John Cusack

28.06.1966 Evanston, Illinois, USA John Paul Cusack

Jedan iz sekcije 'najboljih sporednih glumaca' samostalnost je stekao ulogama u filmovima 'Biti John Malkovich' i 'High Fidelity'.

John_Cusack

Za sina glumca Richarda Cusacka i mlađeg brata glumice Joan može se reći da je rođen u pravoj glumačkoj obitelji. Njegova majka, po profesiji profesorica matematike, također se bavila glumom. Cusack je debitirao na kazališnim daskama nastupivši u nekoliko predstava da bi slavu stekao posuđujući glas, uglavnom u reklamama.

Ozbiljniju filmsku karijeru započeo je ulogama u brojnim tinejdžerskim filmovima počevši s 'Classom' (1983). Drugo iskustvo, ono u komediji 'Sixteen Candles' (1984), nije mu ostalo u najboljem sječanju. Prvu značajniju ulogu ostvario je glumeći seksualno nezastinog studenta u 'The Sure Thing' (1985). Iste je godine odigrao još jednu zapaženu ulogu, onu u romantičnoj komediji 'Better Off Dead' (1985) koja je kasnije stekla kultni status.

Cusack se profilirao u žanrovskog glumca, zgodnog mladića za kojim su djevojke vrištale. Taj status dodatno je potvrdio surađujući s Cameronom Croweom u 'Say Anything' (1989). U tom razdoblju Cusack je prihvatio i neke ozbiljnije uloge, pojavljujući se kao igrač Chicago White Soxa u baseball filmu 'Eight Men Out' (1988) i kao kriminalac u krimi drami 'The Grifters' (1990). Početak devedesetih donio mu je suradnju s Woodyem Allenom u komediji 'Bullets Over Broadway' (1994) u kojoj glumi pisca u krizi.

'Midnight Garden of Good and Evil' (1997) još je jedna krimi drama u kojoj ima zapaženu ulogu kao novinar koji istražuje ubojstvo. Te je godine ušao je i u akcijske vode snimivši 'Con Air' (1997) s Johnom Malkovichem i Nicolasom Cageom, da bi se ponovno vratio omiljenom žanru u 'Grosse Pointe Blank' (1997) u kojem mu je partnerica Minnie Driver. Ratni spektakl 'Thin Red Line' (1998) donio mu je novo iskustvo u ulozi vojnika za vrijeme Drugog Svjetskog Rata, a okušao se i kao kontrolor leta u 'Pushing Tin' (1999). Cusack nije zapostavio niti svoje glasovne sposbnosti zahvaljujući kojima je započeo uspješnu karijeru, posudivši svoj glas u animiranom filmu 'Anastasia' (1997).

U 'Cradle Will Rock' (1999) u kojem redatelj Tim Robbins istražuje politiku i umjetnost Amerike tridesetih godina glumio je Nelsona Rockelfellera. 'Being John Malkovich' (1999) Spikea Jonzea jedan je od najoriginalnijih naslova godine u kojem je Cusack izvrsno odradio posao. Film je pokupio sjajne kritike svidivši se kako kritičarima tako i publici. Još jedan uspjeh postigao je glumeći u romantičknoj komediji 'High Fidelity' (2000), adaptaciji istoimene novele Nicka Hornbya. Cusack je i supotpisnik scenarija za film koji mu je donio iznimno visoke ocjene.

Posljednjim ulogama vidljivo je kako Cusack igra na sigurno, nastupivši u romantičnim komedijama 'America's Sweetharts' (2001) i 'Serendipity' (2001). Sa Spikeom Jonzeom ponovno je surađivao na trileru 'Adaptation' (2002). Njegov posljednji projekt, triler 'Runaway Jury' (2003) u kojem glumi s vetaranima Geneom Hackmanom i Dustinom Hoffmanom, dokaz je da i u konkurenciji iskusnijih kolega Cusack može odigrati zapaženu ulogu.

U privatnom životu slovi za velikog zavodnika, a posebno voli svoje kolegice glumice poput bivših Neve Campbell, Lily Taylor, Alison Eastwood, Claire Forlani, Minnie Driver.