Harry Potter i zatočenik Azkabana - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Harry Potter i zatočenik Azkabana

Harry Potter i zatočenik Azkabana

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004.)

Warner Bros.

141' avantura, fantastika, dječji

Režija:           Alfonso Cuaron

Uloge: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Maggie Smith, Alan Rickman, Robbie Coltrane, David Bradley, Tom Felton, Fiona Shaw, Richard Griffiths, Julie Walters, Mark Williams, Pam Ferris, Gary Oldman, David Thewlis, Jim Tavare, Timothy Spall, Michael Gambon, Paul Whitehouse, Julie Christie, Dawn French

Scenario:        Steve Kloves po romanu J.K. Rowling

Producent/i:   David Heyman

Linkovi:

službeni site
trailer 
imdb

Harry Potter i zatočenik Azkabana

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.04
96
0.00

Mračna tajna iz prošlosti nadvit će se nad Harryjevom sudbinom. Nešto zlo približava se Hogwartsu u trećoj ekranizaciji dječjeg fantasy-bestsellera J.K. Rowling.

Harry je godinu dana stariji od prošlog susreta i čini se da sudbina želi saznati nešto više o sebi. Mladoj 13-godišnjoj čarobnjačkoj zvijezdi ovo je treća godina kako pohađa školu vještičarenja Hogwarts, a mračni događaji ni ovoga puta nisu daleko. Serijski ubojica Sirius Black pobjegao je iz tvrđave Azkaban - čarobnjačkog zatvora. Harryjev je život u opasnosti kad saznaje da je ludi ubojica vjerojatno poslan od lorda Voldemorta da učini ono što on nije prije 13 godina - ubije Pottera!

Radi Harryjeve zaštite, Azkaban šalje stotine Dementora, čudovišnih mističnih zatvorskih čuvara, da ga uhvate. No hoće li Dementori biti od pomoći? Stvari se zakompliciraju kada Potter saznaje da je Black povezan s njegovom prošlošću i odlučuje ga sam pronaći i suočiti se s mračnim događajem koji se zbio u noći prije 13 godina.

Stiže nam još jedna adaptacija dječjeg bestselera, trećeg iz serije romana J.K. Rowling o dogodovštinama najpoznatijeg mladog čarobnjaka na svijetu. Poznata glumačka postava više-manje se u cijelosti okupila i u ovom nastavku. Nedostaje jedino preminuli oskarovac Richard Harris (prof. Dumbledore) kojeg ovdje mijenja veteran Michael Gambon ('Gosford Park', 'Sleepy Hollow'). Od pridošlica izdvajamo genijalnog Garyja Oldmana ('5. element', 'Dracula') kao Seriousa Blacka, Davida Thewlisa ('Naked') koji igra misterioznog novog profesora Obrane od mračnih sila Lupina, te u ulozi prof. Sybill Trelawney - Emmu Thompson koja je, kako kaže, ulogu prihvatila kako bi impresionirala svoju četverogodišnju kćerkicu.

Redateljsko kormilo ove čarobnje dječje plovidbe više ne okreće Chris Columbus, čovjek zaslužan za prva dva djela. Čast filmskog oživljavanja bogatog magičnog svijeta ovoga je puta pripala redatelju Alfonsu Cuarónu mnogima poznatom po hitu nominiranom za Oscara 'Y Tu Mama Tambien'. Cuaronóva sposobnost uživljavanja i manipuliranja raznim filmskim žanrovima, kao i njegov rad s djecom na klasiku 'Mala princeza', otvorili su mu vrata ovom golemom projektu.

Treći nastavak priče o dogodovštinama čarobnjaka i vještica Hogwartsa je mračniji i 'pomaknutiji' od prošlih. Što zbog same priče, što zbog novog redatelja koji stvari iz knjige vizualno interpretira na svoj osebujan način. 'Iako je strašan', kaže redatelj, 'film nije nasilan. Ovo je tipičan film o identitetu. O tome kako se kao tinejdžer nositi sa pojavama oko sebe. Znate onaj trenutak kada postaješ svjestan da čudovište nije ispod kreveta ili u ormaru, već u tebi samom. I jedini način da ga pobjediš također se krije u tebi.'