Shia LaBeouf

11.06.1986 Los Angeles, California, SAD Shia Saide LaBeouf

U samo nekoliko godina uspio je podići svoju karijeru na visok nivo pojavivši se u nekoliko visokobudžetnih filmskih ostvarenja.

Shia_LaBeouf

Rođen je 1986. godine u Los Angelesu, a pošto su njegovi roditelji također navikli biti pod svjetlima reflektora (otac mu je bio klaun, a majka balerina), vrlo brzo je postalo jasno da je Shia genetski predodređen za glumu. Počeo je nastupati u lokalnim klubovima kao stand-up komičar a još nije završio ni osnovnu školu te je tako financijski potpomagao svoju siromašnu obitelj. Želja da postane glumac još je više ojačala kada je vidio svog prijatelja kako glumi u epizodi serije koja se prikazivala i na HRT-u – 'Doktorica Quinn, žena vrač'.

Kaže da je svog prvog agenta našao listajući oglase. On ga prima pod svoje okrilje u dobi od dvanaest godina. Od tad pa nadalje počeo se pojavljivati u televizijskim serijama, najprije u 'Dosjeima X', a zatim i u 'Freaks and Geeks'. 2003. godine dobio je ulogu Louisa Stevensa, neobičnog šmokljana koji je potpuna suprotnost svojoj savršenoj starijoj sestri Ren u seriji 'Even Stevens'. Ova serija bila je vrlo uspješna zahvaljujući mnogobrojnim mladim gledateljima, a Shia je za svoju ulogu dobio i prestižnu nagradu Emmy.

Ponovno se susreće sa dobro poznatom ekipom na snimanju filma 'The Even Stevens Movie' (2003). Sljedeći njegov projekt je Disneyjeva adaptacija popularne knjige za mlade, 'Holes' (2003). Ovdje je ujedinio svoju komičarsku stranu i glumački talenat te zabljesnuo čak i pored teškaša kao što su Sigourney Weaver, Jon Voight i Tim Blake Nelson. Za ovo ostvarenje dobio je MTV-jevu filmsku nagradu. Zanimljivo je da 2004. godine ostvaruje i svoj prvi režiserski debut kada uz Lorenza Eduarda stvara kratku dramu 'Let's Love Hate' koja progovara o rasnoj nesnošljivosti.

2005. godine ponovno se vraća suradnji s Disneyjem u povijesnoj drami 'Najbolja igra' u kojem glumi izrazito talentiranog mladog golf igrača. Iste godine čini još jedan pametan potez koji će ga proslaviti u Hollywoodu – pristaje se pojaviti uz Willa Smitha u visokobudžetnom znanstveno fantastičnom 'Ja, robot'. Nakon ovih projekata LaBeouf se posvetio snimanju 'Constantinea' (2005) zajedno s Keanu Reevesom, da bi nakon toga posudio svoj glas u animi 'Nausicaa of the Valley of the Wind' (2005).

Sljedeću godinu započeo je riskantno. U filmu Emilia Esteveza'Bobby' – trebao je glumiti konobara koji jednom prilikom uzme LSD i skine se do gola u filmu. Nisu mu svi preporučali da prihvati glumiti u ovome filmu zbog toga što si je svojim dosadašnjim ulogama stvorio imidž dobrice te bi ova uloga mogla negativno djelovati na njegovu karijeru. No, on je prihvatio ulogu, film je prošao prilično dobro kod publike, a mladi je glumac zaradio pohvale kritičara. Iste godine snima 'A Guide to Recognizing Your Saints', dramu o životu u New Yorku osmdesetih godina prošlog stoljeća.

2007. mu je bila vrlo uspješna – dobio je glavnu ulogu u trileru za mlade 'Paranoja', posudio glas pingvinu u animiranom filmu 'Divlji valovi', a glavna uloga u velikome kino-hitu 'Transformeri' Michaela Baya vinula ga je hollywoodska nebesa te je njegovo ime učinila prepoznatljivim i traženim. U 'Transformers: Revenge of the Fallen' ponovio je svoju ulogu, a film je ugledao svjetlo dana 2009. godine.

Upravo su mu 'Transformeri' omogućili sljedeću ulogu u još jednom velikome kino-hitu. Naravno riječ je o najnovijem nastavku 'Indiane Jonesa' gdje je Shia uz Harrisona Forda i Cate Blanchett odradio sjajan posao. Toliko sjajan da su već počela šuškanja o tome da će on biti sljedeći Indiana pošto su Forda već polako sustigle godine.

Ovaj mladi glumac poznat je po tome što uživa u snimanju nezavisnih filmova sa svojim prijateljima. Svira bubnjeve i voli slušati grupe kao što su System of a Down i Led Zeppelin, a glumački uzori su mu Jon Voight, Jodie Foster i Dustin Hoffman.