Gravitacija  - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Gravitacija

Gravitacija

Gravity (2013.)

Warner Bros.

90' ZF, triler, film katastrofe, psihološki

Režija:           Alfonso Cuaron

Uloge: Sandra Bullock, George Clooney, Ed Harris, Basher Savage

Scenario:        Alfonso Cuaron, Jonás Cuarón

Producent/i:   Alfonso Cuaron, David Heyman

Zemlja:          SAD, Velika Britanija

Linkovi:

službena stranica, Facebook, Imdb

Gravitacija

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.06
16
0.00

Hvaljeni svemirski triler o dvoje astronauta (Sandra Bullock i George Clooney) koji se nakon nesreće na svemirskoj postaji bore da prežive.

Glavna junakinja 'Gravitacije' je dr. Ryan Stone (Sandra Bullock), briljantna medicinska inženjerka na svojoj prvoj svemirskoj misiji. Uz nju je iskusni astronaut Matt Kowalski (George Clooney), no naizgled rutinska misija završava katastrofom. Letjelica je uništena, a Stone i Kowalski ostaju sami u tami svemira, gdje imaju samo jedan drugoga.

Muk ukazuje na to da su izgubili svaku vezu sa Zemljom - i svaku šansu za spas. Strah se pretvara u paniku, a svaki jecaj troši ono malo kisika što im je ostalo. Možda je jedini put kući - krenuti još dublje u tamu svemira... 

Redatelj, scenarist, producent i montažer filma je Alfonso Cuarón, poznat po hvaljenoj distopijskoj SF drami 'Djeca čovječanstva'. Prilikom snimanja 'Gravitacije' puno pažnje posvećeno je prikazu nulte gravitacije. Majstori specijalnih efekata smislili su posebnu konstrukciju s 12 kablova i uz pomoć iskusnih lutkara uspjeli postići dojam da Bullock 'pluta' svemirom u određenim sekvencama. Za ostale scene korišteni su specijalni nosači koji su omogućili rotaciju i naginjanje pod različitim kutovima. Ulogu astronauta trebao igrati Robert Downey Jr., a uloga dr. Stone nuđena je Angelini Jolie, Natalie Portman, Marion Cotillard, Scarlett Johansson i Blake Lively.

Premijera 'Gravitacije' održana je na filmskom festivalu u Veneciji koji je otvoren baš uz ovaj film. Prve kritike su fantastične, film je proglašen najboljim SF-om snimljenim u zadnje vrijeme, a ovacijama se pridružio i James Cameron koji je izjavio da je riječ o 'najboljem svemirskom filmu ikad snimljenom'.

Neke recenzije filma istakle su religioznu dimenziju filma (molitve, vjerske figurice, san), no može se iščitati i ateistička, odnosno snažna egzistencijalistička poruka. Ljudi su sami u svemiru i na Zemlji, oslonjeni na vlastite snage, i uz pomoć znanosti i vlastite odlučnosti bore se protiv smrti i sila prirode da bi na kraju ustali na vlastite noge.

s.p.