tematikom nastavaka SF filmova: "zli neprijatelj se vraća kako bi osvetio svoj gubitak u prvom dijelu". Ta tematika je prežvakana već tisuću puta, te su scenaristi trebali biti malo domišljatiji. Ipak to me i nije toliko smetalo koliko me smetala glupa i površna radnja. Naime film se oslanjao samo na akciju, pa nije imao nikakvu dubinu. Dijalozi između likova su toliko glupi i besmisleni kao u nekom crtiću, a tome je i pripomogla loša gluma inače sjajnog Shie LaBeoua, te ostalih glumaca (pogotovo sisate Megan Fox). Akcija koja je odlikovala prvi dio na neki način je spasila drugi s obzirom da nije imao nikakvu radnju. Autoboti i Decepticoni će se boriti na izvrsnim lokacijama kao što su planinska šuma, kineske ulice okružene neboderima i egipatska pustinja u Gizi. Borbe su odlične i obiluju specijalnim efektima, a uz robote borit će se i američka vojska sa svim čudama vojne tehnologije. Dok je prvi dio je uspio izbjeći titulu dječeg filma (bio je gledljiv za odrasle), drugi dio je uveo nepotrebne stvari koje su ukvarile film (npr. došla su dva nova Autobot blizanca koji se ponašaju i izgledaju kao da su izašli iz crtića za 5-godišnjake).

Ukratko, od ovog filma ne očekujte neku dubinu, ingeniozne razgovore i dramsku radnju. Dobit će te samo puno Michael Bayovske akcije i prekomercijalizirani nastavak Transformera koji je obećavao puno. OCJENA: 3/5

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Darrabban 29.11.2009 Ocjena recenzije : 1.0

Efekti, efekti i samo efekti

Tipični hollywoodski proizvod koji zatupljuje mase i podcjenjuje inteligenciju gledatelja. Ili ipak...? Nisam baš preveliki fan prvog dijela, no moram priznati da je barem imao onaj "fun" efekt kad možete isključiti mozak i s guštom pratiti što se zbiva na ekranu. Nažalost, ne mogu reći isto za nastavak.

"Revenge of the Fallen" pati od krajnje neuvjerljive fabule, koja bi možda prošla u nekom crtiću za petogodišnjake, ali zasigurno ne i ovdje. Redatelj se vodio premisom da "više je bolje" tako da je radnja samo izgovor za prekrcavanje filma akcijskim scenama. Naši junaci kroz cijeli film frenzično trče (naravno) preživljavajući horde deceptikona i onako, čisto usput ispaljujući (ne)duhovite one-linere. Zbilja Michael Bay - megalomanija ipak nije toliko zabavna.

Da ne ispada da mrzim film - reći ću da su efekti sjajni. Dapače, briljantni. I premda postaje zamorno od tolike akcije, nekoliko akcijskih scena su pravo malo vizualno savršenstvo. Da su se barem autori potrudili više oko suvisle priče, film bi definitivno dobio veću ocjenu.

Ovako zaboravite na priču i smisao, Transformeri su idealan "demo disc" za testiranje vašeg kućnog kina... zato ugasite svjetla, isključite mozak i impresionirajte prijatelje barem vizualno-soničnim savršenstvom, ako ne već samim filmom.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

markoboban 25.11.2009 Ocjena recenzije : 4.67

Čista komercijala

Posle gledanja filma, shvatite da ste ovako nešto već negde videli ... i to ne jednom, već ko zna koliko puta. Ali, ogromna reklamna mašinerija, prodire kroz sve vrste medija do svih iskrenih zaljubljenika u filmsku umetnost i tako evo nas u kinu ili pred komp. monitorom, čekamo nestrpljivo da počne.Naravno, gledanje svakog novog naštancovanog blockbustera iz Hollywood kuhinje se smatra obaveznim, pa tako i konkretno važi i za 'Transformers 2'. Film je u suštini ispunio moja očekivanja, a to znači puno SF-akcije, a sve upakovano u high-tech oružje i opremu. Nema nekih dubokoumnih dijaloga (ko voli drame zasnovane na istinitim događajima, bolje da odmah preskoči ovaj film), čak i doza romantike između Sama i Mikaele, svedena je na par bljutavih fraza. Međutim, iako nije ponovio uspeh prvog dela, meni je globalno film OK, jer ono što sam očekivao manje-više sam i dobio (video): scene borbe između robota, između robota i odlično naoružane 'USA-army', jurnjava automobilima (autobotima), eksplozije, 'dugačak jezik' Alice, ribe koja spopada Sama, i to s razlogom ... I da ne zaboravim, Megan Fox, pravi praznik za muške oči (pa još kada se valja po onom pustinjskom pesku, 'joooooj zlo'), kao odličan dekor za celu radnju.Nekih 2,5 sata, brzo su prošli, a to je najbolji dokaz da 'ova roba sa dobrom ambalažom' ima prolaz bna tržištu. P.S. Ukusi su različiti, zar ne?

