Odmetnuta porota - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Odmetnuta porota

Odmetnuta porota

Runaway Jury (2003.)

20th Century Fox

127' drama, triler

Režija:           Gary Fleder

Uloge: John Cusack, Gene Hackman, Dustin Hoffman, Rachel Weisz, Jennifer Beals, Bruce Davidson, Cliff Curtis, Nora Dunn, Luis Guzman

Producent/i:   Arnon Milchan, John Grisham, Christopher Mankiewicz, Gary Fleder

Linkovi: službeni site
trailer

imdb

Odmetnuta porota

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.88
16
0.00

Sudski triler o klasičnoj borbi dobra protiv zla, malih protiv velikih. No, je li zvjezdana glumačka postava dovoljna za uspjeh u, na prvi pogled, već ispričanoj priči?

Ugledni broker, zajedno sa jedanaest svojih kolega, ubijen je toga jutra od strane bivšeg suradnika koji je završio na ulici. Iza sebe je ostavio sinčića i ženu koj odluče podići tužbu protiv proizvođača oružja kojim je njezin muž ubijen, te kao odvjetnika uzimaju iskusnog Wendella Rohra (Dustin Hoffman). Druga stana ne gleda na ovo kao izoliran slučaj, već kao na parnicu koja bi, ukoliko izgube, mogla značiti goleme gubitke, mjerene milijardama dolara, cjelokupnoj industriji oružja. Stoga uzimaju najboljeg od najboljih, Rankina Ficha, savjetnika za porotu koji ne zna što je poraz.

No Fitch nije mogao znati da ovoga puta protiv sebe nema samo suparnički odvjetnički tim, već Nicholasa Eastera (John Cusack), čovjeka unutar porote i njegovu tajanstvenu partnericu Marlee (Rachel Weisz). Ovaj dvojac manipulira porotom nudivši njene usluge najboljem ponuđaču. Počinje igra mačke i miša u kojoj će obe strane učiniti sve ne bi li izašli iz sudnice kao pobjednici.

Gene Hackman i Dustin Hoffman, dva hollywoodska veterana, gledamo u karakterističnim ulogama. S jedne strane imamo prgavog Hackmana, starog lisca bez moralnih načela koji na pameti ima samo jedno – obaviti zadatak bez obzira na sve. Hoffman je pak odvjetnik vođen moralnim načelima, čovjek koji vjeruje u sustav u koji, čini se, nitko drugi istinski ne polaže nade. Dolazeći u kontakt s neistomišljenicima, počinje sumnjati u svoja načela te dolazi u najveću kušnju u karijeri. Mladi val predstavljaju John Cusack i Rachel Weisz. Cusack vodi igru iznutra vješto manipulirajući porotom, dok prljavi posao izvana obavlja Weisz.

Usprkos umpresivnoj glumačkoj postavi, u prvom planu filma ipak je tematika koju obrađuje. Industrija oružja nije izgubila niti jednu sličnu parnicu, stoga je sama pomisao da bi se to moglo dogoditi veliki korak u borbi protiv velikih korporacija. Ilegalna prodaja oružja na ulici gorući je problem američkog društva što naravno, ne može promaći filmskoj industriji. Potresni 'Bowling for Columbine' samo je jedan od primjera.

Redatelj Gary Fleder ('Kiss the Girls') snimio je film o borbi Davida protiv Golijata, film u sudnici koji gledatelja stavlja u ulogu porotnika. Kriv ili ne, odluka je na vama.