Dan poslije sutra - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dan poslije sutra

Dan poslije sutra

The Day After Tomorrow (2004.)

20th Century Fox / Blitz film i video

124' akcija, avantura, ZF

Režija:           Roland Emmerich

Uloge: Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal, Emmy Rossum, Sela Ward, Arjay Smith, Tamlyn Tomita, Austin Nichols

Scenario:        Roland Emmerich, Jeffrey Nachmanoff

Producent/i:   Roland Emmerich, Ute Emmerich, Stephanie Germain

Linkovi:

sluzbeni site 
trailer
imdb

Dan poslije sutra

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.87
127
0.00

Novi katastrofični spektakl Rolanda Emmericha, autora 'Dana nezavisnosti', o razornom bijesu prirode, opstanku čovječanstva i dolasku novog Ledenog doba.

Mnoštvo uragana i tornada zavladat će zrakom, tlo će se slamati od stalnih potresa, a mora će se u golemim valovima slijevati kopnom. Uskoro započinje novo Ledeno doba. To je ukratko mračan vremenski scenarij koji predviđa visokobuđetni epski film katastrofe 'Dan nakon sutra', nastavi li se globalno zatopljavanje planete.

Film prati paleoklimatologa (znanstvenik koji se bavi proučavanjem vrmenskih pravilnosti kroz prošlost), profesora Adriana Halla (Dennis Quaid) koji nastoji spasiti Zemlju od naglih vremenskih promjena uzrokovanih Efektom staklenika, te doći do svog sina (Jake Gyllenhaal - 'Donnie Darko') koji je na školskom natjecanju u New York Cittyju.

Zemlju uskoro počinju zahvaćati mrzli začeci Ledenog doba, te čovječanstvo kreće na planetarnu seobu prema toplijim, južnim krajevima. Profesor Hall jedan je od rijetkih koji kreće na sjever. Kataklizma je na pomolu. 

'Dan nakon sutra' autorsko je djelo čovjeka zaslužnog za 'Dan nezavisnosti' (1996), jedan od najisplativijih filmova svih vremena sa zaradom od 900 milijuna dolara - Rolanda Emmericha. Snimanje je trajalo oko šest mjeseci i odvijalo se većinom u studiju u Montrealu u kojem su izgrađene čak i potopljene ili pak snjegom prekrivene njujorške ulice. 

Režiser ovim filmom ponovno obrađuje, spektakularno kao i uvijek, temu kojoj se u svojim uratcima često vraća - borbu čovječanstva za opstanak. U 'Danu nezavisnosti' svijet se borio protiv neprijateljske invazije izvanzemaljaca, u 'Godzilli' protiv golemog mutiranog guštera, a ovaj put, bitka se vodi protiv razornih sila same Majke prirode. Naravno, tu su opet neizbježne katastrofične scene porušenog New Yorka i drugih većih svjetskih gradova, potpisni znak redatelja Emmericha (sjetimo se Godzillinog divljanja među njujorškim neboderima, svemirskog broda koji razara Bijelu kuću i sl.).

Te katastrofične scene ovdje uključuju primjerice smrznutu Veliku jabuku, Empire State Building prekriven snijegom, divljanje desetaka uragana po gradu, goleme poplave i dr. Naravno, uz toplu ljudsku priču o ocu koji spašava sina. Sve to dosta podsjeća na filmove tipa 'Žestoki udar' ili 'Twister', ali ovog puta sve u jednom. Golemo i spektakularno. Za uputit se u kino... dok je još toplo...