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

marty_mc_fly 12.11.2009 Ocjena recenzije : 3.0

Kokice i film

Ukoliko od ovog filma tražite neki dublji smisao ili skrivenu poruku, nemojte ga ni gledati. Ovaj je uradak čista adrenalinska zabava, dinamično režirana i prepuna specijalnih efekata. Moj je dojam da je prvi dio bio bolji no i ovaj će naći put do ljubitelja žanra kao i onih koji žele čistu nepretencioznu zabavu. Meni se ne sviđa način na koji M. Bay kadrove gomila nevjerojatnom brzinom (gotovo da dobijete vrtoglavicu pokušavajući uhvatiti konce), no on ionako svaki film tako "reže". U svakom slučaju, svim ljubiteljima SF akcije i Megan Fox - pravac videoteka!!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Triumpho 30.09.2009 Ocjena recenzije : 1.0

Bezumna akcija

O sequelu Transformera doista se ne može mnogo pisati.Jednostavno ne postoji ništa što bi ga razlikovalo od prethodnika i što nije već rečeno. Radnja je loše oblikovana,a scenarij nije najspretnije napisan tako da ćete se, ako ne ostanete pod dojmom CgI efekata, s vremena na vrijeme zapitati 'ko tu koga i zašto ? Sve izgleda napravljeno zbrda-zdola samo da bi se efekti prometnuli u glavne nosioce filma. I doista su spektakularni, no s obzirom koliko je novca u film ulupano bilo bi pravo čudo da nisu. Bezglava jurnjava, akcija i ogromni roboti zasigurno će zadovoljiti sve one koji od filma očekuju upravo to. Ponekad sam i sam jedan od tih, no jednostavno se ne mogu oteti dojmu da se to moglo puno bolje izvesti. Gluma je naprosto zanemariva ali me zanima služi li Megan Fox za išta drugo nego da u filmu jednostavno bude lijepa. Ne vidim smisao njenog lika. Potpuno nepotrebno za film ali dobar trik za privlačenje muške publike.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

rapptor 25.08.2009 Ocjena recenzije : 3.67

Transformersi : cvaj

Ej ba...pa sta ako nevalja film???Ko je rekaod a nevalja?Ti mali...pa sto si bas citav film gledao ako nevalja??Opet je prica solidna,spram prica.Pa i nemozes ti nesto extra smisliti.Jes brate da su udrobili svega,ali nekaaaa...pa jesul transformični ili ne..ha ja brate.Efekti..ok,i jaci nego u prvom...prica...ejs sad..aj eto neka trica...al ima i statista...i..i..ima ...ovaj..mama me zove...noram ici ;-)

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

bestija 30.06.2009 Ocjena recenzije : 0.0

Zabavno

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Det._Harry_Callahan 24.06.2009 Ocjena recenzije : 4.43

Vjerojatno najgori film u 2009., teško gledljivo

TF: Revenge of the Fallen, nastavak začudno zabavne i neočekivano uspješne obiteljske akcije iz 2007., imao je sve predispozicije da bude najočekivaniji film godine - konkurencija (osobito novi Terminator) djeluje bedasto naspram ove glomazne Spielbergove produkcije, tajming u ljetnoj sezoni je savršeno odabran, dobri dojmovi od prvog filma su svježi, a dodatnu (i po mojem skromnom mišljenju najbolju :) reklamu pravila je glavna ženska zvijezda, seksi i divlja Megan Fox koja svu ovu pozornost koju dobija treba zahvaliti upravo Michaelu Bayju. Ali bez obzira na svu tu pozitivnu vibru koja obećava veliki komercijalni uspjeh, nedavno prije svjetske premijere uslijedile su okrutne recenzije kritičara s kojima se mirne duše možemo složiti.
Gluposti kojima je prvi film obilovao podnošljive su bile samo onda, jer agresivni Bay ovdje doslovno zlostavlja publiku da je film gotovo negledljiv. Previše buke, akcije, efekata, a odgovorni za to ništa suvislo nije rekao, ili možda nije bio u stanju reći. Dobro, nepostojeća priča puna klišeja bila je i očekivana, ali već se u drugom nastavku vidi koliko je materijalom smorena glumačka i autorska ekipa. CGI efekti očekivano su vrh ponude, no krajem godine zaboravit ćemo ih kada James Cameron pokaže svoje dugo isčekivano tehnološko čudo.
Megan je tako ponovno najveća atrakcija filma i Bay briljira upravo snimajući njezine scene, mada njezin antitalent za glumu već počinje upadati u oči. Ostali glumci, kao što sam rekao, djeluju nezainteresirano, osobito jedan John Turturro kojeg je zapalo da se troši u ovako primitivnom okruženju. Jedina svijetla točka u ovom Bayjevom infernu kojeg niti Spielberg nije mogao kontrolirati svakako su naslovni animirani heroji iz 80's crtića, simpatičniji i životniji od ljigavih ljudskih likova, pa bi film i sličio na nešto da su samo oni u prvom planu.
Ukratko, film koji će se rado gledati ovoga ljeta, ali čije je kreativne domete uistinu nezahvalno procjenjivati.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: