Halle Berry

14.08.1966 Cleveland, Ohio, SAD Halle Maria Berry, nadimak Hannah Little

Bond djevojka, ovisnica o drogi i žena-mačka na filmu, predivan model, slavna zabavljačica i prva crna oscarovka u pravom životu - svestrana i neuništiva Halle Berry.

Halle_Berry

Kad je imala četiri godine, otac je napustio obitelj pa briga o dvoje male djece (Halle je mlađa i ima sestru Heidi) pada u potpunosti na majku. Težak početak života nije ju nikad omeo da bude uspješna u svemu čega se dohvati. Već kao dijete bila je podvrgnuta diskriminaciji u većinski bijeloj školi koju je pohađala. U srednjoj se školi zanima za mnoge stvari, a između ostalog okušala se i kao urednica školskih novina, predsjednica razreda, članica počasnog društva, navijačica školske sportske ekipe, a bila je i kraljica maturalne zabave.

Prirodnom ljepotom osvaja titulu Miss Ohio i Miss Teen All-American, a vrhunac 'beauty karijere' dogodio se 1986. kada predstavlja S.A.D. na izboru za Miss svijeta u Londonu i to kao prva tamnoputa američka predstavnica. Na klivlendskom Cuyahoga Community koledžu studira novinarstvo, no ubrzo odbacuje ideju da se time i bavi. Karijeru čvrsto odlučuje graditi u zabavljačkim vodama.

Seli prvo u Chicago, a potom u New York gdje dobiva posao modela. Televizijsku karijeru započinje ulogom u kratkotrajnoj sapunici 'Living Dolls'. Slijedila je CBS-ova uspješna dramska serija 'Knot's Landing', a prvu šansu na velikom ekranu dobiva igrajući djevojku Samuela L. Jacksona, ovisnicu o drogi, u filmu Spikea Leeja 'Jungle Fever'. Slijedile su i druge sporedne uloge uključujući i onu u akcijskom trileru 'The Last Boy Scout' u kojem glumi uz Brucea Willisa. Uspjeh nije izostao niti romantičnom komedijom 'Boomerang' u kojoj Berry osvaja srce Eddieja Murphyja.

Između ostalog, glumi u rock-dokumentarcu 'CB4', a zapaženu ulogu ostvaruje portretirajući zavodnicu iz kamenog doba u filmskoj ekranizaciji crtane serije 'Flinstones'. Slijedeća je uloga bila vrlo zahtjevna i iscrpljujuća. Halle glumi rehabilitiranu ovisnicu o cracku koja se bori za skrbništvo nad sinom u filmu 'Isaiahova sudbina'. Kasnije iste godine, Halle probija rasne barijere kada kao prva tamnoputa glumica igra kraljicu od Sheebe u 'Solomon and Sheba'.

Kritika na sva usta hvali njenu glumu u filmu Warrena Beattyja 'Bullworth' (1998). Sljedeće godine dobiva Emmija i Zlatni globus za ulogu tragične filmske 'sirene' Dorothy Dandridge u filmu 'Introducing Dorothy Dandridge'. Nažalost, svaku pohvalu je zasjenjenio medijski jako popračenim sukob sa zakonom 2000. Navodno je prošla na semaforu kroz crveno, udarila u drugi auto i pobjegla s mjesta nesreće.

Iste godine glumi Storm u strip-adaptaciji Briana Singera 'X-Men' uz Iana McKellena, Hugha Jackmana, Famke Janssen i Annu Paquin. Postala je prva tamnoputa glumica koja portretira neku strip heroinu na filmu. Nakon tog filma glumi u ne tako hvaljenom trileru 'Operacija Swordfish' uz Johna Travoltu.

Vraća se portretiranju dramskih uloga filmom 'Monster's Ball' (2001). Film je romantična drama Marca Forstera u kojoj Barry glumi ženu koja se spetlja sa rasistički nastrojenim bivšim policajcem (Billy Bob Thornton) koji je svjedočio zatvorskom smaknuću njena muža (Sean Combs). Za tu ulogu dobiva Oscara. Velika večer i za nju i za samu dodjelu – naime, Barryjeva je prva tamnoputa Amerikanka koja je imala čast primiti tu nagradu.

Nakon Oscara za najbolju ženku ulogu za slijedeći je kostim odabrala maleni narančasti bikini i film o legendarnom 'James Bond: Umri drugi dan' (2002) te se upisala na listu legendarnih ljepotica koje su poznate kao Bond Girls. Uslijedilo je ponovno uvlačenje u kostim zgodne Storm u nastavku znanstveno fantastičnog 'X-Men 2'.

2003. godine zaigrala je u horor trileru 'Gotika' u ulozi Mirande Gray, doktorice u klinici za mentalno zdravlje koju nakon ubojstva muža zatvaraju u instituciju u kojoj je nekad radila. Glumica zatim prihvaća glumiti strip junakinju izniklu iz stripovima o Batmanu, u 'Ženi mački' (2004). Film nije prošao bajno ni kod kritike ni kod publike unatoč Berrynom fenomenalnom tijelu koje tako lijepo popunjava uski kožni kostimić. Kao žena-mačka bila je i uvjerljiva, no što se tiče nježne i samozatajne Patience Phillips, stvarnom licu žene mačke, poprilično je glumački zakazala.

Halle se zatim okušala na jednom televizijskom projektu kojeg je financirala Oprah Winfrey pod nazivom 'Their Eyes Were Watching God' (2005), adaptaciji popularnog romana. U isto vrijeme posuđuje glas Cappy, jednom od mehaničkih bića u animiranom filmu 'Roboti' (2005). Po treći put oživljava vladaricu gromova Storm u 'X-Men: Poslijednja fronta' (2006). U kriminalističkom trileru 'Savršeni stranac' (2007), uz slavnog Brucea Willisa, glumi novinarku čija je prijateljica ubijena, a ona pokušava saznati što se zaista dogodilo.

Što se ljubavnog života tiče, Halle je imala kratku i burnu vezu sa kolegom iz 'Jungle Fever' Wesleyem Snipesom, a 1993. se udaje za Davida Justicea. Tri godine kasnije podnosi zahtjev za razvod. Parnica se vodila do 1997. godine. 1999. tajno se zaručuje za Erica Beneta, jazz muzičara. 2001. objavljuju da su oženjeni, a 2003, nakon tko zna koje Benetove avanture i neuspješnog liječenja seksualne ovisnosti, par se razvodi.