Gangsterska petorka - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Gangsterska petorka

Gangsterska petorka

The Ladykillers (2004.)

Touchstone Pictures / Continental film

104 minute komedija, krimi

Režija:           Joel i Ethan Coen, Joel i Ethan Coen

Uloge: Tom Hanks, Marlon Wayans, Irma P. Hall, Ryan Hurst, Stephen Root, George Wallace, Tzi Ma, J.K. Simmons

Scenario:        Joel i Ethan Coen, Joel i Ethan Coen

Producent/i:   Joel Coen, Joel i Ethan Coen, Tom Jacobson, Barry Josephson, Barry Sonnenfeld

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Gangsterska petorka

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.38
26
0.00

U novom filmu Braće Coen Tom Hanks je kriminalac s opakim planom za pljačku kockarnice, a probleme mu stvara staričica koja nije tako bezopasna kao što se čini.

Upoznajte profesora doktora Goldthwaita Higginsona Dorra (Tom Hanks), čovjeka koji se odijeva pristojno, govori učeno i usput je kriminalac. Iznajmljuje sobu u kući gospođe Munson (Irma P. Hall) kojoj lijepo objašnjava da su on i njegovi prijatelji glazbenici koji bi željeli njezin podrum iskoristiti za vježbanje.

Stvarni plan je da se ispod kuće prokopa tunel kojim će doći do sefa obližnjeg casina kako bi ga, naravno, mogli opljačkati. Putem oglasa doktor okuplja ekipu lopova: stručnjake za oružje Gartha Pancakea (J.K. Simmons) i Generala (Tzi Ma), Lumpa (Ryan Hurst) koji je grdosija za podizanje teških predmeta i McSama (Marlon Wayans), insajdera koji u casinu radi kao domar. 

Gđa. Munson je draga, pristojna, pobožna ženica koja se odijeva u šeširić i rukavice, a počesto razgovara s portretom pokojnog supruga koji visi iznad kamina. Posebnim ponosom je ispunjava što svaki mjesec od svoje mirovine donira 5 dolara sveučilištu Bob Jones. Ona ne shvaća što se u potpunosti odvija u njenom podrumu, ali jako dobro zna što je dobro, a što nije i što se smije, a što ne smije. U njenoj kući nema pušenja, prostačenja, ni krađe što svima vrlo jasno daje do znanja. Na veliku žalost doktora i njegove ekipe, ova nevina starica uvelike ometa njihove planove. Zato je se treba riješiti.

Ovaj film je obrada istoimene britanske komedije iz 1955. godine u kojoj su glumili Sir Alec Guinness i Peter Sellers. Hanks je preuzeo Guinnessovu ulogu, a Coenovi su donekle modificirali radnju koja je kod originalnog filma bila smještena u London, a sada se odvija na američkom jugu, negdje oko New Orleansa uz rijeku Mississippi. Vrijeme radnje nije određeno – može biti bilo kad između '30-tih i '80-tih godina.
 
Ako vas nasmijavaju gegovi poput onih profesora s pokvarenim zubima i učenim riječnikom, psa s gas-maskom, mačke sa slomljenim prstom i leš koji stvara veliku zbrku u garaži, onda je ovo pravi film za vas.