Ondine - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ondine

Ondine

Ondine (2009.)

Wayfare Entertainment, Irish Film Board/Blitz

111' drama, romansa

Režija:           Neil Jordan

Uloge: Colin Farrell, Alicja Bachleda, Alison Barry, Dervla Kirwan

Scenario:        Neil Jordan

Producent/i:   Neil Jordan, Ben Browning, James Flynn

Zemlja:          Irska, SAD

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Ondine

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.93
15
0.00

markoboban 30.04.2014 Ocjena recenzije : 5.0

Ribar i devojka iz mora

Polazeći od premise:'Istina nije ono šta znate.To je ono u šta verujete', proslavljeni Neil Jordan ('The Crying Game' 1992.) donosi nam jednu toplu, bajkovitu priču, prožetu jakim, iskrenim emocijama.Smeštena u današnje vreme radnja prati siromašnog ribara s teškom prošlošću. Syracuse (Colin Farrell) jednog dana ulovi u svojoj ribarskoj mreži lepu devojku.Ona se predstavlja kao Ondine (Alicja Bachleda), što zapravo znači:'ona koja dolazi iz mora'.Između njih se razvija strasna veza.Sve deluje bajkovito i idilično, dok ih tragovi problematične prošlosti ne razotkriju, i zaprete da ugroze njihovu sreću...Odlični pripovedač Neil Jordan gradi dopadljivu filmsku priču, baziranu na ideji koja meša fantastiku i sumornu stvarnost.Svako od likova ima svoju minutažu, svrhu pojavljivanja u umešno snimljenim kadrovima.Normalno, bez dobre glume uglavnom ne bi štimalo ovde skoro ništa.Colin Farrell kao harizmatični ribar Syracuse, daje veoma pristojan performans, čime samo pruža opipljiv dokaz kako ne bira projekte po osnovu predviđenog budžeta za produkciju, već na osnovu instinkta, umetničkog poriva, koji će mu pružiti priliku da ispolji sopstveni glumački talenat.Ono što kompletira povoljnu sliku, jesu zapažene sporedne role.Alicja Bachleda kao lepa, senzualna Ondine, naprosto pleni pažnju u svakom kadru.Lako je uočljiva hemija između nje i Farrella, što je sasvim razumljivo, ako podsetim da su bili u strasnoj ljubavnoj vezi (sada je to samo prijatna uspomena na burnu prošlost).Maštovito dizajnirani kostimi samo su doprineli da Alicja Bachleda adekvatno eksponira umerenu dozu erotičnosti, što jeste poseban začin u interesantnoj ljubavnoj priči.Posebno me je oduševila devojčica Annie, koju je malena Alison Barry, oslikala sa puno stila, detinjasto spontano i razdragano, pa će vas do kraja filma skoro sigurno očarati i osvojiti vaša srca.Da ne zaboravim, kako je iskusni Stephen Rea od epizodne role sveštenika, napravio upečatljiv lik, koji ostavlja jak utisak na poklonike žanra.Izuzetno lep ambijent na živopisnim lokacijama zelene Irske (Bere Island, Beara, Okrug Cork), daje celoj priči atraktivni vizuelni izgled, zahvaljujući dobrom radu direktora fotografije (Christopher Doyle).Pomenuo bih i prikladne muzičke aranžmane koje je uradio talentovani Kjartan Sveinsson. Bez obzira što se ne radi o nekom remek-delu svetske kinematografije, ipak ovaj film zaslužuje pažnju ljubitelja romantičnih filmskih storija, jer od početka, pa sve do kraja, naglašena emotivna crta čini ga magično privlačnim vidom dobre zabave.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

teica_6 24.12.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Irska

Radnja,scenarij,glumci,uloge..Bas sve je u ovom filmu pogođeno. Uzivite se u bajku,kad ono..lupi vas po glavi realnost. Glumica je jako lijepa, djevojcica super glumi. Slazem se sa donjom recenzijom, poruka je divna, i dajem mu peticu.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Writer 12.12.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Romantika

Ok nema spoila ovog puta.
Kada se spoji romantično i sjetno, te to ukomponirate u zemlju koja ima, kolijevka je, bajke i mitove, začinite priču sa malo ljudskih osjećaja, tek toliko da na zaboravite da ste u zemlji ponosnih istrajnih (smijem li reći: tvrdih) ljudi, surovost realnosti vas ošamari kroz niz isprepletenih ljudskih priča, mahom tragedija, pa onda kada vam ne preostane ništa doli da se nadate i vjerujete... u ljubav, čudo ili pak što treće... Pa opet... dogodi se nešto što se zove tek život kakav u biti i je.
Film definitivno ima poruku: sve se mijenja i potrudi se, ne gubi nadu i nemoj zaboraviti maštati.
Svakako pogledati.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: