Tko su majstori animacije? - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Tko su majstori animacije?

Tko su majstori animacije?

Animafest će uskoro prikazati opus tri velikana animacije: Karela Zemana, Jacquesa Drouina i Frédérica Backa koji dobiva nagradu za životno djelo.

s.p. 19.05.2010 0 komentara

Tko su majstori animacije?

Na ovogodišnjem Animafestu prikazuje se program Majstori animacije koji već tradicionalno uključuje radove uvaženih animiranih autora. Ovogodišnje izdanje hrvatskoj publici pruža jedinstven uvid u opus tri svjetska virtuoza: Frédérica Backa, Karela Zemana i Jacquesa Drouina.

Frédéric Back međunarodno je priznat i renomiran kanadski umjetnik, karikaturist, učitelj i aktivist. Za svoje radove osvojio je niz međunarodnih nagrada, četiri puta je nominiran za nagradu Oscar u animiranoj konkurenciji, a dva su filma iz njegova opusa - 'Krak!' i 'Čovjek koji je sadio drveće' - i osvojila zlatni kipić. Njegov opus uključuje devet filmova. Kritika ih naziva remek-djelima animirane umjetnosti, a svi su redom inspirirani temama poput zaštite prirode, životinja, evolucije i baštine kvebečkog društva te američko-indijanskim legendama.

Back je jedan od najvažnijih ambasadora kulture Québeca i Kanade u inozemstvu, a glavna karakteristika svih njegovih radova bez iznimke je snažan društveni angažman. Iako u svom radu koristi različite tehnike, prepoznatljiv je po tehnici drvene boje na acetatnoj podlozi koja njegovim crtežima daje specifičan zamagljen izgled. Program Majstori animacije uključuje retrospektivu Backovih filmova, a Vijeće Animafesta na predstojećem Animafestu dodijelit će mu Nagradu za životno djelo 2010.

Karel Zeman - 'Božićni san'

Drugi 'majstor animacije' je Karel Zeman. Animafest donosi presjek rada tog pionira češkog animiranog filma povodom stote godišnjice njegova rođenja. Debitirao je 1945. godine filmom 'Božićni san' u kojem spaja radnju uživo i animirane lutke. Taj film odraz je Zemanove fascinacije pokretom i njegovim komunikacijskim i emotivnim potencijalom. Film je nagrađen kao najbolji animirani film u Cannesu, što označava početak Zemanove ozbiljne animatorske karijere, ali i međunarodne slave.

Njegov prvi samostalni projekt, popularna serija kratkiša o gospodinu Prokouku, na duhovit se način bavi problemima svakodnevice. Osim kratkometražnih, Zeman ima i bogat opus nagrađivanih dugometražnih animiranih filmova. Krajem 1950-ih počeo je razvijati novi žanr, spajajući glumce i umjetnički stiliziranu pozadinu pomoću posebnih tehnologija i animacije. Taj se žanr najbolje ocrtava u filmu 'Izum uništenja', koji prenosi gledatelja u neobičan i fantastičan svijet francuskog pisca Julesa Vernea. Zemanov rad nadišao je granice dotad poznatih vizualnih mogućnosti filma, a istodobno je obogatio češki animirani film novim slikovnim oblicima, humorom i originalnošću.

Karel Zeman - 'Božićni san'

Jacques Drouin treći je animacijski 'majstor'. Taj kanadski autor već 30 godina eksperimentira sa specifičnom, zahtjevnom i rijetko korištenom animacijskom tehnikom tzv. pinescreen animacije. Glavnu ulogu tu ima igličasti ekran, naprava koju su 30-ih godina prošlog stoljeća izumili animatorski par Rus Alexandre Alexeieff i Amerikanka Claire Parker kako bi dobili sliku nalik 'gravurama u pokretu'. Animatori tu tehniku rijetko koriste jer iziskuje ogromno strpljenje i ne priznaje pogreške. No, iako je utjecaj Alexandrea Alexeieffa na Drouina velik, on je razvio vlastiti stil istražujući potencijale spomenute tehnike.

U programu će biti prikazan film 'Reljefi Jacquesa Drouina', biografski dokumentarac koji portretira Drouina od njegova ranog djetinjstva u istočnom Quebecu do karijere u kanadskom Nacionalnom filmskom odboru. Obogaćen brojnim isječcima i dosad neviđenim slikama iz osobne zbirke, film je hommage jednom životnom opusu i vrijedna pouka o kinematografiji. U programu će biti prikazana i dva filma iz Drouinova opusa koja na izuzetno kreativan način predstavljaju primjere animacijske tehnike igličastog ekrana.

Jan Švankmajer - 'Tama, svjetlo, tama'

Uz predstavljanje radova tih triju autora, program Majstori animacije uključuje i animirane filmove po izboru Luisa Cooka. Dobitnik Velike nagrade na prošlom kratkometražnom Animafestu 2008. odabrao je 6 iznimnih animiranih ostvarenja kojima predstavlja sedam vrsnih svjetskih animatora: Kojija Yamamuru ('Seoski liječnik Franza Kafke'), Tima Wattsa i Davida Stotena ('Velika priča'), Richarda Condiea ('Velika razdražljivost'), Yurija Norsteina ('Jež u magli'), Marka Bakera ('Imanje na brdu') i Jana Švankmajera ('Tama, svjetlo, tama'). 

Programom Povijest hrvatskog animiranog filma Animafest u dvogodišnjem ritmu prati zbivanja koja su se na tom području događala prije 50 godina. Po izboru Borivoja Dovnikovića Borde program ove godine uključuje filmove nastale 1960-1961. godine. Šest kratkih animiranih radova daje presjek hrvatske animacije tog razdoblja, uključujući majstore poput Borisa Kolara, Zlatka Boureka, Borivoja Dovnikovića, Vladu Kristla, Ivu Vrbanića i Dušana Vukotića

Komentari

Nema komentara.