Atlas oblaka - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Atlas oblaka

Atlas oblaka

Cloud Atlas (2012.)

Warner Bros. Pictures / Discovery Film

172 minute drama, ZF, art, eksperimentalni, melodrama, misterija, omnibus, spektakl, epski

Režija:           Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski

Uloge: Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Susan Sarandon

Scenario:        Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski

Producent/i:   Stefan Arndt, Grant Hill, Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski

Zemlja:          Njemačka, SAD, Hong Kong, Singapur

Linkovi:

službene stranice, Facebook, Imdb

Atlas oblaka

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.81
21
0.00

SF film Toma Tykwera i braće Wachowski, ekranizacija 6 priča koje počinju u 19. stoljeću i završavaju u postapokaliptičnoj budućnosti.

Drama, misterija, akcija i vječna ljubav utkani su u ovu jednstvenu priču koja se proteže kroz najrazličitija doba, mjesta i likove u rasponu od 500 godina. Obuhvativši brojne žanrove i smješten istovremeno u prošlost, sadašnjost i budućnost, 'Atlas oblaka' ilustrira kako događaji i odluke u jednom vremenskom periodu mogu utjecati na živote u drugim vremenskim dimenzijama. Film ispituje život i njegov smisao - pitanje koje je aktualno otkad je svijeta i vijeka. Ovaj kaleidoskopski prikaz akcije i emocija sugerira da individualni životi nastavljaju svoje sudbine kroz stoljeća. Duše se ponovno rađaju i kroz vrijeme obnavljaju svoje prijašnje veze, a greške se ispravljaju ili ponavljaju. Sloboda se može postići, ali i izgubiti, no ljubav uvijek pobjeđuje.

Radnja filma želi dokazati kako je sve na ovom svijetu povezano i kako postupci i odluke pojedinca mogu promijeniti svijet - odvjetnik iz San Francisca daje utočište odbjeglom robu 1849. godine. Netom prije Drugog svjetskog rata siromašni i nadareni skladatelj u Velikoj Britaniji muči se ne bi li dovršio svoj veličanstveni opus. 1973. godine jedan novinar želi spriječiti industrijsku katastrofu. Sadašnjost - jedan izdavač u noći svog velikog uspjeha suočava se sa nepravednim uhićenjem. Genetski modificirana radnica 2144. godine doživljava zabranjeno buđenje ljudske svijesti. 2300. godine gonič stoke se bori sa savjesti otkad je učinio nešto grozno po cijenu vlastita opstanka.

'Atlas oblaka' snimljen je prema istoimenom bestselleru Davida Mitchella iz 2004. godine, a za njegovu ekranizaciju najodgovorniji su Tom Tykwer, te brat i sestra Wachowski ('Matrix', producenti hita 'O za osvetu') koji su film režirali, producirali te su sudjelovali i u izradi scenarija. Uloge su podjeljene redom najpoznatijim svjetskim glumcima pa tako u filmu možemo vidjeti oskarovce Toma Hanksa, Halle Barry i Susan Sarandon te mnoge druge dokazane filmske zvijezde.

Film je oduševio i razočarao razne kritičare, pa po tome sliči na 'Drvo života' koje je također epski art film koji je izazvao podjeljene reakcije. Ambicioznost i vizualna ekstravagancija oduševili su dio recenzenata koji ga nazivaju hrabrim i vizionarskim djelom, dok drugi smatraju da je riječ o velikom promašaju koji neće razumjeti oni koji nisu čitali književni predložak.

s.p.